Претрага
Close this search box.

Najbolji psi za stan: Kućni ljubimci za gradsku džunglu

Najbolji Psi Za Stan

Sigurni smo da većina nas ne može zamisliti život bez svog omiljenog psa. Međutim, život u stanu može biti izazov za određene rase, posebno za one koji zahtevaju puno vežbe ili imaju tendenciju lajanja. No, ne brinite, ne morate se odreći ideje o životu sa četvoronožnim prijateljem samo zato što živite u zatvorenom prostoru. Postoje rase koje su idealne za život u stanu, a uz malo planiranja i pažljivog odabira, možete pronaći savršenog kućnog ljubimca za sebe.

10 najboljih rase pasa za stan

Mops

mops

Mops je mali pas koji se odlično uklapa u stan. To je ljubazno i druželjubivo stvorenje koje se lako prilagođava novim situacijama. Mopsi su izuzetno laki za održavanje, sa kratkom dlakom koja se retko češlja. Oni obično žive oko 12 do 15 godina, a teže oko 6 do 9 kg i visine su oko 25 cm.

Bostonski terijer

Bostonski terijer je još jedna odlična rasa za stan. Oni su inteligentni, lako se obučavaju i druželjubivi su. Oni su mali, sa težinom od oko 6 do 11 kg i visinom od oko 38 cm. Bostonski terijeri imaju kratku dlaku koja se lako češlja, što ih čini dobrim izborom za one sa ograničenim vremenom za negu. Oni obično žive oko 15 godina.

Džek Rasel terijer

Džek Rasel terijer je mali, aktivan pas koji voli da igra i da trči. Oni su inteligentni i lako se obučavaju, što ih čini odličnim za stan. Međutim, zbog svoje aktivne prirode, mogu biti malo glasniji od nekih drugih rasa i možda će vam trebati više vremena da se igraju i šetaju. Jack Russel terijeri obično žive oko 13 do 16 godina, a teže oko 3 do 6 kg i visine su oko 25 cm.

Škotski terijer

Škotski terijer

Škotski terijer je još jedan mali pas koji se odlično uklapa u stan. Oni su inteligentni, lako se obučavaju i druželjubivi su. Oni imaju kratku dlaku koja se lako češlja, što ih čini dobrim izborom za one sa ograničenim vremenom za negu. Oni obično žive oko 12 do 14 godina, a teže oko 8 do 10 kg i visine su oko 28 cm.

Pudla

pudla

Pudla je još jedna rasa koja se odlično uklapa u stan. Oni su inteligentni, lako se obučavaju i vole da budu u društvu ljudi. Pudle imaju dugu dlaku koja zahteva redovno češljanje, ali su u suprotnosti sa tim, izuzetno laka za održavanje. One obično žive oko 12 do 15 godina, a teže oko 4 do 7 kg i visine su oko 25 cm.

Jorkširski terijer

Jorkširski terijer

Jorkširski terijer je još jedan mali pas koji se odlično uklapa u stan. Oni su inteligentni, lako se obučavaju i druželjubivi su. Oni imaju kratku dlaku koja se lako češlja, što ih čini dobrim izborom za one sa ograničenim vremenom za negu. Oni obično žive oko 12 do 15 godina, a teže oko 3 do 5 kg i visine su oko 23 cm.

Patuljasti snaucer

Patuljasti snaucer je još jedna rasa koja se odlično uklapa u stan. Oni su inteligentni, lako se obučavaju i druželjubivi su. Oni imaju gustu dlaku koja zahteva redovno češljanje, ali su u suprotnosti sa tim, izuzetno laki za održavanje. Oni obično žive oko 12 do 15 godina, a teže oko 4 do 6 kg i visine su oko 25 cm.

Baset

Baset

Baset je mali pas koji je idealan za život u stanu. Oni su ljubazni i druželjubivi, a u isto vreme izuzetno inteligentni i lako se obučavaju. Baseti imaju gustu dlaku koja zahteva redovno češljanje, ali su u suprotnosti sa tim, izuzetno laki za održavanje. Oni obično žive oko 12 do 15 godina, a teže oko 10 do 15 kg i visine su oko 30 cm.

Maltipoo

Maltipoo

Maltipoo je još jedna rasa koja se odlično uklapa u stan. To je mešavina malteškog terijera i pudle i obično teži oko 4 do 6 kg i visine oko 25 cm. Maltipoo psi su inteligentni, lako se obučavaju i druželjubivi su, a njihova svilena dlaka zahteva redovno češljanje. Oni obično žive oko 12 do 15 godina.

Najčešća Pitanja

pas u stanu

Koja pasmina pasa je najbolja za život u stanu?

Nema jedne najbolje pasmine pasa za život u stanu, jer sve zavisi od potreba i želja vlasnika. Međutim, neke od pasa koji se dobro uklope u stan su patuljasti šnaucer, bostonski terijer, maltezer, mops, šeltie i jorkširski terijer.

Koliko prostora treba da imam u stanu da bih mogao da imam psa?

Prostor u stanu nije toliko važan koliko je važna aktivnost psa. Ako je pas aktivan i voli da se igra, trebaće mu više prostora za igru i šetnje. Međutim, ako je pas manje aktivan i voli da se opušta, neće mu trebati mnogo prostora.

Kako da odaberem psa koji će se dobro uklopiti u moj stan?

Pri odabiru psa za stan, trebalo bi da razmislite o svojim potrebama i željama. Ako volite da igrate sa svojim psom i da ste aktivni, trebali bi da odaberete psa koji je takođe aktivan i voli da se igra. Ako radije sedite i opuštate se, trebali bi da odaberete psa sa manjom potrebom za aktivnošću. Takođe, trebali bi da razmislite o veličini psa i njegovoj dlaci – ako nemate mnogo vremena za negovanje, trebali bi da odaberete psa sa kraćom dlakom.

Da li su određene rase pasa bolje za stan od drugih?

Neke rase pasa se dobro uklope u stan zbog svoje male veličine, manje potrebe za aktivnošću i kraće dlake. Međutim, svaki pas je individualan i neke od navedenih pasmina mogu da se dobro uklope u stan, dok drugi možda ne.

Koliko vremena treba da posvetim svom psu kada živi u stanu?

Količina vremena koju treba da posvetite svom psu zavisi od njegovih potreba i želja. Ako je pas aktivan i voli da se igra, trebaće mu više vremena.

Da li ću morati da šetam psa svaki dan ako živim u stanu?

Da, važno je da vaš pas dobije dovoljno fizičke aktivnosti, bez obzira na to gde živite.

srodne teme