Претрага
Close this search box.

Krpelji kod pasa: Vodič za prevenciju, simptome i zaštitu

krpelji kod pasa

Krpelji predstavljaju ozbiljnu pretnju za zdravlje pasa i njihovih vlasnika. Ovi mali paraziti, koji se hrane krvlju domaćina, mogu biti nosioci različitih bolesti koje se prenose na pse. Razumevanje krpelja, njihovog biološkog ciklusa i kako ih sprečiti postaje ključno za odgovornog vlasnika psa.

Krpelji su mali paraziti koji se hrane krvlju svojih domaćina. Za pse, ovo može značiti ozbiljne zdravstvene probleme. Osim što izazivaju iritaciju i svrab, krpelji su često nosioci bolesti kao što su Lajmska bolest, ehrlichioza i babezioza, koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pasa.

U ovom članku, detaljno ćemo istražiti svet krpelja kod pasa. Počećemo sa osnovnim informacijama o tome šta su krpelji i kako izgledaju. Zatim ćemo se pozabaviti specifičnostima krpelja kod pasa, uključujući različite vrste krpelja i učestalost njihove pojave. Nadalje, razmotrićemo simptome koji se javljaju nakon što pas bude ujeo krpelja i bolesti koje se mogu preneti na ovaj način. Učićemo kako sigurno izvaditi krpelja i koje preventivne mere možete preduzeti da zaštitite svog četvoronožnog prijatelja.

Briga o zdravlju vašeg psa počinje razumevanjem pretnji kao što su krpelji i preduzimanjem odgovarajućih mera. Pridružite nam se u ovoj tematskoj dubini o krpeljima kod pasa kako biste naučili kako da zaštitite svog psa od ovih parazita i sačuvate njegovo zdravlje.

krpelji kod pasa

Šta su krpelji?

Krpelji su paraziti koji pripadaju klasi arahnida, istoj klasi kao i paukovi i škorpije. Postoje stotine vrsta krpelja, ali neki od njih su posebno problematični za pse i druge domaće životinje.

Ovi paraziti su ektoparaziti, što znači da žive na površini tela svog domaćina i hrane se njegovom krvlju. Kod pasa, najčešći tipovi krpelja su tvrdi krpelji (Ixodidae) i meki krpelji (Argasidae). Ovi paraziti se razlikuju po svojoj morfologiji i načinu ishrane.

Tvrde krpelje odlikuje tvrdo oklopno telo i obično su veći od mekih krpelja. Nakon što se pričvrste za domaćina, tvrdi krpelji se hrane krvlju i postepeno postaju sve veći kako se nasišu.

Meki krpelji, s druge strane, imaju meko, elastično telo. Oni se takođe hrane krvlju, ali se ne uvećavaju toliko kao tvrdi krpelji tokom obroka.

Krpelji se često nalaze u prirodnom okruženju, posebno u visokoj travi, šumama i šikarama. Oni čekaju priliku da se prikače za prolazećeg domaćina, uključujući pse.

Ovi paraziti su poznati prenosioci različitih bolesti, uključujući lajmsku bolest i erlihiozu, koje mogu biti ozbiljne i opasne po život. Zato je važno razumeti kako se psi inficiraju krpeljima i kako ih zaštititi.

Izgled krpelja kod pasa​

Krpelji su mikroskopski paraziti, ali njihov izgled može biti značajno različit u zavisnosti od vrste krpelja i stadijuma života. Evo kako tvrdi krpelji i meki krpelji obično izgledaju:

Tvrdi krpelji

Tvrdo oklopno telo: Tvrdi krpelji su nazvani upravo zbog svog tvrdog oklopno tela, koje ih štiti tokom ishrane i olakšava njihovo pričvršćivanje za kožu psa.

Velika kliješta: Na prednjem delu tela tvrdih krpelja nalaze se velika kliješta koja koriste za pričvršćivanje na kožu psa i vađenje krvi. Kada su nasišu krvlju, mogu značajno narasti u veličini.

Boja: Boja tvrdih krpelja može varirati, ali često su smeđi, crni ili sivi. Njihova boja se može promeniti tokom hranjenja.

