Претрага
Close this search box.

Psi koji se ne linjaju: Top 10 Hipoalergenih pasa

Psi koji se ne linjaju

Psi su poznati kao najbolji prijatelji čoveka, ali za neke ljude, alergijske reakcije na pseću dlaku mogu biti velika prepreka u održavanju ljubimca. Međutim, postoji rešenje za ove ljude – hipoalergeni psi. Ovi posebni psi su odličan izbor za one koji žele ljubimca, ali imaju alergije na dlaku. Uz njihovu manju sklonost linjanju i niži nivo alergena, hipoalergeni psi pružaju mogućnost da se uživa u društvu ovih divnih životinja bez neprijatnih alergijskih simptoma. U ovom članku, istaći ćemo deset popularnih rasa pasa koji se ne linjaju i objasniti zašto su oni dobar izbor za ljude sa alergijama.

Top 10 pasa koji se ne linjaju i ne smrde

Pudla

Pudla je jedna od najpopularnijih rasa koja se često smatra hipoalergenom. Njihova karakteristična kovrdžava dlaka je jedan od glavnih razloga zašto su pudle dobar izbor za ljude sa alergijama na dlaku. Pudle se ne linjaju ili se linjaju vrlo malo, što smanjuje količinu alergena u okruženju. Osim toga, pudle imaju tendenciju da oslobađaju manje sebuma, što dodatno smanjuje mogućnost alergijskih reakcija kod ljudi.

Pudle su takođe poznate po svojoj inteligenciji i sposobnosti za učenje. One su često korištene u radnim ulogama kao što su lov, cirkuske performanse ili kao vodiči za slepe osobe. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, pudle brzo shvataju nove komande i trikove, čineći ih izuzetno prilagodljivim i poslušnim psima.

Pudle su društvene i ljubazne rase, koje se dobro slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima. One vole da budu uključene u porodične aktivnosti i obično formiraju snažne veze sa svojim vlasnicima. Pudle su takođe poznate po svojim različitim veličinama – patuljaste pudle, male pudle i velike pudle – što pruža izbor u skladu sa preferencijama i prostornim mogućnostima domaćinstva.

Maltezer

maltezer

Maltezer je predivna mala rasa pasa poznata po svojoj dugoj, svilenkastoj beloj dlaci. Ovi psi su vrlo popularni kao kućni ljubimci zbog svoje prijateljske i nežne prirode. Maltezeri potiču sa ostrva Malte u Sredozemnom moru, odakle su dobili ime. Imaju dugu istoriju kao pratilaci aristokratije i plemstva.

Maltezeri su malih do srednjih dimenzija, sa dugom, ravnim ili talasastom dlakom koja ne opada. Njihova bela boja dlake čini ih prepoznatljivim i atraktivnim. Zahtevaju redovno četkanje i održavanje dlake kako bi ostala čista i bez čvorova.

Ovi psi su poznati po svom slatkastom temperamentu i ljubaznosti. Izuzetno su verni i privrženi svojim vlasnicima, često formirajući snažnu vezu s njima. Maltezeri su društveni psi i vole biti uključeni u porodične aktivnosti. Takođe, inteligentni su i mogu se dobro prilagoditi različitim uslovima života.

Sa svojom lepotom i šarmom, maltezeri unose mnogo radosti i ljubavi u dom. Njihova prijateljska priroda čini ih omiljenom rasom među ljubiteljima pasa. Uz pravilnu negu i pažnju, maltezeri će pružiti nežnost i vernost svojim vlasnicima tokom dugog života zajedno.

Labradudl

Labradudl

Labradudl, poznat i kao Labradoodle, je popularna mešavina rasa pasa između labradora retrivera i pudle. Ova mešavina je nastala s ciljem da se kombinuju najbolje osobine oba roditeljska psa.

Labradudl je često prepoznatljiv po svojoj kovrdžavoj ili talasastoj dlaci koja je karakteristična za pudle. Ova vrsta dlake ima tendenciju da manje izaziva alergijske reakcije i ne opada u velikoj meri, što čini Labradudle popularnim izborom za ljude sa alergijama na dlaku.

