Претрага
Close this search box.

Energični i odani: Sve što trebate znati o Džek Rasel terijerima

Jack Russel

Temperament: Energičan, hrabar i živahan
Zemlja Porekla: Engleske
Grupa Kojoj Pripada: Radni Psi
Visina: Mužjaci: 25-32 cm; Ženke: 23-28cm
Dužina: Proporcionalna visini
Težina: 5-7kg.
Životni Vek: 13 – 16 godina.

Sadržaj

Džek Rasel i njegove značajne osobine

Džek Rasel terijeri su energični, hrabri i inteligentni psi koji odišu živahnim temperamentom. Njihova priroda je puna samopouzdanja i želje za akcijom. Ovi psi su poznati po svojoj živosti i želji za istraživanjem, što ih čini idealnim saputnicima za ljude koji vole aktivnosti na otvorenom.

Karakteristika koja ih čini posebno privlačnim je njihova hrabrost. Iako su mali, Džek Rasel terijeri su veoma odvažni i neustrašivi. Ova hrabrost potiče od njihovog lovačkog porekla, gde su se koristili za lov na lisice i druge male životinje.

Pored toga, Džek Rasel terijeri su veoma inteligentni psi koji brzo uče i vole da budu mentalno stimulisani. Međutim, njihova inteligencija može dovesti do tvrdoglavosti, pa je važno dosledno i strpljivo raditi na njihovom obučavanju i socijalizaciji.

Važno je napomenuti da ovi psi imaju izražen lovni instinkt i mogu biti skloni lovu na male životinje ako nisu adekvatno trenirani i nadgledani. Takođe su veoma energični i zahtevaju dosta fizičke aktivnosti kako bi bili srećni i zdravi.

Ukratko, Džek Rasel terijeri su energični, hrabri i inteligentni psi sa izraženim lovno-instinktivnim ponašanjem. Njihova živahna priroda čini ih zabavnim i uzbudljivim saputnicima za ljude koji su spremni da im pruže odgovarajuću pažnju, obuku i fizičku aktivnost.

Nega

Nega Džek Rasel terijera zahteva redovno održavanje kako bi se održala njihova dlaka i koža zdravom. Preporučuje se četkanje njihove kratke, guste dlake nekoliko puta nedeljno kako bi se uklonile mrtve dlake i sprečilo stvaranje čvorova. Takođe je važno redovno čišćenje ušiju i pregledanje zuba kako bi se održala oralna higijena.

Džek Rasel terijeri su energični psi koji zahtevaju uravnoteženu ishranu bogatu proteinima i nutrijentima. Preporučuje se kvalitetna hrana prilagođena potrebama ove rase, koja će zadovoljiti njihove energetske potrebe i pomoći u održavanju zdravlja. Važno je pratiti količinu hrane i izbegavati prekomernu hranu kako bi se sprečila gojaznost.

Dlaka Džek Rasel terijera je kratka, gusta i otporna na vremenske uslove. Redovno četkanje pomoći će u održavanju sjaja i zdravlja dlake, kao i uklanjanju mrtvih dlaka i prljavštine. Pored toga, povremeno kupanje može biti potrebno, ali ne prečesto kako bi se očuvala prirodna ulja koja štite kožu.

 

Trening Džek Rasel terijera treba da bude dosledan, strpljiv i pozitivan. Ovi psi su inteligentni, ali mogu biti tvrdoglavi, pa je važno uspostaviti jasne granice i koristiti pozitivno pojačanje u treningu. Raznovrsni treninzi koji uključuju poslušnost, socijalizaciju i igru su ključni za razvoj srećnog i uravnoteženog psa.

Pravilna nega, uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost i dosledan trening su ključni za održavanje zdravlja i sreće Džek Rasel terijera. U narednom delu bloga, istražićemo istorijat rase, standarde rase, zanimljivosti i česta pitanja vezana za ovu prelepu rasu pasa.

Istorijat Rase

Džek Rasel terijer potiče iz Engleske, gde je uzgajan za lov na lisice i druge štetočine. Rasa je nazvana po svom uzgajivaču, pastiru Džonu Raselu, koji je živeo u 19. veku. Rasu je stvorio kako bi imao pouzdanog i brzog psa za lov na lisice, koji bi mogao pratiti lisicu u njenom jazu.

Džek Rasel terijeri su razvijani da budu hrabri, uporni i brzi, sa izraženim lovno-instinktivnim ponašanjem. Njihova sposobnost da prate lisicu u jazovima i ostanu hrabri u opasnim situacijama bila je od vitalnog značaja za lov.

Tokom vremena, Džek Rasel terijeri su postali popularni ne samo kao lovni psi, već i kao porodični ljubimci zbog svoje inteligencije, živahnog temperamenta i ljubazne prirode. Danas su ovi psi cenjeni kao odani saputnici i rado viđeni na izložbama pasa širom sveta.

Istorija Džek Rasel terijera svedoči o njihovoj sposobnosti da se prilagode različitim ulogama i postanu omiljeni ljubimci širom sveta. U narednom delu bloga, istražićemo standarde rase, zanimljivosti i česta pitanja vezana za Džek Rasel terijere.

