Претрага
Close this search box.

Nemački ovčar: Istorija, karakteristike i važne informacije o rasi

Nemački-ovčar-karakteristike-i-važne-informacije-o-rasi

Nemački ovčar je izuzetno popularna rasa pasa koja se ističe svojom inteligencijom, hrabrošću i poslušnošću. Ovi psi su poznati po svojoj svestranosti i mogu se koristiti u različite svrhe, kao što su rad sa policijom, vojskom, kao terapeutski psi i kućni ljubimci. U nastavku ćemo se detaljnije upoznati sa karakteristikama ove rase.

Nemački ovčar je srednje veliki pas sa snažnim mišićima i elegantnom građom. Mužjaci obično dostižu visinu od 60 do 65 centimetara, dok ženke imaju visinu od 55 do 60 centimetara. Težina varira od 30 do 40 kilograma. Imaju dvostruku dlaku koja ih štiti od različitih vremenskih uslova.

Njihova glava je snažna, a oči tamne i izražajne. Uši su uspravne i usmerene unapred. Nemački ovčari imaju snažnu vilicu i zube koji se susreću u makazastom zagrizaju.

Kada je reč o temperamentu, nemački ovčar je inteligentan, odan, hrabar i poslušan pas. Oni su veoma privrženi svom vlasniku i porodici, ali mogu biti rezervisani prema strancima. Imaju prirodan instinkt za zaštitu i obično su veoma zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici.

Nemački ovčari su veoma energični psi koji zahtevaju fizičku i mentalnu stimulaciju. Redovna šetnja, trčanje i igra su neophodni kako bi se ovi psi osećali zadovoljno i zdravo. Takođe, važno je pružiti im dovoljno mentalnih izazova kroz treninge i igre kako bi iskoristili svoju inteligenciju.

U narednom delu ćemo se detaljnije upoznati sa istorijom nemačkog ovčara, kao i sa njihovom ishranom, negom, treningom, zdravljem i još mnogo toga.

Glavne karakteristike Nemačkog ovčara

Nemački ovčar je rasa pasa sa izraženim karakteristikama koje ga čine jedinstvenim i prepoznatljivim. Evo nekih ključnih karakteristika nemačkog ovčara:

 • Inteligencija: Nemački ovčari se smatraju jednom od najinteligentnijih rasa pasa. Oni su veoma pametni i brzo uče nove zadatke i komande.
 • Hrabrost: Ovi psi su izuzetno hrabri i mogu se koristiti u mnogim situacijama koje zahtevaju hrabrost i odlučnost. Mnogi nemački ovčari su uspešno obučeni za rad sa policijom i vojskom.
 • Poslušnost: Oni su poznati po svojoj poslušnosti i želji da udovolje svom vlasniku. Oni su veoma predani i spremni da rade sa svojim vlasnikom na različitim zadacima.
 • Zaštitnički nagon: Ova rasa ima snažan instinkt za zaštitu svoje porodice i teritorije. Nemački ovčari su veoma odani i spremni da zaštite svoje vlasnike u svakom trenutku.
 • Energija: Nemački ovčari su veoma energični psi koji zahtevaju dosta fizičke aktivnosti. Redovna šetnja, trčanje i igra su važni kako bi se ovi psi osećali ispunjeno i srećno.
 • Društvenost: Iako su rezervisani prema strancima, nemački ovčari su veoma privrženi svojoj porodici. Oni uživaju u bliskom kontaktu sa svojim vlasnicima i vole da provode vreme s njima.
 • Radna sposobnost: Oni su rasa pasa koja je veoma sposobna za rad. Oni su često korišćeni kao radni psi u raznim oblastima, kao što su zaštita, pretraga i spasavanje, terapija i mnoge druge.

Ove karakteristike čine nemačkog ovčara jednom od najcenjenijih i najtraženijih rasa pasa širom sveta. U sledećem delu ćemo se upoznati sa istorijom nemačkog ovčara i kako je ova rasa postala toliko popularna.

Nemački ovčar: Istorija rase 

Istorija nemačkog ovčara datira još iz 19. veka. Ova rasa je rezultat selektivnog uzgoja koji je sproveden u Nemačkoj kako bi se stvorio pas koji bi bio idealan za čuvanje i rad sa stokom. Eksperimenti u uzgoju su vodili pukovnik Max von Stephanitz i Arthur Meyer, koji su bili pioniri u stvaranju nemačkog ovčara.