Pored svoje niske alergenosti, Labradudli su takođe poznati po svojoj inteligenciji i poslušnosti. Nasleđujući genetske karakteristike labradora i pudle, ovi psi su vrlo pametni, brzo uče i lako se obučavaju. Ova kombinacija inteligencije i poslušnosti čini ih odličnim kandidatima za radne pse, terapijske pse ili pse za pomoć.

Labradudli su takođe društveni i ljubazni psi, često prijateljski nastrojeni prema ljudima i drugim životinjama. Imaju energičan temperament i vole biti uključeni u porodične aktivnosti. Zbog svoje prirode, Labradudli se često smatraju odličnim izborom za porodice s decom ili za one koji traže vernog i živahnog ljubimca.

Basenji

basenji

Basenji je jedinstvena rasa pasa koja ima fascinantnu istoriju i karakteristike. Ovi psi potiču iz centralne Afrike i smatraju se jednom od najstarijih poznatih rasa pasa. Njihovo poreklo seže unazad hiljadama godina, a često su bili prisutni u drevnom Egiptu, gde su se koristili za lov i kao pratnja faraonima.

Jedna od najuočljivijih karakteristika Basenja je njihovo specifično glasanje. Umesto tradicionalnog laveža, Basenji proizvodi zvukove koji su često opisivani kao pevanje, cviljenje ili zavijanje. To ih čini jedinstvenim među ostalim rasama pasa.

Basenji takođe ima nezavisnu i samostalnu prirodu. Ovi psi su inteligentni, ali mogu biti i prilično tvrdoglavi. Zahtevaju doslednost i strpljenje u treningu i socijalizaciji, ali kada se pravilno obuče, mogu biti poslušni i verni ljubimci.

Pored svoje jedinstvene ličnosti, Basenji su i fizički atraktivni psi. Imaju elegantno telo, kratku i sjajnu dlaku, špicastu njušku i privlačne mandljaste oči. Takođe su poznati po svom atletskom i gracioznom pokretu.

Basenji su rasa pasa koja zahteva posvećenog vlasnika koji je spreman da im pruži odgovarajuću fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju. Sa svojom intrigantnom istorijom i jedinstvenom ličnošću, Basenji je izazov i zadovoljstvo za ljubitelje pasa koji žele da imaju nekonvencionalnog i interesantnog ljubimca.

Sibirski haski

Sibirski haski je prelepa rasa koja potiče iz Sibira, Rusija. Ovi psi su poznati po svom jedinstvenom izgledu, energičnosti i prijateljskoj prirodi.

Sibirski haski su prvobitno bili uzgajani od strane čuvara plemena Čukči, koji su živeli na severoistoku Sibira. Ovi psi su bili korišćeni kao radni psi za vuču tereta na dugim udaljenostima, ali su takođe bili deo porodica i imali važnu socijalnu ulogu.

Jedna od najuočljivijih karakteristika sibirskog haskija je njihova dvostruka dlaka. Imaju gusta poddlaka koja ih štiti od hladnoće, ali i dužu i grublju spoljašnju dlaku koja odbija vodu i prljavštinu. Ova dlaka omogućava im da se prilagode ekstremnim klimatskim uslovima i da budu udobni kako u hladnim, tako i u toplim temperaturama.

Sibirski haski su poznati po svojoj izdržljivosti i energičnosti. Oni su radni psi koji imaju prirodnu sklonost za trčanje i vuču. To ih čini odličnim saputnicima za ljude koji se bave aktivnostima poput trčanja, vožnje bicikla ili planinarenja. Takođe su veoma inteligentni i imaju snažan nagon za istraživanjem, pa im je potrebna adekvatna mentalna stimulacija kako bi bili srećni i zadovoljni.

