Претрага
Close this search box.

Povraćanje kod pasa: Uzroci, simptomi i tretmani za zdravlje vašeg ljubimca

Povraćanje kod pasa

Povraćanje je uobičajeni problem sa kojim se vlasnici pasa susreću tokom života svog ljubimca. Povraćanje kod pasa može biti uzrokovano raznim faktorima i može biti privremeno ili ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme. Kao odgovorni vlasnici, važno je razumeti zašto psi povraćaju, kako prepoznati različite vrste povraćanja i kada se obratiti veterinaru.

U narednim delovima ovog članka detaljnije ćemo istražiti zašto psi povraćaju, kako izgleda povraćanje kod pasa, šta treba uraditi kada pas povraća, kako prepoznati hronično povraćanje i kada je neophodno posetiti veterinara. Uvek treba imati na umu da je svaki pas jedinstven, pa je važno pratiti simptome i obratiti se veterinaru za tačnu dijagnozu i tretman.

Zdravlje naših pasa je od izuzetne važnosti, a razumevanje povraćanja kao čestog problema može nam pomoći da brže reagujemo i obezbedimo adekvatnu negu našim ljubimcima.

Zasto psi povraćaju

Povraćanje kod pasa može biti rezultat različitih faktora i uzroka. Važno je razumeti šta može dovesti do ovog problema kako biste mogli pravovremeno reagovati i pružiti odgovarajuću negu svom psu.

Evo nekoliko relevantnih činjenica i mogućih razloga za povraćanje kod pasa:

 • Prejedanje

Prekomerno unošenje hrane može prouzrokovati povraćanje kod pasa. Prejedanje opterećuje želudac i može izazvati nelagodu i refleks povraćanja.

 • Gutanje stranih predmeta

Psi su poznati po tome da vole da istražuju i ponekad mogu progutati nešto što nije deo njihove uobičajene ishrane. Ovi strani predmeti mogu izazvati iritaciju želuca i rezultirati povraćanjem.

 • Alergijske reakcije

Psi mogu imati alergijske reakcije na hranu, okolinu ili druge iritante. Ove alergijske reakcije mogu se manifestovati kao povraćanje, uz druge simptome kao što su svrab, crvenilo kože i gastrointestinalne smetnje.

 • Infekcije

Bakterijske, virusne ili parazitske infekcije mogu izazvati upalu gastrointestinalnog trakta kod pasa, što rezultira povraćanjem. Ove infekcije mogu biti posledica loše higijene, konzumiranja kontaminirane hrane ili kontakt s bolesnim životinjama.

 • Trovanje

Psi su radoznale životinje i mogu nenamerno konzumirati otrovne supstance poput hemikalija, otrovnih biljaka ili otrovne hrane. Trovanje može izazvati povraćanje kao pokušaj organizma da se oslobodi otrova.

 • Gastrointestinalni poremećaji

Psi mogu patiti od različitih gastrointestinalnih poremećaja poput gastritisa, gastronteritisa, čira na želucu ili crevima, ili upale pankreasa. Ovi poremećaji mogu izazvati povraćanje, uz simptome kao što su gubitak apetita, dijareja i bol u stomaku.

Ovi su samo neki od mogućih uzroka povraćanja kod pasa. Važno je pratiti simptome i obratiti se veterinaru ako se povraćanje ponavlja, traje duže vreme, prati ga drugi alarmantni simptomi ili ukoliko ste zabrinuti za dobrobit svog psa. Veterinar će moći da postavi tačnu dijagnozu i preporuči odgovarajući tretman za vašeg ljubimca.

Kako izgleda povraćanje kod pasa

Povraćanje kod pasa može se manifestovati na različite načine, a izgled sadržaja povraćanja može pružiti neke indikacije o mogućim uzrocima. Ovde su neki od uobičajenih izgleda povraćanja kod pasa:

 • Pas povraća žuto: Žuti sadržaj povraćanja često ukazuje na prisustvo žuči. To može biti znak da je pas povraćao na prazan želudac obično se dešava kasno uveče ili rano ujutru.
 • Beli i penasti sadržaj povraćanja kod pasa: Beli i penasti sadržaj povraćanja može ukazivati na prejedanje ili povećanje želudačne kiseline.
 • Bistar i tečni sadržaj povraćanja kod pasa: Bistar i tečni sadržaj povraćanja može ukazivati na brzo konzumiranje vode ili prebrzo unošenje hrane. Takođe može biti znak gastritisa ili drugih gastrointestinalnih problema.
 • Povraćanje krvi kod pasa: Povraćanje krvi ili prisustvo crvenih tragova krvi u povraćanju zahteva veterinarsku pažnju. To može ukazivati na ozbiljan problem kao što su unutrašnje krvarenje, iritacija želuca ili crevne bolesti.
 • Smeđ sadržaj povraćanja kod pasa: Smeđi sadržaj povraćanja može biti posledica konzumiranja hrane koja je previše začinjena ili masna. Takođe može ukazivati na gastrointestinalne probleme ili poremećaje jetre.
 • Zeleni sadržaj povraćanja kod pasa: Ova vrsta povraćanja može biti izazvana ukoliko pas jede travu, zeleni sadržaj povraćanja može ukazivati na prisustvo žuči i problem sa varenjem. To se često javlja kada pas povraća na prazan želudac.
 • Crvi u sadržaju povraćanja kod pasa: Ako primetite prisustvo crva u povraćanju svog psa, to može ukazivati na parazitsku infekciju. Paraziti poput glista mogu izazvati povraćanje kod pasa.

Važno je primetiti izgled povraćanja kod psa i obratiti pažnju na druge pridružene simptome kao što su gubitak apetita, promene u ponašanju ili telesnoj temperaturi. Ukoliko primetite bilo kakve alarmantne simptome ili ukoliko ste zabrinuti za zdravlje svog psa, trebali biste se obratiti veterinaru radi dalje dijagnoze i tretmana.

Hronično povraćanje kod pasa

Povremeno povraćanje kod pasa može biti normalna reakcija na određene situacije ili promene u ishrani. Međutim, ako primetite da vaš pas redovno ili često povraća, to može biti znak hroničnog povraćanja. Hronično povraćanje se definiše kao povraćanje koje se javlja više od nekoliko puta nedeljno ili se ponavlja tokom dužeg perioda.

Uzroci hroničnog povraćanja kod pasa

 • Hrana i Prehrambene Alergije

Nepravilna ishrana, prekomerno hranjenje, ili alergijske reakcije na određene sastojke hrane mogu izazvati hronično povraćanje kod pasa. Određene vrste hrane ili alergeni poput žitarica, proteina životinjskog porekla ili aditiva mogu biti krivci.

 • Gastrointestinalne Bolesti

Poremećaji gastrointestinalnog trakta kao što su gastritis, inflamatorna bolest creva, gastroenteritis, ili prisustvo gastrointestinalnih polipa ili tumora mogu izazvati hronično povraćanje kod pasa. Ove bolesti zahtevaju veterinarsku dijagnozu i tretman.

 • Infekcije

Infekcije bakterijskog, virusnog ili parazitskog porekla, poput parvovirusa, zarazne hepatitisne ili salmoneloze, takođe mogu izazvati hronično povraćanje kod pasa.

 • Sistemski Poremećaji

Neke sistemski poremećaji kao što su bolest bubrega, dijabetes, hipertireoza ili insuficijencija pankreasa mogu izazvati povraćanje kod pasa.

Ako primetite da vaš pas pati od hroničnog povraćanja, važno je konsultovati se s veterinarom. Veterinar će sprovesti temeljan pregled, uzeti anamnezu i može preporučiti dodatne dijagnostičke testove kao što su krvne analize, rendgenski snimci ili ultrazvuk kako bi se utvrdio uzrok povraćanja. Na osnovu rezultata, veterinar može preporučiti prilagođen tretman koji će odgovarati specifičnim potrebama vašeg psa.

Šta treba dati psu kad povraća

Kada se pas suoči s epizodom povraćanja, važno je pravilno postupiti kako biste mu pružili olakšanje i pomoć. Evo nekoliko smernica o tome šta treba dati psu kad povraća:

Držite psa na “postu”: Nakon povraćanja, važno je da pas odmara svoj želudac. Održavanje “posta” ili suzdržavanje od hranjenja psa nekoliko sati može pomoći da se njegov stomak smiri. Ovo je posebno važno ako je povraćanje izazvano prejedanjem ili problemima sa varenjem.

Ponudite vodu u malim količinama: Nakon perioda posta, možete ponuditi malu količinu sveže vode psu. Važno je da to bude u malim gutljajima kako bi se izbeglo prekomerno unošenje tečnosti koje može dovesti do novog povraćanja. Voda će pomoći u hidrataciji psa, posebno ako je došlo do dehidracije usled povraćanja.

Postepeno uvodite hranu: Nakon perioda odmora, možete postepeno uvoditi lagane obroke psu. Odlučite se za lako svarljivu hranu poput kuvanog pilećeg mesa ili pirea od bundeve. Dajte mu malu količinu hrane i pratite kako reaguje. Ako se povraćanje nastavi ili se simptomi pogoršaju, odmah se obratite veterinaru.