Meki krpelji

Meko, elastično telo: Meki krpelji imaju meko i elastično telo koje nije zaštićeno tvrdim oklopom kao kod tvrdih krpelja.

Manja kliješta: Meki krpelji obično imaju manja kliješta u poređenju s tvrdim krpeljima. Kao i tvrdi krpelji, koriste ih za pričvršćivanje za kožu i ishranu.

Boja: Boja mekih krpelja takođe varira, ali su obično svetliji, često crvenkasti ili narandžasti.

Važno je napomenuti da su ovi paraziti veoma mali, pa ih može biti teško primetiti golim okom, naročito u početnim fazama infestacije. Redovna provera vašeg psa na prisustvo krpelja, naročito nakon boravka u prirodi, može pomoći u ranoj detekciji i sprečavanju problema koji mogu proizaći iz infestacije krpeljima.

Izgled krpelja

Krpelji kod pasa: učestalost i vrste​

Krpelji su širom sveta rasprostranjeni paraziti, a psi su jedna od njihovih omiljenih domaćina. Različite vrste krpelja mogu uticati na pse, a njihova učestalost može varirati u zavisnosti od geografske lokacije i sezone. Evo pregleda nekoliko uobičajenih vrsta krpelja koje pogađaju pse i informacija o njihovoj učestalosti:

1. Iksodni (tvrdi) krpelji

Iksodni krpelji (Ixodidae) spadaju među najpoznatije krpelje kod pasa. Njihova učestalost varira od regiona do regiona. Ovi krpelji mogu prenositi različite bolesti, uključujući lajmsku bolest i erlihiozu.

2. Argazidni (meki) krpelji

Argazidni krpelji (Argasidae) su meki krpelji i obično se ne primećuju tako lako kao tvrdi krpelji. Njihova učestalost može biti značajna u pojedinim regionima. Neki od argazidnih krpelja mogu biti prenosnici bolesti kod pasa.

3. Ričettsijski krpelji

Ričettsijski krpelji su posebno interesantni jer su poznati po prenošenju bolesti poput rikecije, koja može ozbiljno ugroziti zdravlje pasa. Njihova učestalost takođe može varirati od regiona do regiona.

4. Druge vrste krpelja

Osim ovih uobičajenih vrsta, postoji mnogo drugih manje poznatih vrsta krpelja koje mogu uticati na pse, a učestalost njihove pojave zavisi od geografske lokacije.

Važno je napomenuti da učestalost krpelja kod pasa može varirati tokom godine, sa sezonom u kojoj su krpelji najaktivniji. Redovna kontrola psa na prisustvo krpelja, naročito nakon boravka u prirodi ili šumskim područjima, ključna je za rano otkrivanje i adekvatno lečenje infestacije.

Simptomi nakon ujeda krpelja kod pasa

Krpelji mogu uzrokovati niz simptoma kod pasa nakon što se prikače i počnu se hraniti. Važno je pratiti znakove infekcije i odmah reagovati kako biste zaštitili zdravlje vašeg ljubimca. Evo nekoliko uobičajenih simptoma koji se mogu javiti nakon ujeda krpelja kod pasa:

 • Upala kože
  Ujed krpelja obično ostavlja crvenilo i otok na mestu ujeda. Koža oko mesta ujeda može postati bolna i svrabna.
 • Infekcije i rane
  Krpelji prenose bakterije i mikroorganizme koji mogu uzrokovati infekcije. Rana od ujeda krpelja može postati inficirana, što zahteva veterinarsku negu.
 • Povećanje telesne temperature
  Infekcija koja proizilazi iz ujeda krpelja može povećati telesnu temperaturu psa. Povišena temperatura može biti simptom ozbiljne bolesti.
 • Promene u ponašanju
  Pas može pokazivati promene u ponašanju, uključujući gubitak apetita, letargiju ili nervozu. Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju koju uzrokuju krpelji.
 • Neurološki simptomi
  U nekim slučajevima, krpelji mogu uticati na nervni sistem psa, što dovodi do simptoma poput koordinacionih problema, drhtanja ili konvulzija.
 • Otoci limfnih čvorova
  Povećani limfni čvorovi često se javljaju kao reakcija na infekciju uzrokovanu krpeljima.
 • Promene u krvnim vrednostima
  Analize krvi mogu pokazati promene u broju belih krvnih zrnaca, što ukazuje na prisustvo infekcije.