Sibirski haski su takođe poznati po svojoj prijateljskoj i druželjubivoj prirodi. Oni su često ljubazni prema ljudima i drugim psima, što ih čini dobrom izborom za porodice. Ipak, važno je napomenuti da su sibirski haskiji i veoma nezavisni psi, pa im je potrebna dosledna i pravilna socijalizacija i obuka.

Bišon

bison

Bišon je šarmantna mala rasa pasa koja se ističe svojom mekanom i kovrdžavom belom dlakom. Ovi psi su poznati po svom veselom temperamentu i privlačnom izgledu. Evo nekoliko interesantnih činjenica o bišonu:

Bišon je rasa pasa koja potiče iz Mediterana, a najpoznatiji predstavnici su Bišon Frize i Bišon Havanese. Ovi psi su prvobitno bili uzgajani kao pratnja i kompanjoni za aristokratiju, a kasnije su postali popularni i kao kućni ljubimci.

Jedna od karakteristika bišona je njihova kovrdžava dlaka, koja zahteva redovno četkanje i održavanje kako bi ostala čista i bez čvorova. Bišoni ne linjaju, što je čini pogodnom rasom za ljude koji imaju alergije na dlaku.

Bišoni su poznati po svom prijateljskom i ljupkom temperamentu. Oni su društveni psi koji vole biti okruženi ljudima i obično su prijateljski nastrojeni prema drugim psima i kućnim ljubimcima. Bišoni su takođe inteligentni i brzo uče, što ih čini dobrom rasom za obuku i izvođenje trikova.

Ovi psi su energični i vole fizičku aktivnost, ali su istovremeno prilagodljivi i mogu se prilagoditi životu u stanu. Bišoni su srednje veličine, što ih čini pogodnim za različite životne uslove.

Sa svojom mekanom, kovrdžavom dlakom i ljupkim izrazom lica, bišoni su rasa pasa koja osvaja srca mnogih ljubitelja pasa. Njihova prijateljska priroda, veseli temperament i sposobnost da pruže bezuslovnu ljubav čine ih sjajnim izborom za porodice i ljude svih uzrasta.

Portugalski vodeni pas

Portugalski Vodeni Pas

Portugalski Vodeni Pas, poznat i kao Cão de Água Português, je rasa pasa sa zanimljivim poreklom i karakteristikama koje ga čine posebnim. Evo nekoliko informacija o portugalskom vodenom psu:

Portugalski Vodeni Pas potiče iz Portugalije i tradicionalno se koristio za ribarenje. Njegova uloga je bila da pronalazi ribu, donosi mreže, čuva brodove i čak dostavlja poruke između brodova. Danas se ovaj pas često koristi kao porodični ljubimac i vodeni pas u sportovima kao što su plivanje i vodeni rad.

Ono što izdvaja portugalskog vodenog psa je njegova specifična kovrdžava dlaka koja je otporna na vodu. Ova dlaka pruža izvrsnu zaštitu od hladnoće i vode, čineći ih veoma pogodnim za rad u vodi. Takođe, ova rasa je poznata po tome što ne linja, što je prednost za ljude sa alergijama na dlaku.

Portugalski Vodeni Pas je inteligentan, poslušan i privržen pas. Oni se brzo vezuju za svoje vlasnike i uživaju u provođenju vremena sa njima. Ovi psi su izuzetno vredni i spremni da nauče nove zadatke. Imaju izražen radni nagon i vole da imaju zadatak koji će obavljati.

Pored svojih radnih sposobnosti, portugalski vodeni psi su takođe odani i ljubazni prema deci i drugim kućnim ljubimcima. Oni su dobri čuvari i prilično hrabri, ali su istovremeno i prijateljski nastrojeni prema strancima. Uz pravilan trening, socijalizaciju i fizičku aktivnost, portugalski vodeni pas može biti izuzetan porodični ljubimac.

