Претрага
Close this search box.

Najbolji psi za decu - 10 najboljih četvoronožnih drugara za decu

Najbolji psi za decu

U današnjem vremenu kada su deca okružena tehnologijom i virtuelnim svetovima, pas može biti istinski prijatelj koji donosi radost, pomaže u razvoju odgovornosti i pruža bezuslovnu podršku. Izbor pravog psa za dete je važan korak koji zahteva pažnju i razmatranje. Uzimajući u obzir karakteristike rase, temperament i potrebe deteta, možemo pronaći savršenu kombinaciju koja će stvoriti duboku i čvrstu vezu između deteta i psa. Spojićemo nežnost šapica sa nežnošću srca, kako bismo otkrili najbolje pse za decu. 

Bez daljeg odlaganja, krenimo u istraživanje najboljih pasa za decu.

10 Najboljih rasa za decu

Zlatni retriver

Zlatni retriver je jedna od najomiljenijih rasa pasa za decu i porodice širom sveta, i to s razlogom. Ovi prelepi psi su poznati po svom ljubaznom temperamentu i veseloj prirodi. Imaju blag i strpljiv karakter koji ih čini izuzetno tolerantnim prema decom svih uzrasta.

Zlatni retriveri su takođe poznati po svojoj inteligenciji i lakoći treniranja. Ova rasa je vrlo poslušna i željna udovoljavanja svojim vlasnicima, što čini obuku jednostavnijom i zabavnijom. Takođe su i izvrsni plivači, što ih čini sjajnim saputnicima za porodične izlete na vodu.

Zlatni retriveri su prvobitno uzgajani u Škotskoj kao radni psi za lov na ptice. Danas su među najpopularnijim pasminama na svetu i često se koriste kao psi za terapiju zbog svoje nežne i umirujuće prirode.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas, takođe poznat kao Bernski pastirski pas, je predivna rasa koja potiče iz švajcarskih Alpa. Ovi impozantni psi su poznati po svojoj snazi, izdržljivosti i vernosti. Imaju snažno građeno telo, s gustom dvostrukom dlakom koja ih štiti od hladnoće.

Bernski planinski pasovi su izuzetno prijateljski nastrojeni prema deci i vrlo su zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici. Oni su ne samo odani čuvari, već su i ljubazni i strpljivi prema najmlađima. Ovi psi su poznati po tome što su dobrodušni, pažljivi i spremni da pruže nežnost i podršku deci u svakom trenutku.

Bernski planinski pasovi su prvobitno bili korišćeni kao radni psi za vuču tereta u planinskim regionima. Imaju snažan nagon za vuču i veoma su svestrani, mogući kao radni psi, porodični ljubimci ili čak u terapijske svrhe. Njihova prelepa kombinacija boja dlake čini ih i estetski privlačnim psima koji privlače pažnju gde god da se pojave.

Labradudl

Labradudl

Labradudl, poznat i kao Labradoodle, je šarmantna mešavina između labradora i pudle. Ovi neodoljivi psi su postali vrlo popularni zbog svoje kombinacije najboljih osobina oba roditeljska soja. Imaju prelepu, talasastu ili kovrdžavu dlaku koja može biti neprobojna i hipoalergena, što ih čini pogodnim za porodice s članovima koji imaju alergije.

Labradudlovi su poznati po svom izuzetno prijateljskom i socijalnom temperamentu. Oni su vrlo ljubazni prema deci i drugim kućnim ljubimcima, što ih čini odličnim izborom za porodice. Ovi psi su prepuni energije, vole aktivnosti na otvorenom i igru, što znači da će deci pružiti beskrajno zabavu i avanturu.

Labradudlovi su prvobitno uzgajani kao psi vodiči za slepe koji imaju hipoalergenu dlaku. Njihova pamet i odanost čine ih idealnim izborom za rad u terapijske svrhe i podršku osobama s posebnim potrebama. Pored toga, ovi mešanci su takođe postali popularni u svetu pasa u ulozi neodoljivih i razigranih kućnih ljubimaca.

Irski seter

Irski seter, poznat i kao irski crveni seter, je prelep pas sa dugom svilenkastom crvenom dlakom koja mu daje očaravajući izgled. Ova rasa potiče iz Irske i poznata je po svojoj energičnoj prirodi, eleganciji i veselom karakteru. Irski seteri su poznati po svojoj ljubavi prema deci i njihovoj neiscrpnoj želji za igrom i zabavom.

