Претрага
Close this search box.

Trudnoća kod pasa: Sve što trebate znati

Trudnoća kod pasa

Trudnoća kod pasa je poseban i uzbudljiv period za vlasnike pasa. To je vreme kada se vaša ljubimica priprema da donese na svet nove članove porodice. Trudnoća kod pasa traje određeni broj nedelja tokom kojih se u telu psa odvijaju brojne promene. Tokom ove faze, o psu je važno pravilno brinuti, obezbediti joj adekvatnu ishranu i veterinarsku negu. Uzbuđenje iščekivanja novih štenaca često prate i neka pitanja. U ovom tekstu, pružićemo vam osnovne informacije o trudnoći kod pasa i pomoći vam da bolje razumete ovaj prirodni proces.

Kratak pregled

Kako se utvrđuje trudnoća kod pasa?

Kako biste utvrdili trudnoću kod pasa, možete obratiti pažnju na nekoliko znakova i promena u ponašanju i fizičkom izgledu psa. Ovi znakovi mogu ukazivati na moguću trudnoću:

 1. Promene u apetitu: Neke kuje mogu pokazivati promene u apetitu tokom trudnoće. Mogu imati povećanu ili smanjenu želju za hranom.

 2. Promene u telesnoj težini: Trudne kuje obično dobijaju na težini tokom trudnoće. Možete primetiti povećanje obima trbuha ili opšte povećanje telesne mase.

 3. Promene u bradavicama: Bradavice kod kuje mogu se uvećati i promeniti boju tokom trudnoće. One postaju izraženije i mogu potamneti.

 4. Promene u ponašanju: Trudne kuje često pokazuju promene u ponašanju. Mogu postati mirnije, tražiti više pažnje ili biti manje aktivne nego obično.

Iako ovi znakovi mogu ukazivati na trudnoću, oni nisu apsolutna potvrda. Da biste bili sigurni, najbolje je posetiti veterinara. Veterinar može izvršiti fizički pregled psa, vršiti palpaciju abdomena kako bi osetio povećanje materice i plodova ili koristiti ultrazvuk ili rendgenske snimke za potvrdu trudnoće.

Koliko traje trudnoća kod pasa?

Prosečno trajanje trudnoće kod pasa je oko 63 dana. Međutim, ovo vreme može varirati i biti kraće ili duže, zavisno od rase psa, individualnih karakteristika i drugih faktora. Trudnoća se računa od dana parenja, a ne od dana oplodnje jajne ćelije.

Važno je imati na umu da je ovo samo opšti vremenski okvir, a svaka trudnoća može imati malu varijaciju u trajanju.

Pseća trudnoća po nedeljama

 1. Nedelja trudnoće: U ovoj ranoj fazi trudnoće, možda nećete primetiti mnogo promena u ponašanju psa. Međutim, neke kuje mogu postati malo manje aktivne ili se ponašati neobično, kao što je više spavanja ili gubitak interesa za aktivnosti koje su inače uživale.

 2. Nedelja trudnoće: Kako embrioni nastavljaju da se razvijaju, možete primetiti da pas postaje malo umorniji i manje energičan. Takođe, može se javiti blaga mučnina, koja se može manifestovati kao gubitak apetita ili povraćanje u retkim slučajevima.

 3. Nedelja trudnoće: U ovoj fazi, pas se može pokazivati mirnijim i opuštenijim nego obično. Moguće je da će više tražiti pažnju i naklonost od vlasnika. Takođe, može se primetiti povećanje apetita i potreba za hranom.

 4. Nedelja trudnoće: Pas će nastaviti da se ponaša mirnije i može pokazivati manje interesovanje za igru ili fizičke aktivnosti. Apetit se može povećati, a neke kuje mogu imati blage promene u telesnoj težini.

 5. Nedelja trudnoće: Kako štenci nastavljaju da se razvijaju, pas može postati malo neudoban zbog povećanja veličine stomaka. Može se primetiti da pas više odmara i spava, a izbegava intenzivne fizičke aktivnosti.