Izbegavajte davanje lekova bez konsultacije s veterinarom: Iako možda imate želju da ublažite simptome svog psa, trebali biste se konsultovati s veterinarom pre davanja bilo kakvih lekova. Nepravilno doziranje ili upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) može pogoršati stanje psa.

Važno je naglasiti da se saveti o ishrani i lečenju mogu razlikovati u zavisnosti od uzroka povraćanja i zdravstvenog stanja psa. Ako je povraćanje učestalo, praćeno drugim simptomima ili traje duže vreme, preporučuje se poseta veterinaru radi dalje dijagnostike i tretmana.

Koliko pas može bez hrane

Koliko dugo pas može izdržati bez hrane zavisi od nekoliko faktora, uključujući veličinu, starost, zdravstveno stanje i fizičku aktivnost psa. Bez obzira na ove faktore, pas ne može dugo opstati bez adekvatne ishrane.

Većina pasa može preživeti nekoliko dana bez hrane, ali nedostatak ishrane može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Kod pasa se razvija negativan energetski balans, što može dovesti do gubitka telesne mase, slabosti, problema sa imunološkim sistemom i drugih komplikacija.

Ukoliko primetite da vaš pas odbija hranu ili duže vreme ne unosi dovoljno hrane, to može biti znak zdravstvenog problema ili bolesti. U takvim slučajevima je važno konsultovati se s veterinarom kako bi se utvrdio uzrok problema i pravilno postupilo.

Ako je pas bolestan ili odbija hranu, veterinar može preporučiti posebnu dijetu ili terapiju kako bi se održala adekvatna ishrana i pomoglo psu da se oporavi. Takođe je važno pružiti dovoljno sveže vode kako bi se izbegla dehidracija.

U svakom slučaju, redovna ishrana prilagođena potrebama psa je ključna za održavanje zdravlja i dobrog stanja. Pratite navike ishrane svog psa, obratite pažnju na promene u apetitu i potražite savet veterinara ako primetite bilo kakve znakove problema s ishranom.

Kada treba odvesti psa kod veterinara?

Kada se suočite s povraćanjem kod svog psa, može biti teško odrediti kada je potrebno posetiti veterinara. Ipak, postoje određeni slučajevi u kojima je važno potražiti stručnu veterinarsku pomoć. Evo nekoliko situacija u kojima treba razmotriti odlazak kod veterinara:

 • Ako povraćanje traje duže vreme: Ako vaš pas povraća više od 24 sata ili povraćanje traje kontinuirano bez prestanka, treba posetiti veterinara. Ovo može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme koji zahtevaju lečenje.
 • Prisustvo krvi u povraćanju: Ako primetite prisustvo krvi u povraćanju svog psa, to može biti znak ozbiljnog problema, poput unutrašnjeg krvarenja ili oštećenja gastrointestinalnog trakta. Odmah potražite veterinarsku pomoć.
 • Povraćanje praćeno drugim simptomima: Ako vaš pas povraća i istovremeno pokazuje druge simptome poput letargije, gubitka apetita, proliva, dehidracije, bolova ili promena u ponašanju, to može ukazivati na ozbiljnije zdravstveno stanje koje zahteva veterinarsku intervenciju.
 • Povraćanje kod štenaca: Štenad su posebno osetljiva i podložna raznim zdravstvenim problemima. Ako primetite da štene povraća ili ima druge simptome, odvedite ga veterinaru što je pre moguće.
 • Povraćanje nakon ingestije otrova ili nepoželjnih supstanci: Ako vaš pas povraća nakon što je konzumirao potencijalno toksične supstance poput hemikalija, otrova, otrovnih biljaka ili stranih predmeta, odmah se obratite veterinarki. Ovo može biti hitan slučaj i vaš pas će zahtevati posebnu medicinsku negu.

Uvek je bolje biti oprezan kada je u pitanju zdravlje vašeg psa. Ako niste sigurni da li je potrebno odvesti psa kod veterinara, uvek je najbolje konsultovati stručnjaka radi procene situacije. Veterinar će moći da pruži odgovarajuću dijagnozu, lečenje i uputstva za brigu o vašem ljubimcu.

Napomena: Ovi su saveti opšte prirode i važno je uzeti u obzir individualne potrebe i zdravstveno stanje svakog psa. Veterinar je najbolja osoba koja će pružiti specifične smernice i preporuke za ishranu vašeg psa.

Srodne Teme