Lagoto romanjolo

Lagoto Romagnolo je prelepa rasa pasa koja potiče iz Italije. Ovi psi su poznati po svom kovrdžavom krznu i prijateljskom temperamentu. Evo nekoliko zanimljivosti o Lagotu Romagnolu:

Lagoto Romagnolo je tradicionalno bio uzgajan kao lovački pas, posebno za lov na vodene ptice. Njihova posebna sposobnost je pronalaženje divljači i donošenje lovine nazad svom vlasniku. Danas se Lagoto Romagnolo često koristi kao porodični ljubimac, ali i u traganju i spašavanju, kao i u radu sa trufama.

Ono što se izdvaja kod Lagota Romagnola je njegovo kovrdžavo krzno. Ova rasa ima gusto, kovrdžavo krzno koje je hipoalergeno i retko opada, čineći je dobro podnošljivom za ljude sa alergijama na dlaku. Održavanje krzna zahteva redovno četkanje i oblikovanje kako bi se očuvala prirodna tekstura i izgled.

Lagoto Romagnolo je inteligentan, poslušan i veoma privržen pas. Oni brzo uspostavljaju snažnu vezu sa svojim vlasnicima i uživaju u radu i zadacima. Ovi psi su poznati po svom izraženom radnom nagonu i često se koriste u obuci poslušnosti, agilitetu i sličnim aktivnostima.

Pored svoje radne etike, Lagoto Romagnolo je takođe dobar porodični ljubimac. Oni su ljubazni prema deci i drugim kućnim ljubimcima, što ih čini odličnim izborom za porodice. Imaju prijateljski i vedar temperament, ali su istovremeno i hrabri i zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima.

Čivava

Čivava

Čivava, ili Chihuahua, je najmanja pasmina pasa na svetu, ali ne dozvolite njihovoj veličini da vas prevari – ovi psi su prepuni energije i imaju veliko srce. Evo nekoliko zanimljivosti o čivavi:

Čivava potiče iz Meksika, a dobila je ime po meksičkoj saveznoj državi Chihuahua. Smatra se da potiče od drevnih meksičkih pasa Tolteka, a ovi psi su imali kulturni i verski značaj za civilizacije Asteka i Maja.

Jedna od karakteristika čivave je njihova malena veličina. Ovi psi mogu biti izuzetno sitni, sa težinom koja se kreće od 1 do 3 kilograma. Postoje dve varijante čivave – dugodlaka i kratkodlaka. Oba tipa imaju različite varijacije boja i šara.

Čivave su poznate po svojoj odanosti i privrženosti svojim vlasnicima. Oni su često veoma privrženi jednoj osobi i postaju odani saputnici. Iako su mali, čivave često imaju snažan karakter i mogu biti hrabre i samopouzdane.

Ovi psi su veoma inteligentni i brzo uče, što ih čini pogodnim za trening i socijalizaciju. Međutim, važno je voditi računa o njihovoj osetljivosti i nežnosti, tako da se preporučuje blaga i pozitivna metoda treninga.

Čivave su veoma energetične i vole da budu u centru pažnje. Iako su im potrebne odgovarajuće fizičke aktivnosti, mogu se prilagoditi životu u stanu i biti srećne i zadovoljne uz šetnje i igre u zatvorenom prostoru.

S malim telom i velikim srcem, čivava je rasa pasa koja je puna života i ljubavi. Njihova slatka pojava, energija i odanost čine ih popularnim izborom za mnoge ljubitelje pasa, posebno one koji žive u manjim prostorima.

Jazavičar

Jazavičar, poznat i kao Dachshund ili „krtica“, je rasa pasa koja je postala omiljena širom sveta zbog svog neobičnog izgleda i veselog temperamenta. Evo nekoliko zanimljivosti o jazavičarima:

Jazavičar je rasa pasa poreklom iz Nemačke, gde su prvobitno bili uzgajani za lov na krtice i male životinje koje se kriju u zemlji. Njihova karakteristična duga tela, kratke noge i snažne čeljusti omogućavaju im da se lako kreću kroz podzemne prolaze i prilaze svojoj pleni.

Postoje tri varijante jazavičara: kratkodlaki, dugodlaki i žičar. Kratkodlaki jazavičari imaju glatku i sjajnu dlaku, dok dugodlaki imaju dužu i svilenkastiju dlaku. Žičari imaju grublju i oštriju dlaku koja može biti žičasta ili tvrda.

