Претрага
Close this search box.

Najveći psi na svetu: Upoznajte pse koji ruše sve standarde veličine

najveci psi na svetu

Najveći psi na svetu fasciniraju nas svojom impresivnom veličinom i snagom. Ovi izuzetni psi su poznati po svojoj fizičkoj građi koja može dostići neverovatne dimenzije. U ovom članku ćemo istražiti neke od najvećih rasa pasa na svetu, otkriti njihove karakteristike i saznati više o tome šta ih čini tako posebnim. Pridružite nam se dok istražujemo ovu zanimljivu temu o najvećim psima na svetu.

Najveće rase pasa

Engleski mastif

Engleski mastif, poznat i kao „gentle giant“ ili nežni div, je bez sumnje jedna od najimpresivnijih i najvećih rasa na svetu. Njihova veličina je zaista spektakularna, sa mužjacima koji mogu dostići težinu od preko 150 kilograma. Ovi predivni psi imaju moćan i masivan izgled, snažne kosti i duboku, izražajnu glavu.

Iako izgledaju preteće, Engleski mastifi su po prirodi veoma mirni i nežni. To su psi koji obožavaju svoje porodice i često pokazuju neverovatnu odanost. 

Interesantna činjenica je da su Engleski mastifi nekada bili korišćeni kao psi za borbe i za čuvanje stoke. Takođe, zbog svoje veličine, Engleski mastifi imaju tendenciju da hrču i smatraju se vrlo dobrom alarmnom rasa, jer njihov glas može biti impresivno dubok i glasan.

Bernardinac

Bernardinac, takođe poznat kao sveti bernard, je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih rasa pasa na svetu. Ovi divovi su poznati po svom izvanrednom temperamentu, prijateljskom stavu i impresivnoj veličini. Sa svojim gustim, dugačkim krznom i blagim očima, izgledaju kao plišane igračke u obliku psa.

Bernardinci su poznati po svom izuzetnom instinktu za spašavanje ljudi u planinskim područjima. Njihova istorijska uloga kao spasioci na Alpama izgradila je mit o njihovoj hrabrosti i odanosti. Zbog toga su često prikazivani u filmovima i knjigama kao heroji koji pronalaze i spašavaju izgubljene putnike na zavejanim planinskim stazama.

Ovi psi su ne samo izuzetno hrabri, već i nežni i strpljivi, posebno prema deci. Oni su izvrsni porodični psi i često postaju neodvojivi članovi domaćinstva. 

Jedna zanimljivost o bernardincima je da mogu imati dve vrste dlake: kratkodlaki i dugodlaki. Kratkodlaki bernardinci zahtevaju manje održavanja krzna, dok dugodlaki imaju lepe, duge pahuljaste kapute koji zahtevaju redovno četkanje.

Danska doga (Nemačka doga)

danska doga

Danska doga, ili veliki danski, je jedna od najvećih i najimpresivnijih rasa pasa na svetu. Ovi graciozni divovi su poznati po svojoj impresivnoj visini i mišićavoj građi. Mužjaci mogu dostići visinu od preko 80 centimetara i težiti preko 90 kilograma.

Imaju dugačke noge, snažno telo i glavu koja je proporcionalna njihovom telu. Njihovo krzno može biti kratko i glatko ili malo duže. Mogu biti različitih boja, kao što su plava, crna, žuta, harlekin (crno-belo mrljavo) i mantl (crno sa belim oznakama).

Iako izgledaju impozantno, danske doge su po prirodi ljubazne, prijateljske i nežne. Oni su poznati po svojoj posvećenosti i ljubavi prema svojim vlasnicima, a često se smatraju „velikim štencima“ zbog svoje nežne prirode i potrebe za bliskošću. Iako su obično mirni i prijateljski nastrojeni, mogu biti zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici i domu.

Zanimljivo je da su danske doge poreklom iz Danske, gde su bile uzgajane kao lovački psi za divljač. Međutim, tokom vekova, njihova popularnost se proširila i postali su cenjeni porodični psi širom sveta.

Irski vučji hrt

Irski vučji hrt, takođe poznat kao irski vučji pas, je rasa pasa koja oduzima dah svojom izuzetnom elegancijom i snagom. Ovi psi su poznati po svom vitkom i mišićavom telu, dubokim grudima i dugim nogama koje im omogućavaju neverovatnu brzinu.

