Претрага
Close this search box.

Šarmantni mops - sve što trebate znati o ovoj neodoljivoj rasi

Mops

Mops je pas koji spada u malu rasu, ali se ne može reći da su baš najmanji. U proseku, odrasli mužjaci teže između 6 i 8 kilograma, a ženke su nešto lakše i teže između 5 i 7 kilograma. Visina u grebenu je oko 25 cm. Jedna od karakterističnih osobina mopsa su njihove izrazito velike, tamne oči koje su vrlo živahne i pune života.

Mops ima kratku, gustu i sjajnu dlaku koja dolazi u raznim bojama, uključujući bež, srebrnu, crnu i žutu. Njihova koža je vrlo naborana, posebno na glavi i vratu, što daje ovim psima prepoznatljiv izgled. Zbog ove osobine, mops zahteva posebnu pažnju i negu, posebno kada je reč o čišćenju nabora kože na licu i vratu kako bi se sprečile infekcije.

Mops je poznat po svojoj ljubaznosti i privrženosti vlasniku, što ih čini sjajnim porodičnim ljubimcima. Oni su vrlo aktivni i energični psi koji vole igrati i uživati u fizičkoj aktivnosti. Međutim, budući da su mali psi, ne treba im mnogo vežbe i aktivnosti da bi bili zadovoljni.

Mops je pas koji voli da bude u centru pažnje i uživa u druženju sa ljudima, što ih čini sjajnim ljubimcima za decu. Međutim, oni mogu biti pomalo tvrdoglavi i zahtevati dosledan trening i upornost od vlasnika kako bi se izbegli problemi sa ponašanjem.

Kada je reč o zdravlju, mops je poznat po tome što je sklon prekomernom gojenju i problemima sa disanjem zbog svoje kratke njuške. Zbog toga je važno da se ova rasa hrani visokokvalitetnom hranom u kontrolisanim količinama i da se drži na zdravoj telesnoj težini. Takođe, vlasnici mopsa trebalo bi da obrate pažnju na njihovu njušku i da izbegavaju fizičku aktivnost koja može da izazove teškoće sa disanjem.

U zaključku, mops je prelep i neodoljiv pas koji voli da bude u centru pažnje. Sa svojom prijateljskom naravi i sposobnošću da se lako prilagode različitim uslovima, ova rasa je sjajan izbor za porodice sa decom i za one koji žele malog ljubimca za svoj stan.

  • Temperament: Mops je društven i ljubazan pas, koji voli da bude u centru pažnje. Ova rasa je poznata po svojoj veseloj i zabavnoj naravi.
  • Zemlja porekla: Poreklo ove rase nije tačno poznato, ali se smatra da potiče iz Kine.
  • Grupi kojoj pripada: Mops pripada grupi malih pasa.
  • Visina: do 30 cm.
  • Duzina: 25 do 30 cm.
  • Tezina: od 6 do 8 kg.
  • Zivotni vek: od 12 do 15 godina.
  • Cena: Cena štenaca mopsa može biti u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura.

Mops je pas koji ima dugu istoriju, a njegovo poreklo seže sve do stare Kine. U to vreme, mops je bio jedan od omiljenih pasa kineskih vladara i pripadnika kineske elite. Mnogi kineski umetnički radovi, uključujući i keramičke figure, prikazuju pse koji podsećaju na mopsa.

Mops je kasnije stigao u Evropu, gde je postao vrlo popularan među evropskim plemićima. Mnogi portreti iz tog vremena prikazuju pse koji podsećaju na mopsa u društvu plemića.

U Engleskoj, mops je stekao veliku popularnost u 18. veku, a britanski monarh, Kraljica Viktorija, takođe je bila poznata po tome što je bila veliki ljubitelj ove rase. Kraljica Viktorija je imala veliku kolekciju pasa, a mops je bio njen omiljeni pas.

