Претрага
Close this search box.

Kalkulator psećih godina: Kako izračunati pseće godine?

Kako bismo se brinuli o našim krznenim prijateljima na najbolji mogući način, važno je razumeti kako funkcioniše proces starenja pasa. Mnogi vlasnici pasa često se pitaju koliko su stari njihovi psi u ljudskim godinama i kako mogu pratiti proces starenja svog ljubimca. Kako bismo odgovorili na ova pitanja, jedan od alata koji može biti od pomoći jeste kalkulator psećih godina. U ovom blogu, istražićemo kako se računaju pseće godine, zašto se koristi određena računica i još mnogo toga.

Dugogodišnje verovanje da jedna godina za psa predstavlja sedam ljudskih godina nije potkrepljeno naučnim dokazima.

Kalkulator psecih godina

Kalkulator psećih godina

Odaberite veličinu psa:

Unesite broj ljudskih godina psa:

Konverzija godina psa u ljudske godine može značajno da varira u zavisnosti od faktora kao što su rasa, zdravlje i ishrana. Stoga, ovaj kalkulator pruža samo približne vrednosti.

Kako se računaju pseće godine

Kako bismo bolje razumeli proces starenja pasa, često pribegavamo poređenju psećih godina sa ljudskim godinama. Ranije se verovalo da jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina, što je jednostavna računica koja se često koristi. Međutim, ova računica nije tačna i istraživanja su pokazala da se proces starenja pasa razlikuje od procesa starenja ljudi.

Kako se računaju pseće godine: Da biste razumeli koliko je vaš pas star u ljudskim godinama, postoje neki faktori koje treba uzeti u obzir. Prvi faktor je veličina psa. Manji psi obično žive duže od većih pasa. Drugi faktor je pasmina, jer neke pasmine imaju predispozicije za određene zdravstvene probleme koji mogu uticati na njihovu životnu dob. Takođe, zdravlje i stil života psa takođe mogu uticati na njegovu životnu dob.

Na primer, veliki psi kao što su nemački ovčari ili doge obično žive kraće od manjih pasa kao što su čivave ili ši-cu. Zato je važno da koristimo prilagođenu računicu za određivanje psećih godina. Jedna od popularnijih računica koja se koristi danas je preporučena od strane Američkog veterinarskog medicinskog udruženja (AVMA) i izgleda ovako:

  • Prva godina života psa odgovara 15 ljudskih godina
  • Druga godina života psa odgovara 9 ljudskih godina
  • Svaka sledeća godina života psa u proseku odgovara 5 ljudskih godina

Primer, ako je vaš pas star 5 godina, prema ovoj računici, njegova pseća starost bi bila 39 godina u ljudskim godinama (15 + 9 + (3 x 5) = 39).

Međutim, važno je napomenuti da ova računica nije univerzalna i da ne važi za sve pse. Neki psi mogu živeti mnogo duže ili kraće od ove računice. Stoga je važno pratiti zdravstveno stanje vašeg psa i konsultovati se sa veterinarom o njegovoj životnoj dobi.

Zašto baš takva računica?

Ova računica se zasniva na činjenici da psi brže sazrevaju u mladosti i kasnije sporije stare. Stoga, prva godina života psa odgovara 15 ljudskih godina jer u prvoj godini pasa se događaju mnoge promene u njihovom životu i razvoju. Druga godina života psa odgovara 9 ljudskih godina jer psi u drugoj godini života postižu punu zrelost i fizički razvoj. Svaka sledeća godina odgovara 5 ljudskih godina jer se proces starenja kod pasa postepeno usporava i ne napreduje toliko brzo kao u ranijim godinama.

Zašto mali psi žive duže?

Postoji opšte prihvaćeno mišljenje da manji psi žive duže od većih pasa. Ovo se verovatno može prepisati činjenici da manji psi imaju manju težinu, manje organe i manje kostiju, što znači da se njihov metabolizam usporava sporije nego kod većih pasa. Manji psi takođe imaju manje problema sa zglobovima i artritisom, što može doprineti njihovoj dužoj životnoj dobi.

Možda vam se svidi naš članak o najboljim psima za stan.

znaci starenja pasa

Koji su uobičajeni znaci starenja kod pasa?

Kao što se kod ljudi javljaju promene u zdravlju i ponašanju tokom procesa starenja, tako i psi pokazuju neke uobičajene znakove starenja. Ovi znakovi mogu uključivati:

  • Smanjena aktivnost i manje interesovanje za igru i vežbu
  • Gubitak sluha i vida
  • Promene u apetitu, poput manje hrane ili izbegavanje hrane
  • Povećanje telesne mase ili gubitak mišićne mase
  • Problemi sa zglobovima i artritis
  • Gubitak energije i izdržljivosti
  • Problemi sa mokrenjem i defekacijom

Zašto je važno razumeti starost mog psa?

Razumevanje životne dobi vašeg psa važno je iz mnogo razloga. Prvo, može vam pomoći da bolje razumete i odgovorite na promene u ponašanju i zdravstvenom stanju vašeg psa. Kao što smo već pomenuli, stariji psi često pokazuju znakove starenja koji mogu uticati na njihovu aktivnost, apetit i opšte zdravlje.

Takođe, razumevanje životne dobi vašeg psa može vam pomoći da prilagodite njegovu ishranu i vežbe. Stariji psi obično trebaju manje kalorija i više proteina kako bi održali zdravu telesnu masu i mišićnu masu. Takođe, stariji psi mogu imati manje energije i izdržljivosti, pa bi vežbe trebale biti prilagođene njihovim sposobnostima.

Konačno, razumevanje životne dobi vašeg psa može vam pomoći da napravite dugoročni plan za njegovu negu. Stariji psi obično zahtevaju više medicinske pažnje i veterinarskih pregleda kako bi se održali zdravima. Pravovremeni veterinarski pregledi mogu pomoći u otkrivanju zdravstvenih problema u ranoj fazi, što može značajno povećati šanse za oporavak.

Srodne Teme

kako izabrati pravo štene
Nega & Higijena

Kako izabrati pravo štene?

Kako izabrati pravo štene? Izbor štenaca je važna odluka koja zahteva pažljivo razmišljanje i istraživanje. Vaš izbor će uticati na vaš život narednih godina, a

Saznaj Više »