 6. Nedelja trudnoće: U ovoj fazi, pas može pokazivati znake gnezdenja, tj. pokušavati da napravi udobno mesto za porođaj. Može se primetiti da pas poseže za mekšim materijalima, poput jastuka ili pokrivača, kako bi napravio gnezdo.

 7. Nedelja trudnoće: Kako se približava vreme porođaja, pas može postati malo nemiran ili uznemiren. Može se primetiti da traži mirno mesto za porođaj i da se više povezuje sa svojim vlasnikom u potrazi za podrškom.

 8. Nedelja trudnoće: Pas može postati još više posvećen vlasniku i može pokazivati potrebu za bliskošću i dodirima. Povećanje telesne težine može uticati na pokretljivost, pa se pas može kretati malo sporije.

 9. Nedelja trudnoće: U ovoj fazi, pas može postati još opušteniji i mirniji. Može provoditi više vremena odmarajući se ili spavajući. Moguće je da će pokazivati znake pripreme za porođaj, kao što je često gnezdenje ili češće mokrenje.

 10. Nedelja trudnoće: Pripreme za porođaj su na vrhuncu. Pas će tražiti mirno mesto za porođaj i može pokazivati znake nelagodnosti, kao što je često mijaukanje ili ležanje u udobnom položaju. Može se primetiti i povećanje apetita uoči porođaja.

Briga o trudnom psu

Briga o trudnom psu je ključna kako bi se osiguralo zdravlje majke i dobrobit njenih štenaca. Evo nekoliko važnih aspekata brige o trudnom psu:

 1. Ishrana: Pravilna ishrana je od suštinske važnosti za trudnu psicu. Potrebno je osigurati joj uravnoteženu ishranu bogatu hranljivim sastojcima. Preporučuje se konsultovati veterinara o vrsti hrane i preporučenim količinama obroka za svaku fazu trudnoće.

 2. Redovne veterinarske kontrole: Redovne posete veterinaru tokom trudnoće su ključne za praćenje zdravlja majke i razvoja štenaca. Veterinar će obavljati pregled, pratiti rast štenaca i pružiti potrebne vakcine ili druge tretmane.

 3. Vežbanje: Umerena fizička aktivnost je važna za održavanje mišićnog tonusa i kondicije trudne psice. Šetnje i igra trebaju biti prilagođeni njenom stanju, izbegavajući prenaprezanje ili preteranu aktivnost.

 4. Nega i higijena: Održavanje dobrog nivoa higijene je ključno za zdravlje psice i njenih štenaca. Redovno četkanje dlake, održavanje higijene kože i očiju, kao i redovno čišćenje zuba i ušiju su važni aspekti nege trudnog psa.

 5. Održavanje mirnog okruženja: Važno je pružiti trudnoj psici mirno i bezbedno okruženje gde se oseća opušteno i sigurno. Izborite se za mirno okruženje bez stresa, buke ili drugih faktora koji bi mogli negativno uticati na nju.

 6. Priprema za porođaj: Preporučuje se pravovremena priprema za porođaj, što uključuje izgradnju odgovarajućeg gnezda ili kutka za porođaj, nabavku neophodne opreme za porođaj i konsultaciju sa veterinarom o znakovima porođaja i postupcima za hitne slučajeve.

 7. Pratite promene: Pažljivo pratite svaku promenu u ponašanju, apetitu ili zdravstvenom stanju trudne psice. Bilo kakve neobične ili zabrinjavajuće simptome treba odmah prijaviti veterinaru.

Lažna trudnoća kod pasa i kako je prepoznati

Lažna trudnoća kod pasa, poznata i kao pseudograviditet, je stanje u kojem pas pokazuje simptome trudnoće, iako nije zaista skotan. Ovo stanje se obično javlja nakon završetka estrusa (teranja). Pas može ispoljavati različite znakove lažne trudnoće, kao što su promene u ponašanju, uvećane mlečne žlezde, gnezdenje i promene u apetitu.

Kada pas ima lažnu trudnoću, može doživljavati promene u ponašanju, kao što su promene raspoloženja, depresija ili preterana privrženost prema predmetima koje doživljava kao štenad. Pas može početi praviti gnezdo ili tražiti udobno mesto za leglo. Takođe, mlečne žlezde mogu postati uvećane i osetljive na dodir, a pas može izlučivati mleko ili imati tragove mleka na bradavicama. Apetit psa takođe može biti promenjen, što može se manifestovati kao smanjenje ili povećanje apetita.