Ovi psi su vrlo inteligentni, živahni i vole biti u centru pažnje. Imaju izražene lovačke instinkte, što ih čini sklonim istraživanju i trčanju na otvorenom. Irski seteri su takođe veoma društveni i dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima, što ih čini idealnim za porodično okruženje.

Irski seteri su prvobitno uzgajani za lov na pernatu divljač, posebno na fazane. Njihova prelepa crvena dlaka se ističe u prirodi i čini ih prepoznatljivima. Ovi psi imaju izuzetnu izdržljivost i mogu preći velike udaljenosti, što ih čini odličnim saputnicima za porodice koje vole aktivnosti na otvorenom.

Buldog

Buldog, poznat i kao engleski buldog, je ikonična rasa pasa koja je poznata po svom jedinstvenom izgledu i karakterističnom temperamentu. Ovi mišićavi psi imaju kratku i kompaktnu građu, sa karakterističnim naborima na licu i snažnom vilicom. Iako njihov izgled može izgledati ozbiljno, buldozi su zapravo vrlo blagi i ljubazni prema deci.

Buldozi su poznati po svom mirnom i strpljivom temperamentu. Oni su odani i posvećeni svojim porodicama, voleći pružiti bezuslovnu ljubav i pažnju. Iako nisu posebno aktivni psi, oni će rado učestvovati u igri sa decom, ali isto tako će biti srećni da samo budu uz svoje najmlađe članove porodice.

Buldozi su prvobitno uzgajani u Engleskoj za borbe sa bikovima, ali su tokom vremena prešli put od radnih pasa do omiljenih kućnih ljubimaca. Danas su poznati kao simbol hrabrosti, ali i kao nežni i strpljivi pratioci. Njihov karakterističan izgled i ljubazna priroda čine ih jedinstvenim izborom za porodice koje traže odanog i mirnog kućnog ljubimca.

Pudla

kovrdžavoj dlaci. Ova rasa dolazi u nekoliko veličina, uključujući patuljastu, malu, srednju i veliku, što omogućava raznovrsnost izbora za porodice s decom.

Pudle su vrlo inteligentni psi koji brzo uče i lako se obučavaju. Oni su živahni, razigrani i imaju izražen nagon za zabavom. Pudle su takođe vrlo privržene svojim vlasnicima i veoma društvene, uživajući u interakciji s decom i drugim članovima porodice.

Iako su često povezivane s visokom elegancijom, pudle su zapravo izuzetno svestrane rase pasa. One su prvobitno uzgajane kao lovački psi za vodu, posebno za pronalaženje i donošenje ranjene divljači. Pudle su takođe poznate po tome što imaju hipoalergenu dlaku, što ih čini dobrom opcijom za porodice s članovima koji su alergični na pse. Bez obzira na veličinu, pudle su elegantne, ljupke i vesele družbenice za decu svih uzrasta.

Bokser

bokser lezi na terasi

Bokser je izuzetno energična i snažna rasa pasa koja je poznata po svom prijateljskom i ljubaznom karakteru. Ovi mišićavi psi imaju kratku, glatku dlaku i karakteristično izražajno lice s nabrane kože. Bokseri su poznati po svojoj lojalnosti prema porodici i izuzetno su zaštitnički nastrojeni prema deci.

Bokseri su vrlo inteligentni psi koji brzo uče i rado se prilagođavaju različitim aktivnostima. Oni su veseli, razigrani i vole biti uključeni u sve porodične aktivnosti. Bokseri imaju snažan nagon za igrom, što ih čini izvrsnim saputnicima za decu koja vole trčanje i aktivnosti na otvorenom.

Bokseri su prvobitno uzgajani u Nemačkoj kao radni psi za lovljenje divljači. Ipak, tokom vremena su postali veoma popularni kao porodični ljubimci zbog svoje odanosti i prijateljske prirode. Pored toga, bokseri su poznati po svojoj izražajnoj facijalnoj mimici, često pokazujući izraze koji izgledaju kao da se smeju. Ovi veseli psi su neumorni igrači i verodostojni čuvari koji će pružiti puno ljubavi i zabave deci u svakom trenutku.

Džek Rasel terijer

Džek Rasel terijer je živahna i hrabra rasa pasa koja potiče iz Engleske. Ovi mali terijeri su poznati po svojoj energičnosti, inteligenciji i hrabrosti. Iako su kompaktni po veličini, imaju izražen karakter i puno samopouzdanja.

