Претрага
Close this search box.

Najlepši psi na svetu: Saznajte koje su najlepše rase pasa!

Najlepši psi na svetu

Svi znamo da je lepota u oku posmatrača, ali kada su u pitanju psi, ta lepota jednostavno ne može da se ospori!

Izbor najlepšeg psa je gotovo nemoguća misija! Mi smo se potrudili da sastavimo listu koja uključuje one rase koje većina ljudi smatra posebno privlačnim. Nemojte se ljutiti ako vas izbor nije na spisku, ostavite nam komentar, mozda će se naći sledeći put.

Najlepši veliki psi i srednji psi

1. Samojed

samojed

Samojed je zaista predivna rasa, poznata po svom izuzetno bujnom i gustom belom krznu koje ih čini veoma atraktivnim. Ovi psi su poreklom iz Sibira, gde su se koristili kao radni psi za vuču sanki, ali su danas postali popularni kao porodični ljubimci širom sveta.

Samojedi su poznati po svojoj prijateljskoj i ljubaznoj prirodi. Oni su izuzetno odani svojim vlasnicima i često su vrlo bliski sa decom. Njihov veseli temperament i ljubav prema igri čine ih sjajnim partnerima za aktivnosti na otvorenom.

Osim toga, Samojedi su poznati po svojoj inteligenciji i nezavisnosti. Imaju tendenciju da budu prilično samouvereni i mogu biti malo tvrdoglavi tokom treninga. Međutim, sa strpljenjem, doslednošću i pozitivnim pojačanjem, ovi psi mogu postati veoma poslušni.

Zanimljiva činjenica o Samojedima je njihovo sposobnost da proizvode smešan zvuk koji se naziva „samojedski smešak“. Kada su srećni ili uzbuđeni, Samojedi mogu izvući uglove svojih usta prema gore, stvarajući izraz lica koji deluje kao osmeh. Ovaj smešak je postao prepoznatljiv znak ove rase i često donosi osmeh na lica svih koji ga vide.

Samojedi zahtevaju redovno održavanje krzna zbog njegove gustine i dužine. Redovno četkanje je potrebno kako bi se izbeglo zapetljavanje i stvaranje čvorova. Ovi psi su prilično otporni na hladnoću i mogu podneti ekstremne temperature, ali takođe vole da budu deo porodice i unutrašnjeg prostora.

2. Sibirski haski

Sibirski haski je još jedna prelepa rasa pasa koja je postala veoma popularna širom sveta. Ovi psi su poreklom iz severnih područja Sibira i koristili su se kao psi za vuču tereta na dugim udaljenostima.

Sibirski haski su poznati po svom izuzetno privlačnom izgledu, sa gustim dvoslojnim krznom koje dolazi u raznim bojama i kombinacijama. Imaju karakteristične plave ili raznobojne oči koje dodatno ističu njihov izraz lica. Ovi psi imaju izuzetno atletski građenje, snažne noge i izdržljivost koja ih čini savršenim za trčanje na dugim rastojanjima.

Sibirski haski su veoma socijalne životinje i obično su veoma prijateljski nastrojeni prema ljudima i drugim psima. Imaju veselu i ljubaznu prirodu i često su vrlo energični. Zbog njihove energičnosti, potrebno im je dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi ostali srećni i zdravi.

Jedna od interesantnih osobina sibirskog haskija je njihova sposobnost da izražavaju svoje mišljenje. Ponekad mogu biti malo nezavisni i tvrdoglavi, a često će pružiti svoje „haski razgovore“ koji su kombinacija cviljenja, zavijanja i lajanja. To ih čini izuzetno šarmantnim i zabavnim ljubimcima.

Važno je napomenuti da sibirski haski imaju snažan instinkt za trčanje i istraživanje, što može dovesti do toga da ponekad budu skloni bežanju. Zbog toga je bitno da budu držani pod nadzorom i obezbeđeni ograđenim prostorom ili povodcem tokom šetnji.

3. Nemački ovčar

Nemački ovčar je jedna od najpopularnijih i najpriznatijih rasa pasa širom sveta. Ovi psi su poznati po svojoj inteligenciji, hrabrosti i poslušnosti, zbog čega se često koriste kao radni psi u raznim poljima, kao što su policijski psi, psi za traganje i spasavanje, ili psi za terapiju.