Da biste utvrdili da li pas ima lažnu trudnoću, važno je konsultovati veterinara. Veterinar će obaviti pregled psa, uzeti u obzir simptome i izvršiti odgovarajuće testove kako bi se isključili drugi mogući uzroci ovih simptoma. Na osnovu dijagnoze, veterinar će vam pružiti preporuke za upravljanje stanjem.

Upravljanje lažnom trudnoćom obično uključuje prilagođavanje ishrane, pružanje sigurnog i mirnog okruženja, i, u nekim slučajevima, propisivanje lekova za smanjenje simptoma. Važno je napomenuti da lažna trudnoća obično prolazi sama od sebe tokom vremena.

Ako primetite simptome lažne trudnoće kod svog psa, obratite se veterinarki ili veterinaru kako biste dobili tačnu dijagnozu i pravilne smernice za brigu o psu. 

lazna trudnoca kod pasa

Porođaj kod pasa

Porođaj kod pasa je prirodan proces u kojem ženka rađa štenad. To je ključni trenutak u trudnoći i zahteva pažljivo praćenje i pripremu.

Približavanje vremena porođaja može se primetiti kroz promene u ponašanju psa. Pas može postati nemiran, nervozan, odbijati hranu ili tražiti izolaciju. Ova promena u ponašanju ukazuje na to da se približava porođaj.

Porođaj se sastoji od tri faze – otvaranje porođajnog kanala, izbacivanje štenaca i izbacivanje posteljice. U prvoj fazi, cerviks se otvara kako bi omogućio prolazak štenaca. U drugoj fazi, pas aktivno gura i izbacuje štenad, obično jedno po jedno. U trećoj fazi, pas izbacuje posteljice.

Većina pasa će uspešno obaviti porođaj bez ljudske intervencije. Međutim, postoje situacije u kojima je potrebna pomoć ili veterinarska intervencija. To može uključivati neuspešno izbacivanje štenaca, problematičan položaj štenaca ili bilo kakve druge komplikacije. U takvim slučajevima, važno je odmah se konsultovati sa veterinarom kako bi se pružila neophodna pomoć.

Tokom porođaja, važno je održavati higijenu i čistoću okruženja. Osigurajte čistu i toplu prostirku ili kutak za porođaj, sa dovoljno prostora za majku i štenad. Pomažite majci tako što ćete obezbediti mirno okruženje, mir i dovoljno hrane i vode za nju.

Nakon porođaja, majka će se brinuti o štencima i instinktivno ih čistiti, takođe poznato kao lizanje. Ovo je važno za stimulaciju disanja kod štenaca i vezivanje majke i štenaca.

Uvek je važno biti spreman za porođaj kod pasa, imajući veterinarski broj u blizini i pri ruci za hitne slučajeve. 

Postporođajna nega

Nakon porođaja, pravilna postporođajna nega je od vitalnog značaja za zdravlje majke i dobrobit štenaca. Evo ključnih aspekata postporođajne nege:

Odmor i oporavak: Kuji je potreban adekvatan odmor i vreme za oporavak nakon porođaja. Tokom ovog perioda, kuja se može osećati umorno i iscrpljeno. Osigurajte joj mirno i tiho okruženje kako bi imala priliku da se odmori i oporavi. Držite je dalje od buke i uznemiravanja kako biste joj omogućili opuštajuću atmosferu.

Ishrana: Nakon porođaja, pravilna ishrana je važna kako bi se kuja oporavila i obezbedila dovoljno hranljivih materija za sebe i proizvodnju mleka za štenad. Konsultujte se sa veterinarom o preporučenoj ishrani koja će zadovoljiti specifične potrebe vaše pasice. Može biti potrebno prilagoditi obrok kako bi se zadovoljile povećane energetske potrebe u ovom periodu.

