Претрага
Close this search box.

Kako izabrati pravo štene?

kako izabrati pravo štene

Izbor štenaca je važna odluka koja zahteva pažljivo razmišljanje i istraživanje. Vaš izbor će uticati na vaš život narednih godina, a zato je važno doneti pravu odluku.

Kada želite da izaberete pravog psa, potrebno je proci kroz nekoliko osnovnih koraka.

Izaberite rasu koja vam najviše odgovara

Odluka o rasi psa može biti ključni faktor koji će odrediti da li će se pas uklopiti u vaš stil života i da li ćete biti zadovoljni njegovom ličnošću i temperamentom. Kada donosite ovu odluku, važno je uzeti u obzir vaše životne okolnosti, kao što su veličina vašeg stambenog prostora, vaša aktivnost i nivo obaveza, kao i vaše iskustvo u odgajanju pasa. Bitno je da imate na umu da će štene rasti i da će njihove potrebe i karakteristike varirati u skladu s njihovom rasom. Stoga je potrebno dobro istražiti različite rase i razumeti njihove karakteristike pre donošenja odluke o tome koju rasu psa odabrati. Pravilan izbor rase psa može vam omogućiti dugotrajno i ispunjavajuće iskustvo sa vašim novim ljubimcem.

Kako i gde pronaći pravo štene

Nakon što ste odabrali rasu, postoji nekoliko opcija koje možete razmotriti, kao što su odabir uzgajivača ili poseta azilu. U oba slučaja, važno je pažljivo odabrati mesto gde ćete nabaviti svog novog ljubimca.

Kada birate uzgajivača, potražite one koji su registrovani i imaju dobru reputaciju u zajednici. Pitajte druge vlasnike pasa za preporuke, pogledajte online recenzije i uverite se da su štenad društvena i dobro negovana. Uzgajivači koji se brinu o svojim psima i štenadima neće oklevati da odgovore na vaša pitanja i pruže vam potrebne informacije o rasi i zdravstvenoj istoriji štenadi.

Ako se odlučite da posetite azil, obratite pažnju na štenad koja su tamo smeštena. Potražite one koji su živahni, društveni i zdravi. Ako ste zainteresovani za određenu rasu, možete potražiti specijalizovane azile ili organizacije koje se bave tim rasama. Pored toga, posete azilima mogu biti i sjajna prilika da spasite psa koji je u potrebi i pružite mu dom.
U oba slučaja, važno je da izaberete mesto koje ima reputaciju za brigu o životinjama, zdravlje i dobrobit štenaca, kao i da se uverite da ste spremni da preuzmete odgovornost za novog člana porodice.

obratiti paznju kada birate stene

Na šta je potrebno obratiti pažnju kada birate štene.

Kada pronađete štenad koja vam se dopada, važno je da naučite kako pravilno proceniti štenad pre nego što donesete konačnu odluku. Procena štenadi vam može pomoći da odaberete štene koje će najbolje odgovarati vašem životnom stilu i porodičnim potrebama.

Evo nekoliko ključnih faktora koje treba razmotriti kada procenjujete štenad:

Zdravlje

Zdravstveno stanje šteneta je ključno. Pregledajte štene i obratite pažnju na oči, uši, nos i kožu kako biste se uverili da nema znakova infekcije ili drugih zdravstvenih problema. Takođe, pitajte uzgajivača ili zaposlene u azilu za zdravstveni karton šteneta.

Temperament

Procenite temperament šteneta. Želite štene koje je društveno, živahno i koje odgovara vašem životnom stilu. Ako živite u stanu, potražite štene koje je naviknuto na život u zatvorenom prostoru i ima manje potrebe za fizičkom aktivnošću. Ako želite psa za porodicu, potražite štene koje je prijateljski nastrojeno prema ljudima i deci.

Socijalizacija

Procenite socijalizaciju šteneta. Štene bi trebalo da bude naviknuto na druge pse i ljude, kao i na svakodnevne zvukove i situacije. Pitajte uzgajivača ili zaposlene u azilu kako su socijalizovali štenad.

Fizički izgled

Procenite fizički izgled šteneta. Pogledajte veličinu, oblik i proporcije tela, kao i gustinu krzna i boju. Takođe, obratite pažnju na zube i zagrižaj kako biste se uverili da su pravilno formirani.

Nasledni faktori

Pitajte uzgajivača o naslednim faktorima koji su karakteristični za rasu šteneta. To može uključivati zdravstvene probleme, poput displazije kukova, kao i druge karakteristike rase.

Pravilna procena šteneta vam može pomoći da odaberete psa koji će vam pružiti dugotrajno i ispunjavajuće iskustvo sa vašim novim ljubimcem.

Konačno, jako je bitno razgovarati sa uzgajivačem ili azilom o prethodnom životu šteneta, kao i o potrebama za negom i treniranjem šteneta. Pitajte o tome koje vakcine su date, kakva hrana se preporučuje, i koje vežbe bi trebalo raditi sa vašim novim članom porodice.

Uz pravilnu negu, ishranu i trening, vaše štene će rasti u zdravog, srećnog i dobro vaspitanog kućnog ljubimca.

Srodne Teme