Претрага
Close this search box.

Sve što treba da znate o Maltezerima

Sve-sto-treba-da-znate-o-Maltezerima

Maltezer je rasa pasa koja se pripisuje grupi dekorativnih pasa. Potiče sa Malte, ostrva u Sredozemnom moru. Ova rasa ima dugu istoriju i bila je omiljena kod kraljevske porodice.

Maltezeri su poznati po svom dugom, svilenkastom krznu koje zahteva posebnu negu i održavanje. Oni su veoma aktivni psi i vole da budu u centru pažnje. Maltezeri su odlični pratilaci i idealni su kućni ljubimci za sve one koji vole da imaju psa u stanu ili manjem prostoru.

Ova rasa se smatra jednom od najstarijih rasa pasa. Dokazi o postojanju Maltezera mogu se pronaći u umetnosti koja datira još iz perioda antičke Grčke i Rimskog carstva. Maltezeri su se posebno svideli aristokratiji i visokom društvu, koji su ih držali kao kućne ljubimce i pratioce.

Maltezeri su malog rasta, dostižu visinu do 25 cm i teže oko 3-4 kg. Imaju dugu, svilenkastu dlaku koja se ne linja, ali zahteva redovno održavanje kako bi ostala čista i zdrava. Ova rasa je uglavnom bele boje, ali postoje i druge varijacije boje, kao što su bež, smeđa i crna.

Kao što smo već pomenuli, Maltezeri su veoma aktivni psi i vole da budu uključeni u sve što se dešava oko njih. Oni se lako prilagođavaju različitim situacijama i idealni su za porodice sa decom ili starijim ljudima. Maltezeri su inteligentni i željni da udovolje svom vlasniku, što ih čini lako treniranim.

U sledećem delu, detaljnije ćemo razmotriti karakteristike ove rase i objasniti kako se brinuti o Maltezeru.

Karakteristike

Temperament

Maltezer je poznat po svom živahnom, druželjubivom i privrženom temperamentu. Veoma su inteligentni i lako se uče novim trikovima. Takođe, ovo je rasa koja voli da se igra, a istovremeno su i vrlo pažljivi i zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima.

Zemlja porekla

Maltezer ima dugu istoriju, a njegovo poreklo seže do antičkog Rima. Rasa je nastala u Mediteranskom basenu, u oblasti oko Malte, a od tamo se proširila na druge delove Evrope.

Grupi kojoj pripada

Maltezer pripada grupi igračaka, prema klasifikaciji FCI.

Visina

Mužjaci obično dostižu visinu od 21-25cm, dok ženke dostižu visinu od 20-23cm.

Duzina

Maltezeri su po pravilu dugi oko 20-25 cm.

Tezina

Odrasli mužjaci teže između 2-4 kg, a ženke su nešto lakše, težeći između 1,8-3 kg.

Zivotni vek

Maltezeri su poznati po dugovečnosti i često žive od 12-15 godina.

Cena

Cena maltezera varira u zavisnosti od mnogih faktora, poput starosti, porekla, zdravlja i reputacije uzgajivača. U proseku, cena se kreće između 300 i 1500 evra.

Istorijat

Istorijat rase maltezer datira još iz antičkog perioda. Ova rasa pasa je poreklom iz Malte i smatra se da potiče iz Azije, a tačnije sa područja Tibeta i Kine. Maltezeri su bili popularni među aristokratijom i plemstvom na Mediteranu još od antičkih vremena, a kasnije su postali omiljeni i među evropskim plemstvom u srednjem veku.

Maltezeri su se kroz istoriju često pojavljivali na umetničkim delima, a bili su i omiljeni kućni ljubimci egipatskih faraona. Veruje se da je ovu rasu pasa u Evropu donela trgovina roba iz Azije i sa Maltezima su je u svoje zemlje preneli mornari. U 15. i 16. veku, maltezeri su bili popularni među bogatim porodicama na Siciliji, a kasnije su postali popularni i u Francuskoj i Engleskoj.

Maltezeri su bili idealni za držanje u zatvorenom prostoru, zbog svoje veličine i dugog, svilenkastog krzna. Tokom vremena, maltezeri su korišćeni i kao lovački psi, ali i kao ljubimci. Bili su cenjeni zbog svoje inteligencije, vernosti i dobrog temperamenta.

Tokom Drugog svetskog rata, maltezeri su skoro izumrli u Evropi zbog bombardovanja i nedostatka hrane. Ipak, ova rasa pasa je preživela zahvaljujući odanim vlasnicima koji su uspeli da sačuvaju svoje ljubimce. U 1950-im godinama, maltezeri su se vratili na scenu kao popularni kućni ljubimci u Evropi i Americi.

Danas, maltezeri su popularni širom sveta kao kućni ljubimci. Ova rasa pasa je idealna za držanje u stanovima i manjim kućama, zbog svoje veličine i mirnog temperamenta. Maltezeri su i dalje poznati po svom dugom, svilenkastom krznu koje zahteva redovnu negu.