Jazavičari su poznati po svojoj hrabrosti i upornosti. Bez obzira na svoju malu veličinu, oni su izuzetno hrabri i često se ne boje izazova. Ovi psi su i veoma inteligentni, ali mogu biti i tvrdoglavi, pa im je potrebna dosledna i strpljiva obuka.

Jazavičari su vrlo privrženi svojim vlasnicima i često formiraju snažne veze sa svojom porodicom. Oni su ljubazni i vole da budu uključeni u porodične aktivnosti. Ovi psi su takođe dobri čuvari i često će lajati kako bi upozorili na potencijalne opasnosti.

Zbog svoje male veličine, jazavičari se često smatraju idealnim ljubimcima za stanove ili manje domove. Međutim, oni i dalje imaju potrebu za fizičkom aktivnošću, poput šetnji i igre, kako bi održali svoju kondiciju.

Faktori koji utiču na hipoalergenost pasa

Postoji nekoliko faktora koji doprinose hipoalergenosti pasa. Prisustvo niskog ili bezdlakog sloja kod određenih rasa može smanjiti količinu dlaka koja otpada i smanjiti izloženost alergenima. Takođe, neki psi luče manje alergenih proteina u svojoj pljuvački i kožnom sebumu, što smanjuje rizik od alergijskih reakcija. Takođe, smanjena sklonost stvaranju peruti i mrtve kože kod nekih pasa doprinosi smanjenju prisustva alergena u okruženju.

Razumevanje ovih faktora može pomoći osobama sa alergijama na dlaku pasa da odaberu rase pasa koje su manje alergene i koje im mogu omogućiti da uživaju u druženju sa ljubimcem bez preteranih alergijskih reakcija.

Dodatni faktori za razmatranje pri odabiru

Pored prisustva niskog ili bezdlakog sloja, manjeg lučenja alergenih proteina i smanjene sklonosti stvaranju peruti i mrtve kože, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira hipoalergenog psa. Evo nekoliko dodatnih faktora koje biste mogli razmotriti:

  • Temperament i socijalizacija

Važno je uzeti u obzir temperament i socijalizaciju psa. Različite rase imaju različite osobine ličnosti i potrebe. Odaberite rasu koja odgovara vašem životnom stilu i može se dobro prilagoditi vašem domu i okruženju. Takođe, dobra socijalizacija psa od mladosti može biti od ključne važnosti za dobijanje dobroćudnog i prijateljskog ljubimca.

  • Veličina psa

Veličina psa takođe može biti faktor koji treba uzeti u obzir. Manji psi obično imaju manje dlake i manju težinu, što može smanjiti količinu alergena u okruženju. Međutim, svaka osoba može imati različite preferencije i mogućnosti u vezi sa veličinom psa.

  • Održavanje i higijena

Razmislite o potrebama za održavanjem i higijenom određene rase. Neki psi zahtevaju redovno četkanje i održavanje kako bi se smanjilo otpadanje dlake i alergeni u okruženju. Drugi psi mogu imati posebne potrebe za negom kože ili kupanjem. Razmotrite koliko ste spremni da uložite vreme i napore u održavanje higijene psa.

  • Individualne alergijske reakcije

Važno je napomenuti da se alergijske reakcije mogu razlikovati od osobe do osobe. Ono što može biti hipoalergeno za jednu osobu možda neće biti za drugu. Ako je moguće, preporučuje se da se susretnete s potencijalnim psom pre nego što donesete odluku o kupovini ili usvajanju. To će vam pomoći da bolje procenite kako će vaše telo reagovati na konkretnog psa.

Pre nego što donesete odluku o uzimanju neke od ovih ili bilo koje druge rase pasa, preporučuje se da se posavetujete sa uzgajivačem pasa, veterinarom ili alergologom kako biste bili sigurni da ste izabrali pravu rasu za vaše alergijske potrebe.

Srodne Teme