Energični i odani: Sve što trebate znati o Džek Rasel terijerima

Jack-russell

Džek Rasel terijer, poznat i kao Džeki ili Džek Rasel, je pasmina koja je poreklom iz Engleske. Ova rasa je vrlo popularna kao kućni ljubimac zbog svog prijateljskog i aktivnog temperamenta, kao i zbog svog jedinstvenog izgleda.

Džek Rasel terijeri su mali psi, obično teški između 5 i 8 kilograma, sa visinom između 25 i 30 centimetara. Imaju kratku dlaku koja se obično javlja u tri različite boje: beloj, crnoj i smeđoj. Njihove oči su bademaste i tamne, a uši su im obično male i uspravne.

Ova rasa je poznata po svom prijateljskom i živahnom temperamentu. Džek Rasel terijeri su vrlo inteligentni i brzo uče nove trikove i naredbe. Oni su takođe vrlo aktivni i vole da se igraju i trče. Džekovi su odlični za porodice sa decom.

Jack-russel

Međutim, ova rasa nije baš najbolja opcija za one koji traže psa koji će biti nezavisan i samostalan. Džekovi su veoma društveni psi koji vole da budu uključeni u sve aktivnosti i da budu deo porodice.

Kada je u pitanju zdravlje, Džek Rasel terijeri su uglavnom zdravi psi. Međutim, kao i kod svih rasa, postoji nekoliko zdravstvenih problema koji su uobičajeni za ovu rasu. To uključuje problem sa očima i ušima, kao i probleme sa zglobovima.

Džek Rasel terijeri su rasa koja zahteva određenu pažnju i negu. Dlaka se mora četkati redovno, a psi se trebaju redovno kupati kako bi se izbeglo stvaranje peruti. Ova rasa takođe zahteva puno vežbe, jer su vrlo aktivni psi koji se lako dosađuju i koji mogu razviti probleme ponašanja ako im nedostaje fizičke aktivnosti.

Ukratko, Džek Rasel terijeri su prijateljska, aktivna i inteligentna pasmina koja je savršena za porodice sa decom. Međutim, oni nisu najbolji izbor za one koji traže nezavisnog i samostalnog psa. Ova pasmina zahteva određenu pažnju i negu, ali ako se pravilno brinu o njima, Džekovi mogu biti divni i predani kućni ljubimci.

  • Zemlja porekla: Džek Rasel terijeri su poreklom iz Engleske.
  • Grupa kojoj pripada: Džek Rasel pripadaju grupi terijera. To su psi srednje veličine.
  • Visina: između 25 i 30 cm.
  • Dužina: 30-40 cm, uključujući rep.
  • Težina: 5 i 8 kilograma.
  • Životni vek: 12 i 16 godina.
  • Cena: 300 do 1000 evra.

Džek Rasel terijer, takođe poznat kao Parson Džek Rasel terijer, pasmina je koja datira još iz 19. veka i poreklo joj je iz Engleske. Naziv rase potiče od Reverenda Džeka Rasela, sveštenika i ljubitelja pasa koji je živeo u Devonshireu.

Reverend Džek Rasel želeo je stvoriti pasminu terijera koja bi bila idealna za lov na lisice, ali koja bi takođe bila svestrana i mogla se koristiti za različite zadatke na farmama. On je koristio Fox terijere, Engleske terijere i neke druge pasmine terijera kako bi stvorio idealnog lovca na male životinje.

U početku, se ova rasa zvala Engleski beli terijer, ali se kasnije preimenovala u Parson Džek Rasel terijer u čast njenog tvorca. Rasa je bila vrlo popularna među lovcima i poljoprivrednicima u Engleskoj, a njena popularnost proširila se i na druge delove sveta, uključujući SAD i Australiju.

Danas se Džek Rasel terijeri uglavnom koriste kao kućni ljubimci. Oni su vrlo energični i aktivni, pa zahtevaju puno fizičke aktivnosti kako bi bili zdravi i srećni. Ova pasmina je takođe vrlo inteligentna i lako se obučava, pa se često koriste i kao terapijski psi i psi za pomoć.

Međutim, ova rasa se suočila sa brojnim izazovima tokom svoje istorije. U jednom trenutku, postojeći standardi rase bili su toliko različiti da su postojale tri različite vrste Džek Rasel terijera: Parson Džek Rasel terijer, Džek Rasel terijer i Džek Rasel kratkodlaki terijer. Međutim, 2001. godine, sve tri pasmine su ujedinjene u jednu, koja se danas zove Džek Rasel terijer.

Danas, Džek Rasel terijeri su popularni širom sveta i uživaju u reputaciji dobrog kućnog ljubimca. Ova rasa je prijateljski nastrojena i veoma inteligentna, a njihov prirodni nagon za lov čini ih idealnim kućnim ljubimcima za aktivne porodice koje vole boravak na otvorenom.

