Претрага
Close this search box.

Lavež pasa – zašto psi laju i kako sprečiti lajanje pasa?

lavez pasa

Lavež pasa je jedan od najčešćih zvukova koje možemo čuti u našim gradovima i selima. Ali zašto psi laju? Koje vrste lajanja postoje i kako možemo da sprečimo lajanje psa?

Zašto psi laju

Psi laju iz različitih razloga. To može biti da bi privukli pažnju, da bi se izrazili, da bi se pozdravili sa drugim psima ili ljudima, da bi označili svoje teritorije ili da bi upozorili na neku opasnost. Psi takođe mogu da laju zbog straha, bolesti ili nedostatka pažnje i zabave.

Kakve vrste lajanja postoje

Postoji nekoliko vrsta lajanja pasa. Tu spadaju:

 • Lajanje za pozdrav

Ovo je najčešće lajanje kod pasa. To je njihov način da se pozdrave sa drugim psima ili ljudima.

 • Lajanje za pažnju

 Ovo je lajanje koje psi koriste da bi privukli pažnju svojih vlasnika.

 • Lajanje za upozorenje

Psi često laju kada primećuju nešto sumnjivo ili opasno. Ovo lajanje se često koristi da bi se upozorilo na neku opasnost.

 • Lajanje iz straha

Psi mogu da laju iz straha ili anksioznosti. To se obično dešava kada se pas oseća zbunjenim ili zabrinutim.

Pas laje

Kako sprečiti lajanje psa

Lajanje pasa može da bude frustrirajuće i da izazove probleme sa komšijama, ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste sprečili lajanje psa:

 • Dresirajte svog psa: Obuka psa je važan deo njegovog razvoja i pomaže mu da nauči kako da se ponaša u različitim situacijama. Postoje različiti trening programi i tehnike koje mogu da pomognu da se spreči lajanje psa.

 • Povećajte nivo aktivnosti: Provodite dosta vremena sa svojim psom i igrajte se sa njim svaki dan. Ovo će ga zabaviti i sprečiti da počne da laje iz dosade.

 • Dajte psu dovoljno pažnje: Psi trebaju da se osećaju voljenima i da imaju dovoljno pažnje od svojih vlasnika. Ako se pas oseća zapostavljenim, može početi da laje da bi privukao pažnju.

 • Neka pas ima svoj prostor: Psi trebaju da imaju svoj prostor gde se osećaju sigurno i zaštićeno. Ovo može biti njihov kavez ili krevetić.
 • Isključite podsticaje za lajanje: Ako vaš pas laje kada je nahranjen ili kada ga pustite van, možda treba da promenite način na koji radite ove stvari.
 • Koristite pojačivače glasa: Postoje pojačivači glasa koje možete koristiti da bi psa naučili da ne laje. Ovi uređaji emituju zvuk koji se sličan onom koji pas emituje kada laje, ali je mnogo jači. Psi se obično plaše ovakvih zvukova i prestaju da laju kada ih čuju.
 • Posetite veterinara: Ako se vaš pas stalno ljuti i ne možete da nađete razlog za to, obratite se svom veterinaru. Moguće je da pas ima neki zdravstveni problem ili da je pod stresom. Veterinar će vam moći dati savete o tome kako da pomognete svom psu.

Srodne Teme