Trening:
Trening Džek Rasel terijera treba da bude dosledan, strpljiv i pozitivan. Ovi psi su inteligentni, ali mogu biti tvrdoglavi, pa je važno uspostaviti jasne granice i koristiti pozitivno pojačanje u treningu. Raznovrsni treninzi koji uključuju poslušnost, socijalizaciju i igru su ključni za razvoj srećnog i uravnoteženog psa.

Pravilna nega, uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost i dosledan trening su ključni za održavanje zdravlja i sreće Džek Rasel terijera. U narednom delu bloga, istražićemo istorijat rase, standarde rase, zanimljivosti i česta pitanja vezana za ovu prelepu rasu pasa.

Jack-russell

Standardi rase Bokser

Džek Rasel terijer je mali, okretan pas sa živahnom pojavom i izraženim lovno-instinktivnim ponašanjem. Evo nekoliko ključnih tačaka koje definišu standarde rase:

Telo

Džek Rasel terijer ima kompaktno telo koje je proporcionalno, sa dubokim grudnim košem i dobro razvijenim mišićima. Noge su ravne i snažne, sa jasnim kosturnim strukturama.

Glava

Glava je proporcionalna telu, sa izraženim stopom i srednje širokim lobanjom. Njuška je srednje dužine, sa jakom vilicom i dobro postavljenim zubima.

Oči

Oči Džek Rasel terijera su tamne, ovalnog oblika, sa živahnim i budnim izrazom. Postavljene su široko na glavi i izražavaju inteligenciju i radoznalost.

Uši

Uši su male, trouglastog oblika, sa uspravnim postavljanjem. Pokrivene su kratkom, glatkom dlakom i pokazuju interesovanje za okolinu.

Noge i Šape

Prednje noge Boksera treba da budu ravne i paralelne, dok zadnje noge treba da budu dobro mišićave. Šape treba da budu zaobljenog oblika sa dobro izraženim jastučićima.

Dlaka i Rep

Džek Rasel terijer ima kratku, gustu dlaku koja je otporna na vremenske uslove. Dlaka je obično tvrda i glatka, sa minimalnim slojem podlake.
Rep je postavljen visoko, prekriven krakom dlakom i nošen veselo iznad leđa. Njegova dužina je proporcionalna telu i često je sečen na kraću dužinu.

Boja

Prihvatljive boje za Džek Rasel terijere uključuju belu sa crnim, smeđim ili rđastim oznakama, ili kombinacije tih boja sa tan oznakama.

Ovi standardi definišu tipičan izgled i karakteristike Džek Rasel terijera prema priznatim standardima rase. Svaka od ovih tačaka doprinosi prepoznatljivom izgledu ove rase pasa. U narednom delu bloga, istražićemo zanimljive činjenice i česta pitanja vezana za Džek Rasel terijere.

Da li ste znali?

Ova rasa je dobila ime po svom uzgajivaču, pastiru Džonu Raselu, koji je živeo u Engleskoj u 19. veku. Rasu je stvorio kako bi imao pouzdanog i brzog psa za lov na lisice, koji bi mogao pratiti lisicu u njenom jazu.

Džek Rasel terijer po imenu „Nipper“ bio je poznat kao glavni lik u seriji reklama gramofonske kompanije „His Master’s Voice“ (Njegov gospodarsov glas). Ova serija reklama je postala ikona i jedan od najpoznatijih brendova u svetu zabavne industrije.

Džek Rasel terijer po imenu „Eddie“ bio je omiljeni lik u popularnoj televizijskoj seriji „Frasier“. Njegov šarmantni izgled i neustrašivi stav osvojili su srca gledalaca širom sveta, čineći ga jednim od najomiljenijih TV kućnih ljubimaca.

Česta pitanja

Džek Raseli su poznati po svom energičnom i prijateljskom temperamentu. Oni su inteligentni i živahni, a istovremeno su i odani i poslušni svojim vlasnicima. Oni vole da budu uključeni u aktivnosti porodice i da provode vreme sa svojim vlasnicima.

Džek Raseli imaju kratak, glatki sloj dlake koji ne zahteva puno održavanja. Preporučuje se četkanje psa jednom do dva puta nedeljno kako bi se uklonili mrtvi dlake i sprečila nakupljanje prljavštine.

Da, Džek Raseli su veoma inteligentni i lako ih je trenirati. Međutim, budući da su tako energični, neki vlasnici se žale na poteškoće u održavanju pažnje tokom treninga. Stoga, ključno je pravilno ih motivisati i nagraditi za dobro izvršene zadatke.

Džek Raseli su veoma aktivni psi i treba im dovoljno vežbe kako bi bili zdravi i srećni. Preporučuje se da se Džek Rasel šeta najmanje dva puta dnevno, sa ukupnom dužinom od najmanje 30-45 minuta. Takođe, treba im pružiti dovoljno vremena za igru i druge aktivnosti kako bi bili aktivni i zadovoljni.

Džek Raseli su skloni problemima sa zglobovima, posebno artritisu i displaziji kuka. Takođe, mogu biti skloni alergijama i kožnim problemima, infekcijama uha i očima, kao i dentalnim problemima. Stoga je važno redovno voditi psa veterinaru i pratiti njihovo zdravlje.

Srodne Teme