Džek Rasel je rasa koja je poznata po svojoj energičnosti i aktivnosti, što znači da im je potrebna odgovarajuća hrana koja će im pružiti dovoljno energije za svoje dnevne aktivnosti. Kao i kod svih drugih pasa, ishrana Džek Rasela je veoma važna za održavanje njihovog zdravlja i dobrobiti.

Kada je u pitanju hrana za Džek Rasel terijere, najbolje je odabrati kvalitetnu hranu koja sadrži sve hranljive sastojke koje su im potrebne. Kao i kod drugih pasa, Džek Rasel terijeri zahtevaju uravnoteženu ishranu koja uključuje proteine, masti, ugljene hidrate, vitamine i minerale.

Kvalitetna hrana za pse treba da sadrži meso kao glavni sastojak. Džek Rasel su terijeri i imaju veliki instinkt za lov, pa će meso biti prirodna hrana za njih. Meso bi trebalo da bude najmanje 30% u hrani za pse. Međutim, treba obratiti pažnju na vrstu mesa koja se koristi. Najbolje je odabrati hranu koja koristi meso životinja koje su uzgajane bez upotrebe antibiotika i hormona.

Pored mesa, hrana treba da sadrži i druge izvore proteina kao što su jaja, riba i pasulj. Ugljeni hidrati treba da budu iz niskokaloričnih izvora poput smeđe riže, slačice i zobi. Ovi ugljeni hidrati obezbeđuju dugotrajnu energiju i pomažu u održavanju zdrave težine.

Kada birate hranu za Džek Rasela, trebalo bi da izbegavate hranu koja sadrži veštačke konzervanse, boje i arome. Takođe, trebalo bi da izbegavate hranu koja sadrži puno šećera i soli. Ove namirnice mogu biti štetne za zdravlje vašeg psa i mogu dovesti do problema sa kožom, digestivnim problemima i prekomernom težinom.

Ako se odlučite za hranu za pse koja sadrži konzervanse, izaberite hranu koja koristi prirodne konzervanse poput vitamin E i C. Ovi prirodni konzervansi su sigurniji za vašeg psa i mnogo zdraviji od veštačkih konzervansa.

Rasa Džeka Rasel zahteva odgovarajuću negu kako bi ostali zdravi i srećni. U nastavku teksta, pročitajte nekoliko saveta za negu vašeg Džeka Rasela.

Džek Rasel terijeri su poznati po svojoj kratkoj, glatkoj dlaci koja ne zahteva puno održavanja. Međutim, to ne znači da se pas ne mora redovno četkati. Četkanje jednom nedeljno pomaže u uklanjanju mrtve dlake i prljavštine, što će vašem psu pomoći da izgleda čisto i zdravo. Takođe, redovno četkanje doprinosi poboljšanju cirkulacije i koži vašeg psa.

Džek Rasel terijeri takođe imaju velike potrebe za fizičkom aktivnošću i vežbanjem, zbog čega je važno da im obezbedite dovoljno vremena za šetnju i trčanje. Ovi psi su po prirodi veoma energični i ne mogu ostati mirni u zatvorenom prostoru tokom celog dana. Pored šetnje, možete ih voditi na trčanje, igranje sa loptom ili drugim igračkama. Međutim, budite oprezni i ne preterujte sa fizičkom aktivnošću, posebno ako je vaš pas mlad ili ima zdravstvene probleme.

Džek Rasel terijeri takođe imaju sklonost ka nakupljanju zubnog kamenca i drugih problema sa zubima i desnima. Kako biste sprečili ove probleme, redovno četkajte zube svog psa. Idealno bi bilo da to radite najmanje dva puta nedeljno. Takođe, dajte mu dovoljno žvakaćih igračaka kako bi održao čiste i jake zube.

Pored navedenog, važno je i redovno posetiti veterinara radi pregleda i vakcinacija. Kao i kod bilo koje druge rase, Džek Raseli su skloni nekim zdravstvenim problemima. Stoga, redovne posete veterinaru mogu pomoći u otkrivanju i lečenju bilo kojih zdravstvenih problema u ranom stadijumu, što može značajno poboljšati kvalitet života vašeg psa.

Jedan od ključnih elemenata treninga Džek Rasela je socijalizacija. To podrazumeva izlaganje psa različitim situacijama, ljudima i drugim psima, što će pomoći u razvijanju poverenja i samopouzdanja u različitim okruženjima. Važno je zapamtiti da su Džek Rasel terijeri po prirodi nezavisni psi, pa ih treba pažljivo trenirati da bi sledili komande i bili poslušni.

Jedan od najboljih načina da se Džek Rasel terijer trenira je korišćenjem pozitivne motivacije. Ovi psi vole da se igraju i budu nagrađeni, stoga koristite nagrade kao što su poslastice, igračke i verbalna pohvala kako biste ojačali željeno ponašanje. Važno je zapamtiti da se nagrade moraju davati u trenutku kada pas izvodi željenu radnju, kako bi se pojačao pozitivan efekat.