Godine 1899, von Stephanitz je kupio psa po imenu Hektor Linksrhein, koji je postao prvi registrirani nemački ovčar i temelj današnje rase. Von Stephanitz je bio fasciniran njegovim fizičkim sposobnostima, inteligencijom i poslušnošću. Odlučio je da započne program selektivnog uzgoja kako bi unapredio ove karakteristike.

Cilj von Stephanitza bio je da stvori pasminu koja bi bila svestrana, inteligentna i poslušna. Nemački ovčari su se koristili za razne svrhe, uključujući čuvanje stoke, policijski rad, vojnu službu i spašavanje. Von Stephanitz je bio veliki zagovornik radnih sposobnosti pasa i njihovog uzgoja na osnovu korisnih osobina.

Tokom godina, nemački ovčari su postali izuzetno popularni širom sveta. Njihova sposobnost za obuku, inteligencija i predanost vlasniku su ih učinili omiljenom rasom u mnogim oblastima. Danas se nemački ovčari koriste u raznim ulogama, kao što su radni psi, policijski psi, službeni psi i ljubimci.

U sledećem delu teksta ćemo se upoznati sa ishranom nemačkog ovčara i kako pravilno brinuti o njihovim nutritivnim potrebama.k

Istorija-Rase-Nemački-ovčar

Kako odabrati pravu hranu

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje i dobrobit nemačkog ovčara. Kao vlasnik, važno je da obezbedite uravnoteženu ishranu koja zadovoljava sve nutritivne potrebe vašeg psa. Evo nekoliko smernica za ishranu nemačkog ovčara:

Kvalitetna hrana

Birajte visokokvalitetnu hranu koja je prilagođena potrebama nemačkog ovčara. Obratite pažnju na sastojke i izbegavajte hranu koja sadrži puno aditiva, veštačkih boja i konzervansa.

Proteini

Nemački ovčari su aktivni psi koji zahtevaju dovoljno proteina. Izaberite hranu koja sadrži visok nivo kvalitetnih proteina, poput mesa, ribe ili piletine. Proteini su važni za izgradnju mišića i održavanje dobrog zdravlja.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su izvor energije za vašeg nemačkog ovčara. Odaberite hranu koja sadrži kompleksne ugljene hidrate poput smeđe riže, slatkog krompira ili ječma. Izbegavajte hrane sa visokim sadržajem šećera i jednostavnih ugljenih hidrata.

Masti

Masti su takođe važan deo ishrane nemačkog ovčara. Obezbedite zdrave izvore masti kao što su riblje ulje, kokosovo ulje ili maslinovo ulje. Masti pružaju energiju i pomažu u apsorpciji određenih hranljivih materija.

Vitamini i minerali

Osigurajte da ishrana vašeg nemačkog ovčara sadrži dovoljno vitamina i minerala. Možete koristiti posebne vitaminske dodatke ili birati hranu koja je obogaćena esencijalnim hranljivim materijama.

Pravilne porcije

Pazite na veličinu obroka i prilagodite je potrebama vašeg psa. Preterana ishrana može dovesti do gojaznosti, dok nedovoljna ishrana može uzrokovati nedostatak hranljivih materija. Pratite telesnu kondiciju psa i konsultujte se sa veterinarom kako biste odredili pravilne porcije.

Sveža voda

Obezbedite svežu vodu svom nemačkom ovčaru uvek kada je to potrebno. Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja i dobrobiti.

Važno je napomenuti da svaki pas može imati jedinstvene potrebe kada je u pitanju ishrana. Konsultujte se sa veterinarom kako biste dobili personalizovane smernice o ishrani vašeg nemačkog ovčara.

U sledećem odeljku ćemo se posvetiti nezi nemačkog ovčara i kako održavati njihovu dlaku zdravom i sjajnom.

Pie Chart - Pravilna ishrana nemačkog ovčara

Balansirana Ishrana

Dobro izbalansirana ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja nemačkog ovčara. U idealnom slučaju, ishrana bi trebala sadržati oko 30% proteina, 55% ugljenih hidrata i 15% masti. Ovi procenati su okvirne vrednosti i mogu varirati u zavisnosti od individualnih potreba vašeg psa. Važno je napomenuti da su ovi procenti smernice i najbolje je konsultovati se sa veterinarom ili stručnjakom za ishranu pasa kako biste dobili tačne preporuke za ishranu vašeg nemačkog ovčara. Oni će uzeti u obzir specifične potrebe vašeg psa, kao što su starost, nivo aktivnosti, zdravstveno stanje i druge faktore.

Kako održavati njihovu dlaku zdravom i sjajnom.