Irski vučji hrtovi su jedni od najviših pasa na svetu, a mužjaci mogu doseći visinu od preko 86 centimetara u grebenu. Njihovo krzno je obično kratko i glatko, a boje mogu biti raznolike, uključujući crnu, belu, krem, sivu, brindle i druge kombinacije.

Ovi psi su po prirodi nežni, mirni i ljubazni. Iako su izuzetno snažni, njihova priroda je miroljubiva, što ih čini izvanrednim porodičnim ljubimcima. Oni često traže pažnju i bliskost sa svojom porodicom, a uz pravilno socijaliziranje mogu biti odlični s decom i drugim kućnim ljubimcima.

Irski vučji hrtovi bili korišćeni kao lovački psi u Irskoj, gde su lovili divljač poput vukova i jelena. Međutim, danas se većina irskih vučjih hrtova nalazi u domovima kao ljubimci.

Leonberger

Leonberger​

Leonberger je rasa pasa koja pleni svojom impozantnom pojavom i blagom naravi. Ovi predivni psi su srednje do velike veličine, sa snažnim telom, dubokim grudima i masivnim šapama. Mužjaci mogu dostići visinu od preko 70 centimetara i težiti između 45 i 75 kilograma.

Leonbergeri su poznati po svom gustom, dugačkom krznu koje može biti u različitim nijansama smeđe, crvene ili zlatne boje. Njihova meka dlaka daje im elegantan izgled, dok čupavi ogrtač i bogata griva oko vrata dodatno doprinose njihovoj impresivnoj pojavi.

Iako izgledaju moćno, Leonbergeri su pre svega porodični psi. Oni su prijateljski nastrojeni, pažljivi i ljubazni prema deci i drugim životinjama. Njihova blaga priroda i dobra socijalizacija čine ih izvrsnim izborom za porodice.

Leonbergeri su inteligentni psi koji brzo uče.  Ovi psi su takođe poznati po svojim izuzetnim radnim sposobnostima, uključujući vuču tereta i vode, kao i službu spašavanja.

Ova rasa dobila ime po gradu Leonbergu u Nemačkoj, gde su bili uzgajani kao radni psi i kao ljubimci aristokratije.

Kangal

kangal

Kangal, takođe poznat kao anatolijski ovčar, je rasa pasa koja ima dugu istoriju kao izuzetni pastirski pas. Poreklom iz Turske, Kangali su poznati po svojoj hrabrosti, snazi i vernosti. Ovi psi su srednje veličine, snažno građeni, sa gustim krznom koje ih štiti od različitih vremenskih uslova.

Kangali su prepoznatljivi po svojim masivnim glavama, dubokim grudima i snažnim nogama. Njihova snaga i izdržljivost čine ih izvanrednim pastirskim psima, sposobnim da čuvaju i štite stoku od predatora. Osim toga, Kangali su i odani i poslušni prema svojim vlasnicima, a njihova vernost je neprikosnovena.

Ovi psi su po prirodi vrlo zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici i teritoriji. Imaju izuzetno razvijen instinkt za čuvanje, koji ih čini izuzetno efikasnim u odbrani i zaštiti. Kangali su obično oprezni prema strancima i mogu biti vrlo hrabri kada je u pitanju zaštita svoje porodice.

Zanimljivo je da Kangali imaju reputaciju jedne od najstarijih rasa pasa na svetu. Njihovo poreklo seže hiljadama godina unazad, a bili su cenjeni i priznati kao dragoceni čuvari stoke u ruralnim područjima Turske.

Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar, takođe poznat kao kavkaski planinski pas, je rasa pasa koja oduzima dah svojom impozantnom pojavom i izuzetnom hrabrošću. Ovi psi potiču sa Kavkaza, planinskog regiona koji obuhvata delove Rusije, Gruzije, Armenije i Azerbejdžana. Kavkaski ovčari su poznati po svojoj sposobnosti da čuvaju i štite stoku od predatora, kao i svoju teritoriju.