Nemački ovčari imaju srednje do veliko telo sa mišićavom građom. Imaju karakterističnu crnu ili crno-smeđu dlaku, kao i izražajnu glavu sa tamnim očima i ušima koje stoje uspravno. Ovi psi su veoma snažni i izdržljivi, što im omogućava da obavljaju razne zadatke sa lakoćom.

Ono što izdvaja nemačke ovčare je njihova inteligencija i posvećenost radu. Oni su veoma sposobni za učenje i brzo shvataju zadatke koje im se daju. Osim toga, imaju jaka čuvarka svojstva i veoma su odani svojim vlasnicima, čineći ih izuzetnim porodičnim ljubimcima.

Nemački ovčari zahtevaju redovno fizičko vežbanje i mentalnu stimulaciju kako bi ostali srećni i zdravi. Oni su veoma aktivni psi i vole da imaju zadatke koje mogu obavljati. Bilo da se radi o šetnjama, trčanju, igri ili poslušnosti, važno je da budu zaposleni kako bi iskoristili svoju energiju na konstruktivan način.

Interesantna činjenica o nemačkim ovčarima je da su često izuzetno posvećeni i zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici. Oni su spremni da zaštite svoje vlasnike i dom od potencijalnih pretnji. Ova svojstva čine ih izuzetnim izborom za kućnog ljubimca, ali takođe zahtevaju odgovornost vlasnika da ih pravilno socijalizuju i treniraju.

4. Bigl

Bigl je šarmantna rasa pasa poznata po svojim dugim ušima, izražajnom pogledu i veseloj prirodi. Ovi psi su srednje veličine, sa kratkom dlakom i karakterističnim trobojnim uzorkom: belom, crnom i smeđom bojom.

Biglovi su poznati po svojoj prijateljskoj i ljubaznoj prirodi. Oni su izuzetno društveni psi i često su dobri s drugim životinjama i decom. Biglovi vole da budu uključeni u porodične aktivnosti i uživaju u provođenju vremena sa svojim vlasnicima.

Ovi psi imaju izuzetno razvijen njuh i često se koriste kao psi za traganje, posebno u lovu. Njihova sposobnost da prate mirise i tragove čini ih veoma veštim tragateljima. Takođe su veoma hrabri i neustrašivi, iako su po prirodi veseli i opušteni.

Biglovi mogu biti prilično nezavisni i tvrdoglavi, što ih čini izazovnim za treniranje. Ipak, sa strpljenjem, doslednošću i pozitivnom motivacijom, mogu se postići sjajni rezultati u njihovom obrazovanju. Uz pravilan trening, biglovi mogu biti poslušni i dobroćudni kućni ljubimci.

Jedna od interesantnih karakteristika biglova je njihov karakterističan glas. Imaju dubok i odjekujući lajež koji se često naziva „glas bigla“. Ovo je deo njihove prirode, jer su korišćeni kao psi za praćenje i obaveštavanje lovaca. Njihov zvuk može biti vrlo šarmantan, ali vlasnicima je važno postaviti granice kako bi se izbeglo prekomerno i dosadno lajanje.

5. Border koli

Border koli, takođe poznat kao samo koli, je veoma inteligentna i energična rasa pasa. Ovi psi su poreklom iz granica Engleske i Škotske, gde su se koristili kao psi za čuvanje i rad sa stokom, posebno ovcama.

Border koli su srednje veličine, sa izražajnim smeđim ili plavim očima i gustim dvostrukim krznom koje dolazi u raznim bojama, najčešće crno-beloj ili crveno-beloj kombinaciji. Njihov izgled je elegantan i atletski, što im omogućava da budu veoma okretni i brzi.

Ovi psi su poznati po svojoj izvanrednoj inteligenciji i sposobnosti da brzo uče. Oni su veoma posvećeni svojim vlasnicima i često se ističu u raznim disciplinama poslušnosti, agilitiju i pastirskim takmičenjima. Border koli zahtevaju mentalnu stimulaciju i vežbanje kako bi bili srećni, a nedostatak aktivnosti može dovesti do dosade i destruktivnog ponašanja.

Interesantno je da border koli često koristi „hipnotički pogled“ kako bi upravljao stokom. Oni fiksiraju svoje oči na životinju koju trebaju pasti i koriste svoj intenzivan pogled da je usmere i kontrolišu. Ova veština i koncentracija čine ih izvanrednim pastirima.

Važno je napomenuti da border koli ima veoma jak radni nagon i energetski su vrlo zahtevni. Redovna fizička aktivnost, kao što su dugačke šetnje, trčanje i igra, je neophodna kako bi se zadovoljile njihove potrebe. Ovi psi takođe vole imati mentalne izazove, poput skrivanja igračaka ili učenja novih trikova.