Uz pravilnu negu i odgovarajući trening, maltezeri mogu biti izuzetno poslušni i privrženi kućni ljubimci. Iako su maltezeri danas uglavnom kućni ljubimci, oni su i dalje u stanju da obavljaju neke od svojih istorijskih uloga kao lovci na štetočine i kao čuvari.

kako-pravilno-hraniti-maltezera

Hrana

Hrana je jedan od ključnih elemenata za održavanje zdravlja i dobrobiti svake rase pa I maltezera. Ova rasa ima sklonost ka gojaznosti, pa je važno izabrati hranu koja je bogata hranljivim sastojcima, a istovremeno sadrži manje kalorija.

Kao i kod svih pasa, važno je osigurati da hrana bude visokokvalitetna i sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Većina vlasnika preferira hraniti svoje maltezere sa visokokvalitetnom suvom hranom, koja je formulirana specifično za pasminu maltezera. Međutim, neki vlasnici biraju hraniti svoje pse sirovom hranom (tzv. BARF dijeta), dok drugi preferiraju konzerviranu hranu.

Suvu hranu za maltezere možete birati prema dobnoj kategoriji vašeg psa. Hrana za štence ima više proteina i kalorija kako bi podržala rast i razvoj, dok hrana za odrasle pse ima manje kalorija i masnoće. Hrana za starije pse može sadržavati više vlakana i manje masti kako bi pomogla u održavanju zdravog probavnog sistema.

Hrana koju birate treba da bude bogata proteinima, zdravim masnoćama, ugljenim hidratima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Kvalitetni proteini se mogu pronaći u pilećem i ćurećem mesu, ribi i jajima. Zdrave masnoće koje su bitne za zdravlje kože i krzna nalaze se u lososu, tuni, avokadu i ulju lana. Ugljeni hidrati se mogu pronaći u integralnim žitaricama poput smeđe riže, ječma i heljde.

Važno je zapamtiti da psi ne mogu konzumirati sve namirnice koje mi ljudi jedemo, posebno one koje sadrže šećere i soli. Takođe, potrebno je paziti na količinu hrane koju dajemo psu, kako ne bi postao pretežak. Preporučuje se hraniti maltezera 2-3 puta dnevno u kontrolisanim količinama, a uvijek treba osigurati dostupnost svježe vode.

Ako niste sigurni koja je hrana najbolja za vašeg maltezera, posavjetujte se sa veterinarom ili stručnjakom za prehranu pasa kako bi dobili savjet prilagođen vašem psu.

Nega I Higijena

Nega maltezera je važan aspekt održavanja ove rase zdravom i srećnom. Ovi mali psi imaju dug i svilenkasti beli kaput koji zahteva redovnu negu kako bi ostao sjajan i zdrav. U ovom delu ćemo se pozabaviti najvažnijim aspektima nege maltezera.

Četkanje i kupanje

Kao što smo već pomenuli, kaput maltezera je dugačak i svilenkast, a takođe ne baca dlake. Stoga je potrebno redovno ga četkati kako bi se sprečilo zamatanje dlaka i stvaranje čvorova. Preporučuje se četkanje najmanje jednom nedeljno, dok je idealno da se radi svakodnevno.

Kupanje maltezera se preporučuje na svakih šest do osam nedelja. U tom slučaju, preporučuje se upotreba blagih šampona za pse kako bi se izbegla iritacija kože. Kada kupate maltezera, pobrinite se da ga dobro osušite kako se ne bi prehladio.

Higijena ušiju i očiju

Maltezeri su skloni infekcijama ušiju i očiju, pa je stoga neophodno redovno čistiti te delove tela. Uši bi trebalo pregledati najmanje jednom nedeljno kako bi se otkrile eventualne infekcije. Ako primetite da je uho crveno, upaljeno ili ima neprijatan miris, odmah posetite veterinara.

Oči maltezera treba održavati čistim i bez suza. Ukoliko vaš pas ima problema sa suzama, možete upotrebiti specijalne proizvode za čišćenje očiju koje možete kupiti kod veterinara.

Higijena zuba

Zdravlje zuba je važno za zdravlje celog organizma psa. Zbog toga bi maltezeri trebalo redovno da čiste zube. Najbolji način za održavanje zdravlja zuba je davanje posebne hrane za čišćenje zuba ili davanje posebnih žvakaćih igračaka koje će pomoći u uklanjanju zubnog kamenca.

Redovne posete veterinaru

Naravno, redovne posete veterinaru su takođe neophodne za održavanje zdravlja maltezera. Veterinar će vam pomoći da održavate zdravlje vašeg psa i otkrije bilo kakve zdravstvene probleme na vreme.