Kavkaski ovčar je veliki pas, sa snažnom konstitucijom i gustim krznom koje ih štiti od hladnoće i grubog terena. Njihova glava je masivna, sa snažnim čeljustima i dubokim izrazom. Oni imaju izuzetno razvijen instinkt za čuvanje i zaštitu, što ih čini izuzetnim psima čuvarima.

Zanimljivo je da su kavkaski ovčari bili uzgajani od strane kavkaskih naroda vekovima. Njihova sposobnost da se suoče sa teškim uslovima planinskog terena i zaštite stoku od vukova i drugih predatora činila ih je dragocenim resursom. Danas, kavkaski ovčari su popularni i cenjeni kao čuvari, ali takođe mogu biti odani i zaštitnički nastrojeni porodični psi.

Njufaundland

Njufaundland

Njufaundland je rasa pasa koja očarava svojom veličinom, snagom i nežnom prirodom. Ovi psi potiču sa kanadske obale Njufaundlenda, odakle su dobili ime. Njihova impozantna pojava, sa snažnim telom, širokim grudima i jakim nogama, čini ih idealnim za plivanje i spašavanje u vodi.

Njufaundlandi su poznati po svom dvostrukom krznu, sa gustom i mekom poddlakom i gustim, talasastim ili ravnom dlakom na površini. Boje krzna mogu biti crne, smeđe, sive ili crno-bijele kombinacije. Ovi psi su izvanredni plivači i imaju webaste šape koje im pomažu u kretanju kroz vodu.

Ono što čini Njufaundlande posebnim je njihova nežna i ljubazna priroda. Oni su poznati po svojoj blagosti, strpljenju i privrženosti prema svojoj porodici. Njufaundlandi su odani i pouzdani psi, koji su posebno dobri s decom. Oni su poznati po svojoj zaštitničkoj prirodi i spremnosti da zaštite svoju porodicu od opasnosti.

Njufaundlandi su bili korišćeni kao spašavajući psi na vodi, posebno u lovu na ribu. Oni su bili veoma cenjeni zbog svoje snage, izdržljivosti i plivačkih sposobnosti. Danas se Njufaundlandi često koriste kao terapijski psi i psi za spašavanje.

Bernski planinski pas

Bernski Planinski Pas​

Bernski planinski pas ili Berner Sennenhund, potiču sa Švajcarskih Alpa, gde su bili korišćeni kao pasji radnici za vuču tereta i čuvanje stoke.

Bernski planinski psi su srednje veličine, snažno građeni, sa gustim i dugačkim krznom koje ih štiti od hladnoće. Njihova trobojna boja, koja obuhvata kombinaciju crne, bele i smeđe boje, daje im prepoznatljiv izgled. Imaju masivne glave, izražajne oči i dobroćudan izraz lica.

Ovi psi su poznati po svojoj nežnoj, prijateljskoj i ljubaznoj prirodi. Bernski planinski psi su izuzetno posvećeni svojoj porodici i vole biti deo svakodnevnog života. Oni su posebno privrženi deci i obično se dobro slažu sa drugim kućnim ljubimcima. Njihova ljubav prema ljudima čini ih izvrsnim porodičnim ljubimcima.

Oni su obično vrlo poslušni i mogu se lako obučavati. Ovi psi takođe imaju radnu etiku i vole da obavljaju zadatke, bilo da je to vuča tereta ili učestvovanje u takmičenjima poslušnosti.

Njihova snaga, izdržljivost i stabilnost čine ih izvanrednim radnim psima. Danas se Bernski planinski psi najčešće uzgajaju kao ljubimci i prateći psi, jer su poznati po svojoj nežnoj prirodi i vernosti.

Rotvajler

rotvajler

Rotvajler je snažan i mišićav pas koji je poznat po svojoj snazi, inteligenciji i vernosti. Ova rasa potiče iz Nemačke, gde je nekada korišćena za čuvanje stoke i kao radni pas. Imaju duboko korenje u istoriji kao izuzetni psi čuvari.

Ovi psi su srednje veličine, sa snažnim telom, dubokim grudima i masivnom glavom. Njihova dlaka je kratka, gusta i crne boje sa oznakama smeđe na šapama, grudima i licu. Rotvajleri su samouvereni i odani psi, poznati po svojoj hrabrosti i posvećenosti svojoj porodici.

Sa pravilnom socijalizacijom i obukom, mogu biti prijateljski nastrojeni prema drugim ljudima i životinjama.

