Претрага
Close this search box.

Koliko često treba kupati psa?

koliko cesto treba kupati psa

Kada je u pitanju održavanje higijene našeg ljubimca, mnogi vlasnici se pitaju koliko često bi trebalo kupati psa. Iako nema univerzalnog odgovora koji odgovara svim psima, nekoliko faktora može uticati na frekvenciju kupanja.

U ovom tekstu istražićemo nekoliko smernica koje će vam pomoći da odredite koliko često treba kupati svog psa i održavati ga čistim i zdravim.

Koliko često treba kupati psa?​

Kupanje psa je važan deo brige o njegovoj higijeni i zdravlju. Međutim, nije svaki pas isti, pa ne postoji univerzalni odgovor na pitanje koliko često treba kupati psa. Odluku o učestalosti kupanja treba doneti na osnovu nekoliko faktora koji su specifični za svakog psa. Evo nekih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom određivanja učestalosti kupanja:

 1. Tip dlake: Dlake pasa se mogu podeliti u tri kategorije: kratka, srednja i duga. Kratke dlake imaju tendenciju da manje privlače prljavštinu i mirise, dok duge dlake zahtevaju češće i temeljnije održavanje. Pas srednje dlake može imati potrebe između ova dva ekstrema.

 2. Aktivnosti psa: Ako je pas veoma aktivan i redovno se izlaže spoljašnjim uslovima, veća je verovatnoća da će se brže prljati. Psi koji često trče po livadama, plivaju u jezerima ili se valjaju u blatu verovatno će zahtevati češće kupanje u odnosu na one koji su manje aktivni ili žive u stanu.

 3. Kožni problemi: Neki psi mogu imati kožne probleme poput alergija ili ekcema, što zahteva posebnu negu i šampone koje je preporučio veterinar. U tim slučajevima, veterinar će vam moći dati smernice o učestalosti kupanja.

 4. Posebne potrebe: Ponekad psi zahtevaju kupanje zbog određenih okolnosti, poput slučajeva kada se zaprljaju hemikalijama ili otrovnim supstancama. U tim slučajevima, bez obzira na učestalost, važno je psa odmah oprati kako bi se uklonile potencijalno štetne supstance sa njegove kože i dlake.

Na osnovu ovih faktora, može se dati opšti smernica za učestalost kupanja. U većini slučajeva, većini pasa je dovoljno kupanje jednom mesečno ili svakih 6 do 8 nedelja. Prečesto kupanje može izazvati isušivanje kože i iritacije, pa je važno ne preterivati.

Ipak, treba napomenuti da postoji mnogo individualnih varijacija i ne postoji univerzalni pristup. Uvek je dobro konsultovati se sa veterinarom kako biste dobili preciznije smernice za vašeg psa. Veterinar će moći da sagleda specifične potrebe vašeg psa i pruži vam najbolje savete u vezi s učestalošću kupanja i odgovarajućim proizvodima za njegovu negu.

Najčešća pitanja

Koje proizvode treba da koristim za kupanje mog psa?

Prilikom kupanja svog psa, važno je koristiti odgovarajuće proizvode koji su namenjeni za pse. Evo nekoliko proizvoda koje treba uzeti u obzir prilikom kupanja psa:

 1. Šampon za pse: Koristite specijalni šampon koji je formulisan za pse. Izbegavajte upotrebu ljudskih šampona jer mogu biti previše agresivni i isušiti kožu psa. Odaberite šampon koji je blag, pH neutralan i koji odgovara potrebama kože i dlake vašeg psa. Ako pas ima posebne kožne probleme, poput alergija ili iritacija, možda će vam veterinar preporučiti poseban medicinski šampon.

 2. Balzam za dlaku (opciono): U zavisnosti od tipa dlake vašeg psa, možda će biti korisno koristiti balzam za dlaku nakon pranja. Balzam može omekšati dlaku, smanjiti zamršenost i olakšati češljanje. Isto kao i šampon, trebali biste koristiti balzam koji je specijalno formulisan za pse.

