Претрага
Close this search box.

Samojed

samojed

Temperament: Inteligentni, ljubaznog temperamenta
Zemlja Porekla: Sibir
Grupa Kojoj Pripada: Radni Psi
Visina: Mužjak: 55-60cm; Ženka: 50-55cm
Dužina: Proporcionalna visini
Težina: Mužjak: 20-30kg; Ženka: 17-25kg
Životni Vek: 12-14 godina

Samojed: karakter, temperament i značajne osobine

Samojed je pas čija priroda odiše harizmom i veseljem. Njihova ljubaznost, privrženost i inteligencija čine ih izuzetnim izborom za porodične ljubimce. Sa svojim blagim i prijateljskim stavom prema ljudima i drugim životinjama, Samojed često osvaja srca svojih vlasnika i svih koji su u njihovom društvu.

Ovi psi su poznati po svojoj visokoj energiji i želji za fizičkom aktivnošću. Vole da budu uključeni u sve porodične aktivnosti i rado se igraju sa decom. Njihova živahnost i radost često unose svetlost i energiju u domove u kojima žive.

Kada je reč o obuci, Samojedi su inteligentni psi koji brzo uče i dobro reaguju na pozitivno pojačanje. Međutim, mogu biti i pomalo tvrdoglavi, pa je doslednost i strpljenje ključno za uspešnu obuku. Sa pravilnim treningom i socijalizacijom, ovi psi mogu postati poslušni i dobroćudni saputnici.

Održavanje Samojeda zahteva redovnu negu dlake, koja je gusta i zahteva često četkanje kako bi se sprečilo stvaranje čvorova i obezbedila zdrava koža i dlaka. Takođe je važno održavati higijenu ušiju i zuba kako bi se sprečili potencijalni zdravstveni problemi.

Ukratko, Samojed je pas sa prelepim karakterom, čija ljubaznost, energija i inteligencija čine ga izuzetnim ljubimcem za mnoge porodice. U narednim delovima bloga, istražićemo detalje vezane za negu, ishranu, istorijat, standarde rase, zanimljivosti i česta pitanja koja se tiču ove predivne rase pasa.

samojed

Nega

Nega Samojeda obuhvata redovno četkanje njihove dugačke, dvostruke dlake kako bi se sprečilo stvaranje čvorova i olakšalo održavanje zdrave kože i dlake. Preporučuje se četkanje najmanje nekoliko puta nedeljno, posebno tokom sezona linjanja kada se dlaka pojačano menja. Takođe je važno redovno čišćenje ušiju i pregledanje zuba kako bi se održala opšta higijena. Pored toga, važno je povremeno kupanje kako bi se uklonile nečistoće i neprijatni mirisi. Pri odabiru šampona za kupanje, treba izbegavati proizvode koji mogu isušiti kožu i izazvati iritaciju.

Samojedi su aktivni psi i trebaju uravnoteženu ishranu koja će zadovoljiti njihove energetske potrebe. Ishrana treba da sadrži visokokvalitetnu hranu bogatu proteinima, ali treba voditi računa o količinama kako se ne bi doveli do prekomerne težine. Količina hrane koju treba dati zavisiće od starosti, veličine, nivoa aktivnosti i zdravstvenog stanja psa. Važno je pratiti preporučene smernice proizvođača hrane i redovno kontrolisati težinu psa kako bi se izbegla gojaznost, koja može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Važno je napomenuti da Bokseri mogu biti skloni alergijama na hranu, pa je pažljiv odabir hrane od suštinskog značaja. U konsultaciji sa veterinarom, možete odabrati hranu koja zadovoljava specifične potrebe vašeg psa.

Samojed ima dvostruku dlaku koja zahteva redovno održavanje. Osim četkanja, važno je i pranje psa samo kada je to neophodno, kako bi se očuvala prirodna ulja koja štite kožu i dlaku. Tokom sezona linjanja, koja se obično dešava dva puta godišnje, potrebno je češće četkanje kako bi se smanjilo prosipanje dlake i olakšalo održavanje higijene. Pored toga, važno je redovno obrezivanje noktiju kako bi se sprečile povrede i nelagodnosti kod psa, posebno ako veći deo vremena provodi unutra.

Samojedi su inteligentni psi koji vole da uče, ali mogu biti pomalo tvrdoglavi, pa je doslednost i pozitivno pojačanje ključno za uspešan trening. Raznovrsni treninzi koji uključuju poslušnost, socijalizaciju i mentalnu stimulaciju su važni kako bi se održala sreća i dobro ponašanje Samojeda. Pored toga, važno je pružiti psu dovoljno fizičke aktivnosti kako bi se iskoristila njegova energija i sprečilo dosađivanje koje može dovesti do destruktivnog ponašanja. Hodanje, trčanje i igra su sjajni načini da se održi psihičko i fizičko zdravlje psa.

Istorijat Rase

Samojed potiče iz hladnih područja Sibira i severne Rusije, gde su bili uzgajani od strane nomadskih plemena za vuču sanjkama, čuvanje stoke i druge radne zadatke. Ime rase potiče od plemena Samojeda, koje je naseljavalo ove oblasti.

Ovi psi su bili neophodni za preživljavanje lokalnih plemena, omogućavajući im da se kreću po snežnim planinskim predelima i prelaze velike udaljenosti. Pored toga, koristili su se i za lovačke zadatke, čuvanje domaćinstava i čak kao pratnja deci.