Rotvajleri su inteligentni psi koji se lako obučavaju. Oni su po prirodi vrlo pažljivi i posvećeni svom zadatku. Ovi psi se često koriste u različitim policijskim i terapijskim ulogama, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da pruže zaštitu i podršku.

Važni faktori za usvajanje velikog psa

Ako planirate usvojiti velikog psa, postoji nekoliko važnih stvari koje trebate uzeti u obzir:

  1. Prostor: Veliki psi zahtevaju dovoljno prostora za kretanje i udoban život. Razmislite o tome da imate dovoljno dvorišta ili unutrašnjeg prostora kako bi se pas mogao slobodno kretati i osećati udobno.

  2. Vreme i angažman: Veliki psi obično zahtevaju više vremena i pažnje nego manje rase pasa. Razmislite o svom rasporedu i budžetu vremena kako biste se posvetili svakodnevnim šetnjama, vežbanju i socijalizaciji psa.

  3. Fizička snaga: Veliki psi mogu biti snažni i zahtevaju vlasnika koji je fizički sposoban da se nosi s njima. Imajte na umu da će vam možda biti potrebna dodatna obuka i veštine kako biste se nosili s njihovom veličinom i snagom.

  4. Finansijski troškovi: Veliki psi mogu imati veće troškove održavanja u pogledu hrane, veterinarske nege, opreme i potencijalnih veterinarskih troškova. Budite spremni na te dodatne troškove kako biste pružili svom psu sve što mu je potrebno.

  5. Socijalizacija: Veliki psi trebaju biti dobro socijalizovani i obučeni. Potrebno je posvetiti vreme i trud kako biste ih naučili osnovnim komandama i pravilnom ponašanju. Takođe, važno je da ih upoznajete s drugim psima, ljudima i različitim situacijama kako bi bili dobro prilagođeni i društveni.

Najčešća pitanja

Koja je najveća rasa pasa na svetu?

Najveća rasa pasa na svetu je Irski vučji hrt, poznat i kao Irski vučji hrt ili Irski vol. Ova rasa je poznata po svojoj visini i snazi. Odrasli mužjaci Irskog vučjeg hrta mogu dostići visinu od 81 do 86 centimetara na grebenu, dok ženke mogu biti nešto niže. Težina ove rase obično varira od 40 do 55 kilograma.

Koja je najmanja rasa pasa na svetu?

Najmanja rasa pasa na svetu su Čivave. Čivava je poznata po svojoj maloj veličini. Odrasli psi obično imaju visinu od 15 do 23 centimetra na grebenu, a težina im se kreće od 1 do 3 kilograma. Iako su fizički mali, Čivave su poznate po svojoj živahnoj i hrabroj prirodi. Ova rasa je izuzetno popularna kao kućni ljubimac zbog svog malog i dražesnog izgleda.

Koliko veliki psi mogu da žive?

Veliki psi obično imaju nešto kraći životni vek u poređenju sa manjim rasama. Prosečno, veliki psi mogu živeti između 8 i 10 godina. Međutim, to nije univerzalno pravilo, jer životni vek psa može varirati u zavisnosti od mnogih faktora kao što su genetika, ishrana, životni uslovi, briga o zdravlju i rasa psa. Neki dobro negovani i zdravi veliki psi mogu živeti i do 12 godina ili čak duže. Važno je pružiti im odgovarajuću ishranu, redovne veterinarske preglede i dovoljno fizičke aktivnosti kako bi se obezbedila dugovečnost i kvalitetan život.

Da li su veliki psi prikladni za porodične domove?

Veliki psi mogu biti izvrsni kućni ljubimci za porodične domove, ali važno je uzeti u obzir faktore poput prostora za kretanje, prilagođavanja dece i drugih kućnih ljubimaca, kao i nivo fizičke aktivnosti koji su u stanju pružiti.

Da li je teže brinuti se za velikog psa u poređenju sa malim psom?

Briga o velikom psu može biti zahtevnija u određenim aspektima. Veliki psi zahtevaju više prostora za kretanje, snažniju ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Takođe, potrebno je voditi računa o njihovom zdravlju i preventivnoj nezi, poput redovnih poseta veterinaru i pravilnog održavanja higijene.

srodne teme