Džek Rasel terijeri su veoma aktivni psi koji zahtevaju dosta fizičke i mentalne stimulacije. Oni su radoznali, brzi i izuzetno okretni. Ovi psi su posebno prilagođeni deci koja vole igru i avanturu, jer su spremni za sve vrste aktivnosti i zabave.

Džek Rasel terijeri su prvobitno uzgajani za lov na male životinje, poput lisica. Imaju izuzetno razvijen nagon za lov i istraživanje. Ovi terijeri su takođe poznati po svojoj veštini u skakanju, sposobni su skačući dosegnuti impresivne visine. Džek Rasel terijeri su odani i zabavni ljubimci koji će deci pružiti neograničen izvor radosti i avanture.

Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar​

Šetlandski ovčar, poznat i kao Šelti, je prelep pas sa bogatom i gustom dlakom koji potiče sa Šetlandskih ostrva u Škotskoj. Ovi psi su poznati po svojoj lepoti, inteligenciji i predanosti svojim vlasnicima. Šetlandski ovčari su izuzetno privrženi deci i porodici, često se veoma dobro slažu s najmlađima i postaju verni saputnici u njihovom odrastanju.

Ovi psi su vrlo pametni, brzi učenici i veoma poslušni. Imaju prirodan nagon za čuvanjem i pastiranjem, što ih čini odličnim čuvarima i nadzornicima kada je reč o deci. Šetlandski ovčari su takođe veoma druželjubivi i spremni za igru, što ih čini odličnim partnerima za zabavu i aktivnosti s decom.

Šetlandski ovčari su prvobitno uzgajani za pastirski rad na Šetlandskim ostrvima, čuvajući i upravljajući ovcama. Ovi psi su vrlo agilni i brzi, što ih je činilo izuzetnim u svojoj ulozi. Danas se Šetlandski ovčari često takmiče u raznim disciplinama poslušnosti i agilitija, pokazujući svoju veštinu i poslušnost. Njihova prelepa dlaka, ljubazna priroda i sklonost deci čine ih idealnim psima za porodice koje traže verne i aktivne ljubimce.

Najčešća pitanja

Kako odabrati psa koji je dobar za decu?

Odabir psa koji je dobar za decu zahteva pažljivo razmatranje kako bi se osiguralo da pas bude pravi dodatak porodici. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira psa za decu:

 1. Temperament: Tražite rasu pasa koja je poznata po svom prijateljskom, strpljivom i blagom temperamentu. Psi koji su skloni biti tolerantni prema dečjem ponašanju i energiji su odličan izbor.

 2. Energija: Razmotrite nivo energije psa i uskladite ga sa nivoom aktivnosti i potrebama vaše dece. Ako imate aktivnu porodicu koja voli boravak na otvorenom i igru, možda biste želeli psa koji je takođe energičan i spreman za igru.

 3. Veličina: Uzmite u obzir veličinu psa u odnosu na uzrast i veličinu dece. Manje rase pasa obično su bolji izbor za manju decu kako bi se izbegli incidenti ili povrede.

 4. Odnos prema deci: Ako je moguće, upoznajte psa pre nego što ga usvojite kako biste videli kako reaguje na decu. Potražite psa koji pokazuje interes i ljubaznost prema deci, te je prijateljski nastrojen.

 5. Obuka i socijalizacija: Neki psi zahtevaju više obuke i socijalizacije nego drugi. Važno je odabrati psa koji je dobro obučen, socijalizovan i koji će se dobro prilagoditi okolini sa decom.

 6. Rase pasa: Informišite se o specifičnim rasama pasa koje su poznate po tome da su dobri sa decom. Neke rase, poput labradora, zlatnog retrivera, bernskog planinskog psa ili buldoga, često se smatraju dobrim izborom za porodice sa decom.

Naravno, važno je uzeti u obzir i individualnu ličnost psa, jer svaki pas ima svoje jedinstvene karakteristike. Obratite pažnju na interakciju između psa i dece prilikom susreta kako biste stekli bolji uvid u njihovu kompatibilnost. Uvek je preporučljivo posetiti lokalni azil ili kontaktirati pouzdanog uzgajivača pasa kako biste dobili više informacija o psima i pronašli najboljeg pratioca za vašu porodicu.

pas se igra sa devojcicom

Kako se brinuti za psa u porodici sa decom?