 3. Četka ili češalj: Pre i posle kupanja, koristite odgovarajuću četku ili češalj za održavanje dlake vašeg psa. Različiti tipovi dlake zahtevaju različite vrste četki, pa se konsultujte s veterinarom ili profesionalnim frizerom za pse kako biste odabrali pravu opciju za vašeg psa.

 4. Peškir ili fen za sušenje: Nakon kupanja, važno je temeljno osušiti psa. Možete koristiti peškir da ga prvo obrišete i uklonite višak vlage, a zatim fen za sušenje na niskoj temperaturi kako biste potpuno osušili dlaku. Budite pažljivi pri korišćenju fena kako ne biste preterano zagrejali ili uplašili psa.

 5. Dodatni proizvodi: U zavisnosti od potreba vašeg psa, možda će biti korisno koristiti dodatne proizvode kao što su proizvodi za čišćenje ušiju, makaze za nokte, proizvodi za čišćenje očiju itd. 

Šta ako moj pas ne voli da se kupa?

Neki psi ne vole proces kupanja i mogu pokazivati otpor ili nelagodu. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da olakšate proces kupanja i pomognete svom psu da se navikne na to:

 1. Postepeno uvodite psa u kupanje: Počnite s postepenim uvodjenjem svog psa u proces kupanja. Možete početi tako što ćete ga navikavati na prisustvo vode tako što ćete ga polako prskati vodom iz flaše ili koristiti mlaznice sa mekom vodom. Ovo će pomoći vašem psu da se navikne na osećaj vode i smanji strah od kupanja.

 2. Pozitivno pojačavanje: Koristite pozitivno pojačavanje tokom kupanja kako biste stvorili pozitivno iskustvo za svog psa. Koristite nagrade, kao što su poslastice ili verbalna pohvala, kako biste ga ohrabrili i podstakli. Pokušajte da ga nagradite tokom i nakon kupanja, kako bi povezao taj proces sa pozitivnim iskustvom.

 3. Povežite kupanje s drugim aktivnostima: Pokušajte da povežete kupanje sa drugim aktivnostima koje vaš pas voli. Na primer, nakon kupanja možete ga voditi u šetnju ili mu pružiti omiljenu igračku. Ovo može pomoći u stvaranju pozitivne asocijacije i smanjenju otpora prema kupanju.

 4. Budite strpljivi i nežni: Budi strpljivi i nežni tokom procesa kupanja. Uvek se pobrinite da voda bude topla, ali ne previše vruća, i koristite šampon i proizvode koji su nežni prema koži psa. Lagano masirajte šampon u dlaku kako biste ga temeljno oprali, ali budite pažljivi da ne izazovete nelagodu ili bol.

 5. Razmotrite profesionalnu pomoć: Ako vaš pas ima izuzetno jak otpor prema kupanju i niste u mogućnosti da se nosite s tim, razmislite o angažovanju profesionalnog frizera za pse ili veterinara koji su obučeni za rad sa psima koji imaju anksioznost ili strah od kupanja. Oni će moći pružiti odgovarajuću podršku i smernice za postizanje uspešnog kupanja.

Kako pravilno osušiti psa nakon kupanja?

Pravilno sušenje psa nakon kupanja je važno kako biste mu obezbedili udobnost i sprečili moguće zdravstvene probleme. Evo nekoliko koraka za pravilno sušenje psa:

 1. Upotrebite peškir: Nakon ispiranja šampona, prvo obrišite psa peškirom kako biste uklonili višak vode. Nežno trljajte i tapkajte dlaku da upijete vlagu. Ako je potrebno, koristite više peškira kako biste osušili veću površinu tela.