Nemački ovčari imaju gustu i dugu dlaku koja zahteva redovnu negu kako bi ostala zdrava i lepa. Evo nekoliko saveta za negu nemačkog ovčara:

 • Četkanje dlake: Redovno četkanje je ključno za održavanje dlake nemačkog ovčara. Koristite četku sa čvrstim, ali nežnim čekinjama kako biste uklonili mrtvu dlaku, čvorove i prljavštinu. Ovo će pomoći u sprečavanju zapetljavanja i smanjiti gubitak dlake.
 • Kupanje: Nemački ovčari ne zahtevaju često kupanje. Prečesto kupanje može ukloniti prirodna ulja sa njihove kože i dlake, što može dovesti do suvoće i iritacije. Kupajte svog nemačkog ovčara samo kada je zaista potrebno, koristeći blagi šampon koji je namenjen psima.
 • Briga o šapama: Redovito pregledajte šape svog psa i sečite im nokte po potrebi. Pazite da ne isečete previše kako ne biste povredili krvni sud u noktu. Takođe, proverite i očistite šape od prljavštine ili kamenčića nakon šetnje.
 • Uši i oči: Pregledajte redovno uši i oči svog nemačkog ovčara. Uklonite nakupljenu prljavštinu ili izlučevinu koristeći vatu ili mekanu, vlažnu krpu. Ako primetite bilo kakve promene, crvenilo ili iritaciju, posetite veterinara.
 • Zubi i desni: Održavanje oralne higijene je važno za zdravlje vašeg psa. Redovito čistite zube svog nemačkog ovčara koristeći četkicu i pastu za pse. Takođe, pružite mu igračke za žvakanje koje će pomoći u uklanjanju plaka i jačanju desni.
 • Redovne posete veterinaru: Redovne posete veterinaru su ključne za praćenje zdravlja vašeg nemačkog ovčara. Veterinar će moći da pruži vakcinaciju, preglede i savete o nezi vašeg psa.

Zdrava i redovna nega će pomoći u održavanju nemačkog ovčara srećnim i zdravim. U sledećem odeljku ćemo istražiti kako obučavati nemačkog ovčara i razvijati njihove veštine.

Trening

Nemački ovčari su inteligentne i radne rase, poznate po svojoj sposobnosti za trening i poslušnost. Redovni trening je ključan za održavanje njihove mentalne stimulacije i fizičke kondicije. Evo nekoliko saveta za trening nemačkog ovčara:

 • Rana socijalizacija: Socijalizacija je važan deo treninga nemačkog ovčara. Izložite štene nemačkog ovčara različitim ljudima, životinjama i okruženjima kako bi se navikli na različite situacije. Ovo će im pomoći da postanu sigurni i dobroćudni psi.
 • Osnovne komande: Počnite sa osnovnim komandama kao što su „sedni“, „lezi“, „ostani“ i „dođi“. Koristite pozitivno pojačavanje, kao što su nagrade u obliku hrane ili pohvala, kako biste ohrabrili željeno ponašanje. Budite dosledni i strpljivi tokom treninga.
 • Napredne veštine: Nakon što nemački ovčar savlada osnovne komande, možete preći na naprednije veštine kao što su hodanje na povodniku, donošenje predmeta, pronalaženje skrivenih predmeta ili agilnost. Ove aktivnosti će ih izazvati i mentalno i fizički.
 • Radna obuka: Nemački ovčari su poznati kao izuzetni radni psi. Ako imate interesovanje za radne discipline poput pastirskog rada, službe u potrazi i spasavanju, ili sportskih disciplina poput IPO-a, možete istražiti mogućnosti treninga u tim oblastima. Radna obuka će pružiti dodatnu stimulaciju i izgraditi jaku vezu između vas i vašeg psa.
 • Redovnost i doslednost: Redovnost je ključna za trening nemačkog ovčara. Održavajte dosledan raspored treninga i budi strpljivi tokom procesa. Budite pozitivni i koristite motivaciju kako biste održali interesovanje psa.
 • Društvo drugih pasa: Društvo drugih pasa može biti korisno tokom treninga nemačkog ovčara. Organizujte susrete sa dobro socijalizovanim psima kako bi se vaš pas naučio ponašanju u prisustvu drugih pasa. Ovo će im pomoći da razviju socijalne veštine i budu sigurni u različitim situacijama.