Mops je kasnije stigao u Ameriku, gde je takođe postao vrlo popularan među poznatim ličnostima i filmskim zvezdama. Mops se pojavljuje u mnogim filmovima i televizijskim emisijama, a jedan od najpoznatijih filmova u kojima se pojavljuje mops je "Men in Black".

Mops se danas smatra jednom od najpopularnijih malih pasmina, a mnogi vlasnici mopsa tvrde da ova rasa ima posebnu ličnost i karakter. Mops je pas koji je privržen svom vlasniku i vrlo društven, što ih čini sjajnim ljubimcima za one koji žele malog psa punog života i ličnosti.

Pug, ili mops, je mala rasa pasa koja zahteva posebnu ishranu koja će zadovoljiti sve njihove potrebe za hranjivim materijama. Kvalitetna hrana je ključna za održavanje zdravlja, vitalnosti i dugovečnosti vašeg psa. U ovom tekstu ćemo istražiti koje su najbolje vrste hrane za rasu mops i šta treba tražiti u hrani za ove pse.

Kao prvo, važno je da hrana za mopsa bude uravnotežena u hranjivim materijama koje psu trebaju za zdrav život. Uobičajeni sastojci u hrani za pse uključuju proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale. Međutim, mopsu je takođe potrebna hrana koja je niskog kalorijskog sadržaja, jer su ove male rase sklonije gojenju i prekomernoj težini.

Kada birate hranu za svog mopsa, izbegavajte hranu koja sadrži puno aditiva, boja i konzervansa. Ovi aditivi mogu biti štetni za zdravlje vašeg psa i mogu izazvati alergijske reakcije. Birajte hranu koja ima prirodne sastojke i koja je bez veštačkih dodataka.

Preporučljivo je da mops dobije hranu koja je posebno formulisana za male pse, koja sadrži visok kvalitet proteina, kao što su piletina, jagnjetina ili riba. Izbor hrane bi trebalo da bude i u skladu sa starosnom dobi psa, jer štenci trebaju drugačiju vrstu hrane od odraslih pasa. Hranite svog mopsa tri puta dnevno dok je štene, a zatim smanjite na dva puta dnevno kada postane odrastao pas.

Takođe, treba voditi računa o veličini granula hrane. Mops ima malu vilicu i zube, pa je potrebna hrana koja se lako žvaće i gutaju. Vlažna hrana je takođe dobar izbor za mopsa, jer je lako svarljiva i dobro hidrira organizam.

Ako niste sigurni koju hranu izabrati, obratite se veterinaru koji će vam pomoći da izaberete hranu koja će odgovarati vašem psu u skladu sa njegovim potrebama i stanjem zdravlja.

U zaključku, hrana za mopsa treba biti uravnotežena i nutritivno bogata, sa prirodnim sastojcima i bez veštačkih dodataka. Treba se fokusirati na hranu sa visokim kvalitetom proteina i smanjenim sadržajem kalorija.

Mops je mala rasa pasa sa kratkom dlakom koja zahteva redovnu negu i higijenu kako bi se održao zdrav i srećan. U ovom tekstu ćemo istražiti koje su najbolje prakse za negu i higijenu za rasu mops.

Dlaka mopsa je kratka i ne zahteva puno održavanja, ali je važno redovno četkanje kako bi se uklonile mrtve dlake i sprečilo gomilanje prljavštine. Preporučuje se četkanje jednom nedeljno ili češće tokom sezona linjanja. Ovo ne samo da će održavati kožu vašeg psa zdravom, već će smanjiti količinu dlaka koje se rasipaju po vašem domu.

Mopsovi su poznati po problemima sa disanjem i suzama, pa je važno očistiti im lice redovno kako bi se izbegle infekcije i iritacije. Koristite vlažne maramice ili krpu za čišćenje lica vašeg psa, fokusirajući se na predeo oko očiju i nosa. Takođe, treba voditi računa o ušima, koje su sklone infekcijama. Redovno proveravajte uši svog psa i uklonite suvišni vosak ili prljavštinu krpom ili blagim sredstvom za čišćenje ušiju.

