Претрага
Close this search box.

Šuga kod pasa - Uzroci, simptomi i efikasno lečenje

Šuga kod pasa

Suga kod pasa predstavlja značajan zdravstveni problem među kućnim ljubimcima širom sveta. Ovaj fenomen je čest i može da se pojavi kod pasa svih uzrasta, rasa i veličina. Suga je izazvana mikroskopskim grinjama. Ove grinje prodru u kožu psa, izazivajući ozbiljne iritacije, svrab, upale i gubitak dlake. Ova tema je važna kako za vlasnike pasa, tako i za veterinare, jer dijagnoza i lečenje suga zahtevaju pažljiv pristup.

U ovom članku istražićemo uzroke, simptome, dijagnostiku i lečenje suga kod pasa, kao i preventivne mere koje mogu pomoći u zaštiti kućnih ljubimaca od ove infekcije. 

Šta je šuga kod pasa

Šuga kod pasa, poznata i kao sarcoptes šuga ili šuga od grinja, predstavlja zaraznu kožnu bolest koja nastaje kao rezultat infekcije parazitima poznatim kao grinje. Grinje iz roda Sarcoptes izazivaju ovu bolest kod pasa. Ovi mikroskopski organizmi hrane se epidermalnim ćelijama kože i svoj životni ciklus provode kopajući tunele ispod kože psa.

Ovi paraziti se uvlače ispod kože psa kako bi položili jaja, što rezultira intenzivnim svrabom, iritacijom i upalnim reakcijama kože. Infekcija se manifestuje nizom karakterističnih simptoma, uključujući gubitak dlake, crvenilo, rane i otvorene lezije na mestima gde pas grebe kožu, kao i povećanu osetljivost na dodir.

Važno je razumeti da šuga kod pasa nije isto što i šuga kod ljudi. Iako se ne prenosi sa pasa na ljude ili obrnuto, ona zahteva hitnu i odgovarajuću veterinarsku intervenciju.

Uzroci šuge kod pasa

Šuga kod pasa izaziva specifična vrsta grinji poznata kao Sarcoptes scabiei. Ovi mikroskopski paraziti doslovno „kopaju“ tunele ispod kože psa kako bi položili jaja, što dovodi do svraba, iritacije i upale. Infekcija se obično prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim psom ili okruženjem u kojem se inficirani pas nalazi.

Najčešći uzroci šuge kod pasa uključuju:

Direktan kontakt sa zaraženim psom: Grinje se prenose sa zaraženog psa na zdravog psa tokom fizičkog kontakta. To može uključivati igru, borbu ili samo prisustvovanje u istom okruženju.

Okruženje: Grinje mogu preživeti izvan tela domaćina, posebno u toplim i vlažnim uslovima. Ako zaraženi pas boravi u prostoru gde se zdravi pas kreće, postoji rizik od prenosa.

Nelečeni zaraženi pas: Ukoliko se infekcija ne tretira, zaraženi pas postaje izvor zaraze za druge pse. To posebno može biti problematično u zajedničkim prostorima kao što su parkovi za pse ili smeštaj za ljubimce.

Slab imunološki sistem: Psi sa oslabljenim imunološkim sistemom su podložniji infekcijama, uključujući i šugu.

Simptomi šuge kod pasa

suga kod pasa

Simptomi šuge kod pasa mogu varirati u zavisnosti od težine infekcije, imunološkog odgovora psa i drugih faktora. Evo nekoliko karakterističnih simptoma na koje treba obratiti pažnju:

 • Intenzivan svrab: Ovaj simptom je često najuočljiviji. Pas će neprestano svrbeti i grebati se kako bi ublažio svrab. Svrab može biti toliko jak da pas postane nemiran i nervozan.
 • Crvenilo i upala kože: Zaražena koža postaje crvena, upaljena i iritirana. Ovo može biti posebno vidljivo na mestima gde su grinje najviše aktivne.
 • Gubitak dlake: Infekcija šugom može dovesti do ispadanja dlake, stvarajući ćelave ili retke delove kože. Ovo je posebno uočljivo na ušima, laktovima, stomaku i nogama.
 • Rane i kraste: Prolivene rane, kraste i otvorene lezije mogu se pojaviti na mestima gde pas češe i grebe kožu kako bi ublažio svrab.
 • Izazovno ponašanje: Pas može postati razdražljiv, nespavan i anksiozan zbog stalnog svraba i nelagodnosti.
 • Otekline i čvorići: U nekim slučajevima, infekcija šugom može dovesti do formiranja oteklina, čvorova ili kvrga ispod kože.
 • Povećana osetljivost: Koža zaraženog psa postaje osetljiva na dodir i može reagovati na dodir sa bolom.

Važno je napomenuti da se simptomi šuge kod pasa mogu pogoršati tokom vremena ako se infekcija ne tretira. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, trebali biste odmah kontaktirati veterinara radi dijagnoze i tretmana.

Dijagnoza i veterinarska intervencija

Dijagnostikovanje šuge kod pasa zahteva stručnost veterinara i pažljivo ispitivanje. Veterinari koriste niz metoda kako bi postavili tačnu dijagnozu i odredili najefikasniji tretman za zaraženog psa.

 • Dermatoskopski pregled: Veterinar će pažljivo pregledati kožu psa pomoću dermatoskopa, specijalnog instrumenta koji omogućava detaljniji uvid u stanje kože. Ovo pomaže u identifikaciji tipičnih znakova infekcije šugom.
 • Mikroskopski pregled strugotine kože: Veterinar će uzeti uzorak kože sa zahvaćenih područja i pregledati ga pod mikroskopom. Ovo omogućava identifikaciju prisustva grinja ili jajašaca.
 • Krvni testovi: U nekim slučajevima, krvni testovi mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze, posebno ako je infekcija šireg obima.
 • Biopsija kože: Ako je potrebno, veterinar može uzeti uzorak tkiva sa zaraženog područja kože radi dalje analize.