Jedna od ključnih komandi koju bi Džek Rasel terijer trebalo da nauči je "sedi". Ova komanda će pomoći u kontroli psa u različitim situacijama, kao što su susreti sa drugim psima ili ljudima. Takođe, treba da se fokusirate na komande poput "ostani", "lezi" i "dodji", koje će pomoći u kontroli psa na različitim mestima.

Džek Rasel terijeri takođe imaju tendenciju da postanu preterano zaštitni prema svom vlasniku. Kako bi se to izbeglo, treba ih trenirati da budu društveni i prijateljski nastrojeni prema drugim ljudima i psima. To se može postići izlaganjem psa različitim ljudima, psima i situacijama što je važno za socijalizaciju vašeg ljubimca.

Kada se radi o fizičkom treningu, Džek Rasel terijeri su vrlo aktivni i zahtevaju puno fizičke aktivnosti. Dugotrajne šetnje, trčanje i igranje su neophodni da bi se vaš pas osećao srećnim i zdravim. Takođe, treba im pružiti priliku za vežbe koje podstiču njihovu inteligenciju, kao što su igre sa lopticama za skrivanje ili traženje.

Džek Rasel terijeri su aktivni i energični psi, ali poput svih životinja, oni su podložni određenim zdravstvenim problemima. Međutim, pravilna nega, ishrana i redovne posete veterinaru mogu da pomognu u održavanju zdravlja vašeg Džek Rasel terijera. Jedan od glavnih zdravstvenih problema kod Džek Rasel terijera su problemi sa zglobovima. Ova vrsta pasa može biti sklonija artritisu i drugim bolestima zglobova, posebno ako su preterano aktivni ili prekomerno gojazni. Stoga, važno je održavati pravilnu težinu i redovno vežbati psa, ali pazite da ne preopterećujete zglobove. Oči su još jedan važan aspekt zdravlja Džek Rasel terijera. Oni su skloni različitim infekcijama očiju, poput konjunktivitisa, i očnih bolesti kao što je katarakta. Stoga, redovne posete veterinaru i održavanje higijene očiju su od vitalne važnosti. Džek Rasel terijeri takođe mogu biti skloni alergijama i kožnim problemima, uključujući svrab i osip. To se može sprečiti pravilnom negom kože, redovnim češljanjem i kupanjem psa. Takođe je važno koristiti kvalitetnu hranu za pse koja ne sadrži sastojke koji mogu izazvati alergijske reakcije. Prevencija je ključna kada je u pitanju zdravlje Džek Rasel terijera, a jedan od načina da se spreče potencijalni zdravstveni problemi je redovno vakcinisanje. Džek Rasel terijeri treba da budu vakcinisani protiv različitih bolesti, uključujući besnilo, parvovirus i leptospirozu. Takođe, treba da se sprovodi redovna antiparazitna terapija kako bi se sprečile bolesti koje prenose krpelji i buve. Uz sve to, redovni veterinarski pregledi su od ključne važnosti za održavanje zdravlja vašeg Džek Rasel terijera. Veterinar će proceniti zdravlje vašeg psa, pregledati zube, oči i uši, i preporučiti odgovarajuće tretmane za bilo koje zdravstvene probleme.

Česta pitanja

Džek Raseli su poznati po svom energičnom i prijateljskom temperamentu. Oni su inteligentni i živahni, a istovremeno su i odani i poslušni svojim vlasnicima. Oni vole da budu uključeni u aktivnosti porodice i da provode vreme sa svojim vlasnicima.

Džek Raseli imaju kratak, glatki sloj dlake koji ne zahteva puno održavanja. Preporučuje se četkanje psa jednom do dva puta nedeljno kako bi se uklonili mrtvi dlake i sprečila nakupljanje prljavštine.

Da, Džek Raseli su veoma inteligentni i lako ih je trenirati. Međutim, budući da su tako energični, neki vlasnici se žale na poteškoće u održavanju pažnje tokom treninga. Stoga, ključno je pravilno ih motivisati i nagraditi za dobro izvršene zadatke.

Džek Raseli su veoma aktivni psi i treba im dovoljno vežbe kako bi bili zdravi i srećni. Preporučuje se da se Džek Rasel šeta najmanje dva puta dnevno, sa ukupnom dužinom od najmanje 30-45 minuta. Takođe, treba im pružiti dovoljno vremena za igru i druge aktivnosti kako bi bili aktivni i zadovoljni.

Džek Raseli su skloni problemima sa zglobovima, posebno artritisu i displaziji kuka. Takođe, mogu biti skloni alergijama i kožnim problemima, infekcijama uha i očima, kao i dentalnim problemima. Stoga je važno redovno voditi psa veterinaru i pratiti njihovo zdravlje.

Bokser

Bokser

Bokser Temperament: Energičan, odan, inteligentan Zemlja Porekla: Nemačka Grupa Kojoj Pripada: Radni Psi Visina: Mužjaci: 57-63 cm; Ženke: 53-59 cm Dužina: Proporcionalno građeni, kvadratnog tela

Saznaj Više