Kupanje mopsa treba da bude redovno, ali ne prečesto, jer preterano kupanje može izazvati suvu kožu i iritacije. Preporučuje se kupanje jednom do dva puta mesečno, koristeći blage šampone specijalno formulisane za pse. Nemojte koristiti šampone namenjene ljudima, jer mogu biti previše agresivni za kožu vašeg psa. Nakon kupanja, obrišite psa mekanim peškirom i osušite ga sušilom za kosu na niskoj temperaturi.

Mops ima sklonost ka nakupljanju prljavštine i suzama oko očiju, pa je važno redovno čistiti bore na licu psa. To se može učiniti vlažnom krpom ili maramicom za čišćenje lica, fokusirajući se na pregibe kože i bore oko usta i nosa.

Nokti mopsa treba redovno da se režu, jer preduge nokte mogu oštetiti jastučiće na šapama i izazvati nelagodnost ili bol. Nokte treba rezati jednom do dva puta mesečno, koristeći specijalne makaze za sečenje noktiju. Budite pažljivi prilikom sečenja noktiju, kako ne biste slučajno povredili njegovu šapu.

Uši mopsa takođe treba održavati čistim, jer su ove male rase sklonije infekcijama ušiju. Redovno proveravajte uši svog mopsa i brišite ih vlažnom krpom ili maramicom za pse. Ako primetite neki znak infekcije, kao što su crvenilo, oticanje ili neprijatan miris, odmah se obratite veterinaru.

Nega i higijena mopsa su važni faktori za održavanje zdravlja i sreće vašeg psa. Redovno održavanje higijene kože, dlake, ušiju, zuba i očiju može pomoći u sprečavanju mnogih zdravstvenih problema, kao što su infekcije, iritacije i alergije. Uz pravilnu negu i higijenu, vaš mops će biti zdrav, srećan i zadovoljan kućni ljubimac.

Mops je poznat po svom prijateljskom temperamentu i društvenoj prirodi. Međutim, uprkos njihovoj prirodi, mopsi mogu biti tvrdoglavi i imati poteškoće u učenju novih trikova i zapovesti. Zbog toga je važno da im se posveti dovoljno vremena i strpljenja tokom treninga. U ovom tekstu ćemo istražiti neke od ključnih aspekata treninga za rasu mops.

Kao prvo, važno je započeti sa treningom što ranije. Mopsi su inteligentni psi i sposobni su da nauče nove stvari, ali proces učenja će biti lakši ako započnete sa treningom u ranoj dobi. Štenci mopsa mogu početi sa osnovnim naredbama poput "sedi", "ostani" i "lezi" kada imaju između 8 i 12 nedelja.

Takođe, važno je da trening bude zabavan i motivišući za psa. Mopsi se dobro slažu sa ljudima i vole da im se posveti pažnja, što može biti korisno tokom treninga. Pohvala i nagrade su ključne za motivisanje mopsa da uče nove trikove i naredbe. Nagradite psa omiljenim poslasticama ili igračkama svaki put kada izvrši zadatak kako treba.

Uz to, trening bi trebalo da se fokusira na pozitivno ojačanje, što znači da se mopsu daje nagrada za dobro ponašanje umesto da se kažnjava za loše ponašanje. Mopsi su osetljivi psi i mogu se povući ako se tretiraju grubo ili surovo.

Trening bi trebalo da bude dosledan i struktuiran. Naredbe bi trebalo da budu jasne i kratke, a trening bi trebalo da se odvija u kratkim sesijama od 10 do 15 minuta. Ponavljanje je ključno u procesu učenja, pa bi naredbe trebalo da se ponavljaju dok se pas ne nauči da ih izvršava bez greške.