Nakon postavljanja dijagnoze, veterinar će preporučiti odgovarajući tretman. Lečenje šuge kod pasa često uključuje:

Veterinarske lijekove: To mogu biti posebni šamponi, losioni, masti ili oralni lekovi koji su efikasni u eliminaciji grinji.

Antiparazitski tretman: Veterinar će propisati antiparazitske lekove koji će ciljano delovati na uzročnike infekcije.

Lokalna nega kože: Pored lekova, važno je redovno čišćenje i nega zaražene kože kako bi se sprečile sekundarne infekcije.

Sprečavanje širenja: Ako imate više pasa, važno je izolovati zaraženog psa kako bi se sprečilo širenje infekcije na druge životinje.

Pratite upute veterinara: Važno je strogo se pridržavati uputa veterinara u vezi sa tretmanom i pratiti napredak psa tokom lečenja.

Treba imati na umu da se šuga kod pasa može ponoviti, stoga je redovna preventivna nega i održavanje higijene od suštinskog značaja. Samo veterinar može pravilno dijagnostikovati i lečiti šugu kod pasa, stoga je važno potražiti stručnu pomoć čim primetite simptome.

Efikasno lečenje šuge

Lečenje šuge kod pasa zahteva strpljenje, doslednost i saradnju sa veterinarom. Efikasno lečenje ne samo da eliminiše uzročnike infekcije, već i ublažava simptome i sprečava dalje širenje. Evo nekoliko ključnih koraka za uspešno lečenje šuge kod pasa:

 1. Veterinarska Konsultacija: Prvi korak je posetiti veterinara čim primetite simptome. Veterinar će tačno dijagnostikovati vrstu šuge i odabrati odgovarajući tretman.
 2. Redovna Primena Lekova: Pratite veterinarske upute u vezi sa primenom lekova. To mogu biti šamponi, kreme, losioni ili oralni lekovi. Lekovi će ciljano delovati na grinje i druge uzročnike.
 3. Higijena: Redovno perite i čistite zaražene delove kože prema veterinarskim uputstvima. Održavanje čiste kože pomaže u sprečavanju sekundarnih infekcija.
 4. Izolacija: Ako imate više pasa, izolujte zaraženog psa kako biste sprečili širenje infekcije na druge životinje.
 5. Pratite Napredak: Praćenje reakcije psa na tretman je važno. Ako primetite bilo kakve promene ili nuspojave, odmah se obratite veterinaru.
 6. Redovne Kontrole: Veterinar će vam verovatno zakazati redovne kontrole kako bi pratio napredak lečenja i prilagodio terapiju ako je potrebno.
 7. Prevencija Ponovne Infekcije: Nakon što se infekcija izleči, primenjujte preventivne mere kako biste sprečili ponovno izbijanje infekcije. To uključuje redovno čišćenje, održavanje higijene i zaštitu od spoljnih faktora.
 8. Promovisanje Imunog Sistema: Ishranom bogatom vitaminima i mineralima, kao i redovnom fizičkom aktivnošću, pomažete ojačati imuni sistem psa i poboljšati opšte zdravlje.
 9. Pratite Uputstva Veterinara: Uvek se pridržavajte uputstava veterinara. Promene u tretmanu ili doziranju treba da budu samo po preporuci stručnjaka.
 10. Strpljenje: Lečenje šuge može potrajati nekoliko nedelja. Budite strpljivi i dosledni u primeni tretmana.

Napomena o prevenciji

Kada se radi o sprečavanju šuge kod pasa, ključno je da pažljivo posmatrate i brinete o svom ljubimcu kako biste smanjili rizik od ove infekcije. Osim što pružate nežnost i pažnju svom psu, postoje i konkretni koraci koje možete preduzeti kako biste ga zaštitili od šuge.

Kontrola redovnih veterinarskih pregleda nije samo obaveza, već i važan način da rano otkrijete bilo kakve promene u zdravlju svog psa. Veterinar će moći da prepozna rane znakove šuge ili druge infekcije i da preduzme odgovarajuće mere.

Kvalitetna ishrana igra ogromnu ulogu u jačanju imunog sistema vašeg psa. Ishranom bogatom hranljivim materijama, vitaminima i mineralima pomažete mu da se lakše izbori sa potencijalnim infekcijama, uključujući i šugu.

Održavanje higijene je takođe presudno. Česta kupanja i čišćenje pseće kože mogu sprečiti razmnožavanje štetnih mikroorganizama. Ali imajte na umu da previše kupanja može ukloniti prirodna ulja kože, pa se posavetujte sa veterinarom o pravilnoj higijeni.

Održavanje čistoće okruženja u kojem vaš pas boravi takođe je važno. Redovno čistite leglo i prostor gde se pas kreće, jer čisto okruženje smanjuje mogućnost širenja infekcije.

Sprečavanje kontakta sa zaraženim psima može biti teško, ali je neophodno. Ako znate da je neki pas zaražen šugom, izbegavajte njihov kontakt dok se infekcija ne izleči.

Sve ove mere zajedno doprinose boljem zdravlju i manjem riziku od šuge kod pasa. Važno je da budete posvećeni i pažljivi vlasnik kako biste svom ljubimcu pružili najbolju moguću zaštitu. Uz pravilnu negu i prevenciju, možete pomoći svom psu da živi srećno i zdravo.

Srodne Teme