Ovo su neke od najvažnijih aspekata nege maltezera. Redovna nega, čišćenje i posete veterinaru su ključni faktori za održavanje zdravlja i sreće ovog prelepog psa.

trening maltezera

Trening

Kada se radi o treningu maltezera, važno je znati da je ova rasa veoma inteligentna i uživa u učenju novih stvari. Uz to, maltezeri su veoma posvećeni svom vlasniku i spremni su da ugađaju i sarađuju sa njima, što ih čini idealnim psima za obuku.

Jedna od prvih stvari koju treba naučiti maltezera je osnovna poslušnost, kao što su sedi, lezi, ostani i dolazi. Nakon što su ovi temeljni naredbi savladani, možete preći na nešto složenije vežbe, poput hodanja na povocu, sedenja na zahtev ili traženja predmeta.

Kada je u pitanju trening maltezera, važno je da budete dosledni i uporni. Ova rasa može biti pomalo tvrdoglava, ali redovna i pozitivna obuka će vam pomoći da prevaziđete ove izazove. Nagrade u vidu hrane, igračaka i pažnje su veoma efikasne u motivisanju vašeg maltezera da uči.

Takođe, društvenizacija je ključna za maltezere. Oni su skloni napadima anksioznosti i separacionoj anksioznosti, što znači da su sklone ponašanju koje je vezano za razdvajanje od vlasnika. Kako biste sprečili ovo ponašanje, bitno je da ih u mladosti izložite različitim situacijama i ljudima, tako da se naviknu na različita okruženja i postanu društveniji.

Kada se radi o treningu maltezera, treba izbegavati grube metode ili fizičko kažnjavanje. Ova rasa je veoma osetljiva i teško podnosi viku i kažnjavanje. Uz to, to može dovesti do gubitka poverenja vašeg maltezera prema vama.

Na kraju, važno je da budete strpljivi i da ne odustajete. Maltezeri mogu biti tvrdoglavi, ali sa pravilnom obukom i pozitivnim pristupom, vaš ljubimac će biti dobro obučen i poslušan.

Zdravlje maltezera

Zdravlje je jedan od najvažnijih faktora kada se odlučujete za određenu rasu psa. Srećom, Maltezer je generalno zdrava rasa i ima relativno dug životni vek od 12-15 godina. Ipak, postoje određeni zdravstveni problemi na koje treba obratiti pažnju.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod Maltezera su problemi sa zubima. Zbog njihove male veličine, Maltezeri su skloni akumuliranju zubnog kamenca, što može dovesti do parodontitisa i drugih problema sa zubima. Zato je važno redovno čistiti zube svog Maltezera i hraniti ga kvalitetnom hranom koja će podržati zdravlje zubi.

Još jedan zdravstveni problem kod Maltezera su problemi sa očima, posebno sa suzavcem. Ovo je često posledica njihove male veličine i izloženosti prašini i drugim iritantima. Simptomi uključuju crvenilo i suze u očima. Ako primetite bilo kakve znakove problema sa očima kod svog Maltezera, odmah se obratite veterinaru.

Maltezeri su takođe skloni problemima sa kožom, uključujući alergije i dermatitis. Ovo može biti izazvano različitim faktorima kao što su hrana, lekovi, pa čak i stres. Ako primetite da vaš Maltezer ima neobične simptome na koži, obratite se veterinaru kako bi se utvrdio uzrok i preduzele odgovarajuće mere.

Na kraju, Maltezeri su skloni problemima sa disanjem, posebno ako su preterano gojazni. Stoga je važno da vaš Maltezer bude fizički aktivan i održava zdravu težinu. Ako primetite da vaš Maltezer ima probleme sa disanjem, obratite se veterinaru.

U zaključku, Maltezer je generalno zdrava rasa, ali kao i sa bilo kojom drugom rasom, važno je obratiti pažnju na zdravstvene probleme koji su karakteristični za ovu rasu. Redovne veterinarske kontrole i pravilna briga mogu pomoći da vaš Maltezer živi dug i sretan život.

Najčešća Pitanja

Koliko dnevno treba šetati Maltezera?

Maltezeri su mali psi i dnevno im je potrebno šetati oko 30-45 minuta, uz igru i druge fizičke aktivnosti

Da li su Maltezeri dobri sa decom?

Da, Maltezeri su poznati kao izuzetno druželjubivi i blagi psi, pa su odlični kućni ljubimci za porodice sa decom.

Da li Maltezeri dobro podnose samoću?

Maltezeri su pseća rasa koja nije preterano zavisna od vlasnika, ali nisu idealni za duži period samovanja. Ako ih ostavite samog kod kuće, obavezno im pružite dovoljno igračaka i druge stimulacije.

Koliko često treba kupati Maltezera?

Maltezeri imaju dug i mekani krzneni kaput, pa ih treba redovno četkati i održavati higijenu, ali ne bi trebalo da ih kupate često – najviše jednom mesečno.

Koliki je prosečan životni vek Maltezera?

Prosečni životni vek Maltezera je između 12 i 15 godina, ali neki psi ove rase mogu da žive i do 18 godina ako imaju pravilnu negu i ishranu.

srodne teme