6. Australijski ovčar

Australijski ovčar

Australijski ovčar, često nazivan „Aussie“, je izuzetno inteligentna i radna rasa pasa. Iako se ime može činiti da je poreklom iz Australije, ovi psi zapravo potiču iz Sjedinjenih Američkih Država. Njihovo poreklo je povezano sa rasama pasa poput border koli-a i engleskog šeparda, ali su vremenom razvili svoje karakteristične osobine.

Australijski ovčari su srednje veličine, mišićavih građa i obično imaju gustu dlaku srednje dužine. Boje njihove dlake mogu biti različite, uključujući crno-belu, plavo-merle, crno-merle i crveno-merle varijante. Ono što je posebno prepoznatljivo kod Aussie-ja su njihove izražajne oči, često različite boje ili sa mrljama.

Ovi psi su poznati po svojoj visokoj inteligenciji, brzini učenja i posvećenosti svom vlasniku. Oni su veoma radno orijentisani i vole da imaju zadatak. Aussiji su često angažovani u raznim aktivnostima kao što su poslušnost, agiliti, pastirski rad, frizbi i trčanje uz bicikl. Njihova priroda „činiti nešto“ čini ih sjajnim partnerima za vlasnike koji su spremni da im pruže mentalne i fizičke izazove.

Pored njihove sposobnosti za rad, australijski ovčari su takođe poznati po svojoj vernosti i ljubaznosti prema svojim vlasnicima. Oni su veoma privrženi i vole biti uključeni u sve porodične aktivnosti. Budući da su veoma energični, potrebno im je puno vežbe i stimulacije kako bi bili srećni i uravnoteženi.

Jedna od zanimljivih karakteristika Aussija je njihova tendencija da „pastiri“ stvari, uključujući decu ili druge životinje u domaćinstvu. Ovo je refleks njihovog pastirskog porekla i može biti interesantno posmatrati kako pokušavaju „organizovati“ i „čuvati“ članove svoje porodice.

Najlepši mali psi

7. Pudla

pudla

Pudla je elegantna rasa pasa koja se ističe po svom krznu i živahnosti. Ovi psi su poreklom iz Nemačke, mada su postali popularni širom sveta. Pudle su poznate po svojoj inteligenciji, poslušnosti i ljubaznoj prirodi.

Pudle su srednje veličine, snažno građene i imaju gustu kovrdžavu dlaku koja dolazi u različitim bojama. Njihova krzna mogu biti crna, bela, siva, smeđa, apricot (breskva) ili kombinacija ovih boja. Pudle se često šišaju u različitim stilovima kako bi istakle njihovu lepotu i eleganciju.

Ono što čini pudle posebnim je njihova izuzetna inteligencija. One su jedna od najinteligentnijih rasa pasa, što ih čini veoma sposobnim za obuku. Pudle se često koriste u raznim disciplinama poslušnosti, agilitiju i psećim sportovima, zbog svoje sposobnosti da brzo nauče nove komande i trikove.

Pored svoje inteligencije, pudle su takođe poznate po svom ljubaznom i prijateljskom temperamentu. One su veoma privržene svojim vlasnicima i često se dobro slažu s drugim životinjama i decom. Pudle su često vrlo društvene i vole biti uključene u porodične aktivnosti.

Jedna od karakterističnih osobina pudli je njihova minimalna linjanja. Njihova kovrdžava dlaka ne opada u istoj meri kao kod drugih pasa, što je čini pogodnom za osobe koje su alergične na pse. Međutim, važno je redovno četkanje i održavanje krzna pudle kako bi se sprečilo zapetljavanje i formiranje čvorova.

8. Maltezer

maltezer

Maltezer je prelep mali pas poznat po svom dugom, svilenkastom krznu i elegantnom izgledu. Ova rasa potiče sa Mediterana, tačnije sa ostrva Malte, odakle je i dobila svoje ime.

Maltezeri su mali psi, obično teže između 3 i 4 kilograma. Imaju dugu, bele ili kremaste dlake koje ne linjaju se mnogo, što ih čini odličnim izborom za osobe koje imaju alergije na pse. Njihovo krzno zahteva redovno četkanje kako bi se sprečilo zapetljavanje.