 2. Upotrebite fen za sušenje: Nakon upotrebe peškira, možete koristiti fen za sušenje na niskoj temperaturi kako biste potpuno osušili dlaku psa. Držite fen na udaljenosti od psa kako biste izbegli preveliku toplotu ili uplašili psa. Lagano pomerajte fen po telu psa i koristite češalj ili četku da rasčešljate i rasteretite dlaku tokom sušenja.

 3. Opustite psa: Sušenje fenom može biti zastrašujuće za neke pse. Pokušajte stvoriti mirnu i opuštenu atmosferu tokom sušenja. Ako je pas anksiozan, možete ga pohvaliti ili nagraditi tokom procesa kako biste ga ohrabrili i smirili.

 4. Izbegavajte potpuno sušenje na otvorenom: Ako je moguće, izbegavajte potpuno sušenje psa na otvorenom prostoru, posebno tokom hladnijih ili vlažnih vremenskih uslova. Potpuno mokra dlaka može dovesti do hipotermije ili drugih zdravstvenih problema. Ako ne možete unutrašnjosti prostorije, pobrinite se da je prostorija dobro zagrejana i da nema propuha.

 5. Obratite pažnju na teško dostupna mesta: Budite posebno pažljivi prilikom sušenja teško dostupnih mesta, kao što su među prstima, ispod pazuha ili oko ušiju. Ovi delovi tela mogu zadržavati vlagu i biti podložniji razvoju iritacija ili infekcija. Pažljivo osušite ove delove i proverite da li su potpuno suvi.

 6. Redovno čišćenje i održavanje opreme: Nakon svake upotrebe, očistite i osušite peškire i četke kako biste sprečili razvoj buđi ili nečistoća. Redovno održavanje opreme pomoći će u očuvanju higijene vašeg psa.

Kako održavati higijenu psa između kupanja?

Održavanje higijene psa između kupanja važan je deo brige o psu. Evo nekoliko saveta za održavanje higijene psa između kupanja:

 1. Češljanje dlake: Redovno češljanje psa pomaže u uklanjanju mrtve dlake, zapetljanih čvorova i prljavštine. Ovo je posebno važno za pse s dugom ili gustom dlakom koja se često zapetlja. 

 2. Čišćenje očiju i ušiju: Redovno pregledajte oči i uši svog psa. Oči treba obrisati vlažnim mekim peškirom kako biste uklonili suze i nečistoće. Uši treba pažljivo očistiti blagim sredstvom za čišćenje ušiju i vatom ili pamučnim tuferom. Obratite pažnju na znakove infekcija ili iritacija i posavetujte se s veterinarom ako primetite bilo kakve probleme.

 3. Redovno čišćenje zuba: Pravilna oralna higijena je važna za zdravlje psa. Redovito čistite zube svog psa specijalnom četkicom za pse i pastom za zube namenjenom psima. Takođe možete razmotriti davanje psu posebnih žvakaćih igračaka koje pomažu u održavanju čiste i zdrave usne šupljine.

 4. Pranje šapa: Nakon šetnje ili boravka na prljavim površinama, dobro operite psu šape. Šape mogu biti izložene blatu, prašini, pesticidima i drugim potencijalno štetnim materijalima. Koristite mlaku vodu i blagi šampon za pranje šapa, a zatim temeljno isperite i osušite šape.

 5. Čišćenje nakon obroka: Nakon što vaš pas jede, obrišite mu usta vlažnim peškirom kako biste uklonili ostatak hrane i sprečili razvoj mirisa ili infekcija.

 6. Redovno čišćenje prostora za spavanje: Redovno čišćenje prostora u kojem vaš pas spava važno je za održavanje higijene. Perite posteljinu i jastuke na kojima vaš pas leži kako biste uklonili prljavštinu, dlaku i neugodne mirise.

 7. Pazite na miris: Ako primetite da vaš pas ima jak miris, možete koristiti specijalne dezodoranse za pse koji su formulirani za održavanje svežeg mirisa dlake.

Srodne teme