Briga o psu u porodici sa decom zahteva odgovornost i pažnju kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit oba. Evo nekoliko saveta o tome kako se pravilno brinuti za psa u takvoj porodici:

 1. Obrazovanje dece: Važno je da deca budu dobro informisana o tome kako pravilno postupati sa psom. Naučite ih osnovne principe ponašanja prema psu, kao što su nežno rukovanje, pravilno hranjenje, pružanje privatnosti psu kada spava ili jede, i kako tumačiti psaovu telesnu signalizaciju.

 2. Socijalizacija: Pomozite svom psu da se socijalizuje sa decom. Izložite ga pozitivnim iskustvima i upoznavanju sa različitim situacijama i ljudima. Ovo će pomoći psu da se oseća prijatno i sigurno u prisustvu dece.

 3. Redovna veterinarska nega: Redovni veterinarski pregledi, vakcinacije, kao i preventivna nega protiv parazita su od vitalnog značaja za zdravlje psa. Konsultujte se sa veterinarom o pravilnom rasporedu vakcinacija i preporučenim tretmanima protiv buva, krpelja i crevnih parazita.

 4. Fizička aktivnost: Prilagodite nivo fizičke aktivnosti psa uzrastu dece. Redovne šetnje, igre i aktivnosti na otvorenom pomažu psu da troši energiju, održava zdravu težinu i izbegava dosadu, što može dovesti do destruktivnog ponašanja.

 5. Higijena i nega: Redovno održavajte higijenu i negu psa. Redovito četkanje dlake, kupanje po potrebi, redovna briga o zubima i noktima su važni aspekti održavanja psa zdravim i čistim.

 6. Sigurnost u domu: Osigurajte da dom bude siguran za psa i decu. Držite opasne predmete, hemikalije i lekove van domašaja pasa i dece. Takođe, obezbedite prostor gde pas može da ima svoj kutak ili povlačište ako želi vreme za sebe.

 7. Ljubav, pažnja i vreme: Pružite svom psu ljubav, pažnju i vreme koje mu je potrebno. Pseći su društveni i emotivni stvorenja, stoga ih redovno mazite, igrajte se s njima i posvetite im pažnju kako bi se osećali voljenim i uključenim u porodični život.

Važno je naglasiti da je supervizija uvek neophodna prilikom interakcija između psa i dece, posebno kod manje dece. Učenje o odgovornoj brizi za psa i razumevanje potreba oba, kao i pravilan nadzor, pomažu stvaranju harmonične i bezbedne sredine za sve članove porodice.

Kako naučiti dete da se ponaša pravilno prema psu?

Naučiti dete da se pravilno ponaša prema psu je ključno za sigurnu i harmoničnu interakciju između njih. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u tom procesu:

 1. Komunikacija: Razgovarajte s detetom o pravilnom ponašanju prema psu. Objasnite im da psi imaju osećanja i da je važno biti nežan i pažljiv prema njima.

 2. Demonstracija: Pokažite detetu primer pravilnog ponašanja prema psu. Prikazivanje nežnog rukovanja, polaganog prilaska, i davanja prostora psu kada je potrebno, može biti veoma efikasno.

 3. Ograničenja: Postavite jasna ograničenja i pravila koja se odnose na interakciju deteta s psom. Na primer, objasnite detetu da ne sme vući ili čupati psa za rep ili uši, da ne sme preterano jako grliti ili ležati na psu, i da ne sme dirati hranu ili igračke psa bez dozvole.

 4. Učenje o telu psa: Pomozite detetu da nauči čitati telo psa. Objasnite im znakove koje pas može pokazivati kada je nesiguran, uplašen ili ne želi interakciju. To može uključivati povlačenje ušiju, spuštanje repa, okretanje glave ili pokazivanje znakova nelagode.

 5. Nagradite pozitivno ponašanje: Pohvaljujte dete kada se ponaša pravilno prema psu. Ohrabrite ih da budu ljubazni i nežni, i podstičite ih da razvijaju empatiju prema životinjama.

 6. Nadzor: Uvek budite prisutni i nadgledajte interakciju između deteta i psa, posebno kod manje dece. To će vam omogućiti da intervenišete i ispravite neželjeno ponašanje ili sprečite potencijalne incidente.

 7. Edukacija o pasjim potrebama: Uključite dete u brigu o psu. Naučite ih o osnovnim potrebama psa, kao što su hranjenje, šetnje, voda i nega. To će detetu pružiti razumevanje i odgovornost prema psu.

 8. Modeliranje: Budite model pravilnog ponašanja prema psu. Detetu će biti lakše da nauči ako vide da i sami pravite iste postupke koje od njih očekujete.

Srodne teme