Tokom 19. veka, Samojed su privukli pažnju zapadnih istraživača koji su posetili ove oblasti. Psi su se pokazali kao izuzetno prijateljski i odani, što je doprinelo popularnosti rase izvan njihovog izvornog područja.

Prvi Samojedi su doneti u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države u kasnom 19. veku, gde su postali popularni kao porodični ljubimci zbog svoje ljubazne prirode i prelepe belo-krzna dlake.

Danas, Samojed je cenjen kao porodični ljubimac i izložbeni pas širom sveta. Njihova harizma, ljubaznost i inteligencija čine ih omiljenom rasom među ljubiteljima pasa širom sveta. U narednom delu bloga, istražićemo standarde rase Samojed, kao i neke zanimljive činjenice koje se tiču ove prelepe rase pasa.

samojed

Standardi rase Bokser

Samojed je prelep pas srednje veličine, proporcionalnog tela i prepoznatljive belo-krzne dlake. Evo nekoliko ključnih tačaka koje definišu standarde rase Samojed:

Telo

Samojed ima snažno i kompaktno telo, proporcionalnih dimenzija. Grudi su duboke i široke, sa dobro razvijenim mišićima.

Glava

Glava je proporcionalna telu, sa blago zaobljenim lobanjom i jakom vilicom. Njuška je srednje dužine, sa jasnim prelazom sa lobanje. Nos je obično crn ili smeđ, ali može biti i boje mesa kod belih pasa.

Oči

Oči Samojeda su ovalnog oblika, srednje veličine i smeštene blago ukošeno. Boja očiju varira od tamno smeđe do tamno žute, a izražaj je budan i prijateljski.

Uši

Uši su srednje veličine, trouglastog oblika i stoje uspravno. Postavljene su široko na glavi i prekrivene gustim krznom.

Noge i Šape

Noge Samojeda su ravne, mišićave i srednje dužine. Šape su okrugle, sa debelim jastučićima i jakim noktima.

Dlaka i Rep

Dlaka Samojeda je duga, gusta i dvostruka, sa mekom poddlakom i grubljim spoljnim slojem. Rep je visoko nošen iznad leđa, prekriven bogatom dlakom.

Boja

Standardna boja za Samojeda je bela, ali moguće su i nijanse krem ili biskvit boje.

Ovi standardi definišu tipičan izgled i karakteristike Samojeda prema priznatim standardima rase. Svaka od ovih tačaka doprinosi prepoznatljivom i prelepom izgledu ove rase pasa. U narednom delu bloga, istražićemo neke zanimljive činjenice o Samojedima, kao i česta pitanja vezana za ovu rasu.

Da li ste znali?

Tokom istorije, Samojedi su bili neophodni za preživljavanje lokalnih plemena na Arktiku. Korišćeni su za vuču sanjkama, čuvanje stoke i lova, pružajući neophodnu pomoć i podršku svojim vlasnicima.

Samojedima se pripisuju i terapijske osobine. Njihova ljubazna priroda i veseli temperament često se koriste u terapiji za ljude sa različitim potrebama, uključujući osobe s invaliditetom, decu s posebnim potrebama i starije osobe.

Samojed je bio pratnja za mnoge poznate istraživače tokom istorije. Neki od ovih istraživača uključuju Ernesta Šekltona, Fridtjofa Nansena i Viljama Seferta, koji su koristili Samojede kao pomoćne pse tokom svojih ekspedicija na Arktiku.

Česta pitanja

Rasa Samojed potiče iz severne Rusije, gdje su bili korišćeni kao pomoćnici za lov i čuvanje domaćinstava. Ime pasmine dolazi od ruskog naziva za Samojede, nomadski narod koji je naseljavao područje severne Rusije i Sibira. Samojedi su koristili pse za prevoz i čuvanje stada, a psi su bili veoma cenjeni zbog svoje snage, izdržljivosti i inteligencije.

Samojedi su poznati po svojoj inteligenciji i prijateljskom temperamentu. Oni su vrlo društveni i vole biti uključeni u porodične aktivnosti. Međutim, mogu biti pomalo nezavisni i tvrdoglavi, pa im je potrebna dosledna i pozitivna obuka. Oni su također izvrsni čuvari kuće i često će lajati ako se osjećaju uznemireno.

Samojedi zahtijevaju redovnu njegu dlake kako bi ostala čista i sjajna. Potrebno im je četkanje nekoliko puta nedeljno, a tokom sezonske promene dlake (proljeće i jesen) potrebno ih je četkati svakodnevno kako bi se spriječilo zapetljavanje dlake. Takođe im je potrebna redovna telesna aktivnost, kao što su šetnje i trčanje, kako bi ostali fizički i mentalno zdravi.

Samojedi imaju relativno dug životni vek, obično žive između 12 i 14 godina. Međutim, to može varirati zavisno o njihovoj nezi, prehrani i genetskim predispozicijama.

Samojedi su vrlo prijateljski nastrojeni prema deci i obično su izvrsni porodični psi. Međutim, kao i sa svim psima, treba paziti na djecu koja se igraju s psom i nadgledati njihovu interakciju. Samojedi se također dobro slažu s drugim kućnim ljubimcima, kao što su mačke, pod uslovom da su odgojeni i socijalizovani kako bi se osećali ugodno jedni oko drugih.

Srodne Teme