Dojenje i briga o štenadima: Ako je pas sposoban i voljan da doji, pratite da li štenci pravilno sisaju i dobijaju dovoljno mleka. Neka dojenje bude u mirnom i bezbednom okruženju kako bi kuja i štenci bili opušteni. Održavanje higijene oko bradavica je takođe važno kako bi se izbegle infekcije. Čistite bradavice ako je potrebno, koristeći blage dezinfekcijske ili tople obloge.

Higijena: Održavajte čist i suv prostor za majku i štenad. Redovno čistite prostirku ili kutak za spavanje kako biste održali higijenu i sprečili razvoj infekcija. Pridržavajte se higijenskih mera, kao što su čišćenje mokraće ili izmeta iz prostora, kako bi majka i štenad imali zdravo okruženje za boravak.

Veterinarske kontrole: Redovne posete veterinaru su važne kako bi se pratilo zdravlje majke i štenaca. Veterinar će obavljati preglede i pratiti rast i razvoj štenaca. Takođe će pružiti potrebne vakcine i tretmane u skladu sa specifičnim potrebama vaše kuje. 

Najčešća pitanja

Koji su znaci da moj pas ima probleme tokom porođaja?

Znaci da pas može imati probleme tokom porođaja mogu varirati i biti različiti za svaku situaciju. Evo nekih uobičajenih znakova koji mogu ukazivati na probleme tokom porođaja:

 1. Produljeni period otvaranja porođajnog kanala: Ako pas ima produžen period otvaranja porođajnog kanala, to može ukazivati na poteškoće u napredovanju porođaja. Ako je prošlo više od 4 sata od početka aktivnih kontrakcija bez vidljivog napretka, moguće je da pas ima problem.

 2. Neuspešna isporuka štenaca: Ako pas ima teškoće u izbacivanju štenaca ili ako se čini da je zaglavljeno štene, to može biti znak komplikacija. Pas može pokazivati anksioznost, naprezanje bez napretka ili vidljivu nelagodu.

 3. Slabost ili nedostatak kontrakcija: Ako pas pokazuje slabost ili prestaje sa kontrakcijama, to može ukazivati na komplikacije tokom porođaja. Nedostatak kontrakcija može značiti da pas ne može izbaciti štenad ili da postoji problem sa napredovanjem porođaja.

 4. Iznenadno krvarenje: Ako pas iznenada počne intenzivno krvariti tokom porođaja, to može biti znak pucanja materice ili druge ozbiljne komplikacije. Ovo zahteva hitnu veterinarsku intervenciju.

 5. Izražena nelagoda ili bol: Ako pas pokazuje izraženu nelagodu, bol ili odbija da se pomera tokom porođaja, to može ukazivati na komplikacije ili bolne kontrakcije koje zahtevaju pažnju veterinara.

 6. Neobični vaginalni iscedak: Ako pas ima neobičan ili obilan vaginalni iscedak, posebno ako ima neprijatan miris ili sadrži primese krvi ili gnoja, to može ukazivati na infekciju ili druge zdravstvene probleme.

Ovi znaci mogu ukazivati na moguće probleme tokom porođaja. Ako primetite bilo koji od ovih znakova ili imate bilo kakve druge brige, važno je odmah se obratiti veterinaru.

Da li trebam kontaktirati veterinara nakon porođaja?

Da, preporučljivo je kontaktirati veterinara nakon porođaja, čak i ako sve izgleda normalno. Veterinar će moći da pruži stručne savete i potvrdi da je kuja i štenad zdrava.

Koliko dugo traje postporođajni period i kada se pas vraća uobičajenim aktivnostima?

Postporođajni period kod pasa može trajati između 4 do 6 nedelja. Ovo je vreme koje je potrebno majci da se potpuno oporavi od porođaja i da se hormonski i fizički vrati u normalno stanje. Važno je da majci pružite dovoljno vremena za oporavak pre nego što se vrati u uobičajene aktivnosti.

Srodne Teme

kako izabrati pravo štene
Nega & Higijena
Kako izabrati pravo štene?

Kako izabrati pravo štene? Izbor štenaca je važna odluka koja zahteva pažljivo razmišljanje i istraživanje. Vaš izbor će uticati na vaš život narednih godina, a

Saznaj Više »