Ovi psi su poznati po svojoj ljubaznoj i prijateljskoj prirodi. Maltezeri su veoma privrženi svojim vlasnicima i vole da budu u centru pažnje. Oni su vrlo društveni i dobro se slažu s drugim životinjama i decom. Maltezeri često su vrlo odani i vole da provode vreme sa svojim vlasnicima.

Maltezeri su takođe veoma inteligentni psi. Iako su nekad poznati po svojoj nezavisnoj prirodi, oni su veoma sposobni za obuku. Sa pravilnom i doslednom obukom, maltezeri mogu naučiti mnogo trikova i komandi. Oni su takođe veoma osetljivi na ton glasa i reakcije vlasnika, pa je važno koristiti pozitivno pojačanje i nagrade tokom obuke.

Oni su veoma dobri kao psi za terapiju. Njihova mala veličina, blaga priroda i ljubaznost čine ih idealnim ljubimcima za posete starijim osobama, bolnicama i drugim ustanovama. Maltezeri imaju sposobnost da donesu osmeh na lice mnogim ljudima svojom prisutnošću i ljubaznošću.

9. Pomeranac

pomeranac

Pomeranac, takođe poznat kao pomeranijanac ili „pom“, je mala rasa pasa koja je veoma popularna zbog svoje izuzetno krzna, veselog temperamenta i živopisnog izgleda. Ova rasa potiče sa područja Pomeranije u severoistočnoj Evropi.

Pomeranci su maleni psi sa obiljem dlake. Imaju dvostruko krzno koje je obično mekano, gusčje i ima bogate nijanse boja, uključujući crvenu, narandžastu, krem, belu, crnu, plavu i šarene kombinacije. Njihovo krzno zahteva redovno četkanje kako bi se održalo čisto, zdravo i bez zapetljavanja.

Ovi psi su poznati po svom veselom i prijateljskom temperamentu. Pomeranci su društveni, vole biti uključeni u sve porodične aktivnosti i često su vrlo privrženi svojim vlasnicima. Iako su mali, pomeranci mogu biti prilično hrabri i odani.

Pomeranci su takođe inteligentni psi. Iako mogu biti malo tvrdoglavi, oni su sposobni za obuku i vole da uče nove trikove. Oni su takođe veoma dobro prilagođeni životu u stanu, ali im je potrebno redovno šetanje i fizička aktivnost kako bi ostali zdravi i zadovoljni.

Jedna zanimljivost o pomerancima je da su veoma dobri „čuvari“ i često laju kako bi upozorili na prisustvo nepoznatih osoba. Iako su mali, njihov glas može biti vrlo izražajan. Međutim, treba im pružiti pravilnu socijalizaciju od šteneta kako bi se osiguralo da ne postanu preterano zaštitnički nastrojeni ili lajavci.

10. Shiba Inu

Shiba Inu

Shiba Inu je prelepa rasa pasa poreklom iz Japana. Ovi psi su poznati po svom jedinstvenom izgledu, hrabrosti i nezavisnoj prirodi. Shiba Inu spada u grupu japanskih rasa pasa i smatra se nacionalnim blagom Japana.

Shiba Inu je srednje veličine, s mišićavom građom i karakterističnim oblikom lica koji podseća na lisicu. Imaju gustu dlaku koja dolazi u različitim bojama, uključujući crvenu, crno i tan, krem i sesam (kombinacija crvene i crne dlake). Njihova dlaka je otporna na vodu i sami se čiste, pa je potrebno manje održavanja u poređenju s nekim drugim rasama.

Shiba Inui su poznati po svojoj hrabrosti i nezavisnosti. Oni su inteligentni psi, ali istovremeno mogu biti tvrdoglavi i samostalni. Ova rasa često ima snažan instinkt za lov i može biti vrlo uporna kada prati miris ili nešto što im privlači pažnju. Zbog toga je važno da vlasnik bude dosledan u obuci i postavljanju jasnih granica.

Pored svoje hrabrosti, Shiba Inui su takođe veoma odani i vezani za svoje vlasnike. Oni mogu biti rezervisani prema nepoznatim ljudima, ali kada izgrade poverenje, postaju privrženi članovi porodice. Shiba Inui su često veoma društveni prema drugim psima, posebno onima slične veličine, ali mogu biti dominantni prema drugim kućnim ljubimcima.

Jedna zanimljivost o Shiba Inuima je njihov izražajan glas. Oni često koriste svoj glas kako bi se izrazili i komunicirali s vlasnicima i drugim psima. Ova osobina je deo njihove prirode i može biti fascinantna za posmatranje.

Srodne Teme