Osim osnovnih naredbi, mopsi su takođe sposobni da nauče napredne trikove, poput "daj šapu", "okreni se" ili "izvedi piruetu". Međutim, ovi trikovi zahtevaju više vremena i truda tokom treninga. Važno je da se započne sa osnovnim naredbama pre nego što se pređe na naprednije trikove.

Kao i kod većine pasa, socijalizacija je takođe ključna za mopsa. Mopsi su društveni psi i mogu postati anksiozni ili agresivni ako se na vreme ne posveti dosta pažnje socijalizaciji sa drugim psima.

Mops je popularna i prepoznatljiva rasa pasa koja ima posebne potrebe u pogledu zdravlja. Ova mala rasa poznata je po svojim karakterističnim brčićima, ali i po problemima sa disanjem i prekomernoj težini.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod mopsa je njihova sklonost ka gojaznosti. Mops ima sklonost ka prejedanju i lenjosti, što može dovesti do prekomerne težine i drugih zdravstvenih problema. Stoga je važno pratiti količinu hrane koju vaš mops jede i pružiti mu adekvatnu fizičku aktivnost. Dobra prehrana s uravnoteženom ishranom može pomoći u sprečavanju prekomerne težine. Birajte hranu koja sadrži visok kvalitet proteina, a manje kalorija i izbegavajte davanje poslastica u prevelikim količinama.

Drugi čest problem kod mopsa je njihov problem s disanjem. Mops ima sklonost ka problemima s disanjem zbog njihovog karakterističnog izgleda s kratkim nosem. To može dovesti do teškoća u disanju, hrkanja i hripanja. Ovi problemi mogu biti ozbiljni i mogu dovesti do otežanog disanja i drugih problema s respiratornim sistemom. Zato je važno redovno provoditi zdravstvene preglede kod veterinara kako bi se sprečile ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Mops takođe ima sklonost ka različitim zdravstvenim problemima koji su često nasledni. Na primer, mopsi su skloni displaziji kuka, koja može dovesti do bola i otežanog kretanja. Osim toga, mopsi su takođe skloni očnim problemima kao što su suve oči, katarakta i progresivna atrofija mrežnjače. Redovno pregledanje kod veterinara može pomoći u dijagnosticiranju i sprečavanju ovih problema.

Važno je pravilno brinuti o zubima i desnima mopsa. Zubi mopsa su skloniji nakupljanju zubnog kamenca, što može dovesti do upale desni i gubitka zuba. Održavanje redovne oralne higijene, uključujući četkanje zuba i davanje zubnih poslastica, može pomoći u sprečavanju nakupljanja zubnog kamenca i očuvanju zdravlja zuba.
Konačno, važno je redovno vakcinisati mopsa kako bi se sprečili Ili ublažili sve potencijalne probleme sa njegovim zdravljem.

Česta pitanja

Prosječni životni vijek mopsa je između 12 i 15 godina.

Da, mops je izvrsno porodični pas koji je poznat po svojoj ljubaznosti i druželjubivosti prema djeci i drugim kućnim ljubimcima.

Mops ne zahtijeva puno fizičke aktivnosti, jer su oni mali psi koji se lako umore. Međutim, potrebno im je dnevno šetanje kako bi se održali zdravim.

Mops može da ima problema sa toplotom i brzo se pregriju zbog kratkih njuški. Zbog toga je važno držati ih na hladnom i dati im dovoljno vode.

Mops zahtijeva nekoliko stvari da bi bio zdrav i srećan, uključujući redovne posjete veterinaru, čišćenje ušiju i brigu o njihovoj koži i krznu. Međutim, nisu previše zahtjevni u odnosu na druge rase pasa.

Bokser

Bokser

Bokser Temperament: Energičan, odan, inteligentanZemlja Porekla: NemačkaGrupa Kojoj Pripada: Radni PsiVisina: Mužjaci: 57-63 cm; Ženke: 53-59 cmDužina: Proporcionalno građeni, kvadratnog telaTežina: Mužjaci: 27-32 kg; Ženke:

Saznaj Više