Nemački ovčari su posvećeni i radni psi koji uživaju u treningu i zadacima. Sa pravilnim treningom, možete razviti njihove veštine i imati poslušnog i dobro obučenog ljubimca.

kako pravilno trenirati nemackog ovcara

Kako očuvati zdravlje Nemačkog ovčara

Kada je reč o zdravlju nemačkog ovčara, važno je voditi brigu o njihovoj fizičkoj i mentalnoj dobrobiti. Evo nekoliko ključnih faktora koji utiču na zdravlje ove rase:

Ishrana

Pravilna ishrana je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja nemačkog ovčara. Hranite ih visokokvalitetnom hranom koja sadrži sve neophodne hranljive sastojke. Pratite preporučene količine hrane i raspored obroka kako biste održali zdravu telesnu težinu. Takođe, osigurajte im dovoljno sveže vode.

Redovne veterinarske posete

Redovne posete veterinaru su ključne za praćenje zdravlja nemačkog ovčara. Veterinar će obavljati rutinske preglede, vakcinacije i potrebne laboratorijske testove kako bi otkrio eventualne zdravstvene probleme u ranoj fazi. Pratite preporuke veterinara u vezi sa vakcinacijom i zaštitom od buva i krpelja.

Fizička aktivnost

Nemački ovčari su vrlo aktivna rasa koja zahteva redovnu fizičku aktivnost. Dajte im dovoljno vremena za šetnje, trčanje i igru. Ovo će pomoći u održavanju zdravih mišića i zglobova, sprečavanju prekomerne težine i pružanju mentalne stimulacije.

Psihološko blagostanje

Pored fizičke aktivnosti, nemački ovčari takođe zahtevaju mentalnu stimulaciju kako bi ostali zadovoljni i zdravi. Pružite im igračke, zagonetke i druge aktivnosti koje će im omogućiti da koriste svoje intelektualne sposobnosti. Takođe, provodite vreme sa svojim psom, pružajući im ljubav, pažnju i interakciju.

Genetske predispozicije

Nemački ovčari su podložni određenim genetskim oboljenjima. Dobra praksa je pronalaženje renomiranog uzgajivača koji vodi računa o zdravlju pasa i radi genetska testiranja pre parenja. Ovo će smanjiti rizik od naslednih bolesti kod štenaca.

Pravilna nega

Redovna i pravilna nega je takođe važna za održavanje zdravlja nemačkog ovčara. To uključuje često četkanje dlake kako bi se uklonila mrtva dlaka, redovno čišćenje ušiju i održavanje čistih zuba.

Zaključak je sledeći: Nemački ovčar je izuzetno popularna pasmina pasa koja ima mnogo toga da ponudi. Njegove izvanredne karakteristike, bogata istorija i vernost čine ga omiljenim izborom mnogih vlasnika širom sveta. Ova inteligentna i snažna pasmina zahteva posvećenost i odgovornost u nezi, treningu i socijalizaciji. Nemački ovčar je odan i zaštitnički nastrojen pas koji može biti izuzetan pratilac, radni pas ili član porodice. Bez obzira na njegovu ulogu, njegova privrženost i poslušnost čine ga izuzetnim partnerom. Ako ste spremni da pružite ljubav, pažnju i stručnu brigu, nemački ovčar će vam uzvratiti svojom neizmernom odanošću i ljubavlju.

Česta pitanja

Prosečna životna dob nemačkog ovčara je između 9 i 12 godina. Međutim, uz odgovarajuću negu, ishranu i redovne veterinarske preglede, neki nemački ovčari mogu živeti i duže.

Da, nemački ovčari mogu biti izuzetno dobri porodični psi. Oni su verni, posvećeni i zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici. Takođe su inteligentni i lako se obučavaju, što ih čini sjajnim pratiocima i kućnim ljubimcima.

U većini slučajeva, nemački ovčari su tolerantni i strpljivi prema deci kada su pravilno socijalizovani i obučeni. Ipak, kao i kod svih pasmina, treba nadzor odrasle osobe prilikom interakcije između psa i dece kako bi se obezbedila sigurnost i pravilna interakcija.

Nemački ovčari imaju gustu dvostruku dlaku koja zahteva redovno četkanje. Preporučuje se četkanje dlake najmanje nekoliko puta nedeljno kako bi se uklonila mrtva dlaka i sprečilo stvaranje čvorova. Tokom sezonskog linjanja, četkanje treba obavljati češće kako bi se smanjilo prolijevanje dlake.

Nemački ovčari su inteligentni i radni psi koji se dobro obučavaju. Oni prosperiraju uz dosledan, pozitivan i struktuiran trening. Trening bi trebao uključivati ​​socijalizaciju, osnovne komande, kao i mentalnu i fizičku stimulaciju. Takođe, mogu biti veoma uspešni u specijalizovanim oblastima treninga poput službe, agiliteta i poslušnosti.

srodne teme