Važno je napomenuti da simptomi nakon ujeda krpelja kod pasa mogu varirati u zavisnosti od vrste krpelja, prisustva prenesenih bolesti i individualne reakcije psa. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma ili sumnjate na prisustvo krpelja, odmah se obratite veterinaru. Rano otkrivanje i lečenje ključni su za sprečavanje ozbiljnih komplikacija.

Bolesti koje prenose krpelji

Krpelji su poznati prenosioci različitih bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pasa. Kako biste bolje razumeli zašto je važno zaštititi svog ljubimca od ovih parazita, trebalo bi da budete upoznati sa nekim od najčešćih bolesti koje krpelji mogu preneti na pse.

1. Lajmska Bolest
Lajmska bolest je bakterijska infekcija koja se prenosi putem ujeda crnoglegih krpelja. Simptomi mogu uključivati groznicu, bol u zglobovima, otečene limfne čvorove i opštu slabost.
2. Babesioza
Babesioza je bolest koja se prenosi putem ujeda smeđih krpelja. Može uzrokovati simptome kao što su povećana slezina, anemija, gubitak apetita i letargija.
3. Erlihioza
Erlihioza je još jedna bakterijska bolest prenosiva putem ujeda krpelja. Simptomi uključuju groznicu, povraćanje, proliv, krvarenje i oštećenje vitalnih organa.
4. Anaplazmoza
Anaplazmoza je infekcija koju uzrokuje bakterija preneta ujedom crnoglegih krpelja. Psi sa anaplazmozom mogu pokazivati simptome kao što su gubitak apetita, ukočenost zglobova i umor.
5. Tularemija
Tularemija je retka bolest koju uzrokuje bakterija Francisella tularensis i može se preneti krpeljima. Simptomi uključuju visoku temperaturu, otok limfnih čvorova i promene u ponašanju.
6. Bartoneloza
Bartoneloza, poznata i kao „groznica mačaka“, može se preneti na pse ujedom krpelja. Simptomi variraju, ali mogu uključivati povraćanje, drhtanje i oštećenje srca.
7. Tikvasta Groznica
Ova bolest se prenosi putem ujeda smeđih krpelja i može uzrokovati simptome poput vrućice, povraćanja i oštećenja vitalnih organa.
8. Ehrlihoza
Ehrlihoza je još jedna bolest prenosiva putem ujeda smeđih krpelja. Simptomi uključuju gubitak apetita, iscrpljenost i poremećaje u funkcionisanju krvi.

Sigurno vađenje krpelja kod pasa

Vađenje krpelja kod pasa je postupak koji zahteva pažnju i preciznost kako biste izbegli povrede ili infekcije. Evo koraka koje treba slediti kako biste sigurno uklonili krpelja sa svog psa:

Priprema: Pre nego što krenete sa vađenjem, pripremite sve što vam je potrebno, uključujući pincetu, sterilne gaze, alkohol i rukavice.

Rukavice: Obavezno nosite rukavice kako biste se zaštitili od mogućih infekcija.

Pinceta: Koristite pincetu sa tankim vrhom ili specijalizovanim pincetama za vađenje krpelja.

Dezinfekcija: Pre nego što počnete, dezinfikujte pincetu alkoholom ili drugim dezinfekcionim sredstvom.

Uhvatite krpelja: Pažljivo uhvatite krpelja što bliže koži psa. Pripazite da ne stisnete krpelja, jer to može izazvati povraćanje njegovog sadržaja u ranu.

Postupak vađenja: Polako i ravnomerno povucite krpelja iz kože psa. Ne vršite nagle pokrete ili rotaciju, jer to može uzrokovati da se delovi krpelja zadrže u koži.

Provera ostatka: Nakon vađenja, pažljivo pregledajte krpelja i okolinu da biste bili sigurni da nema ostataka krpelja u koži.

Dezinfikcija: Nakon vađenja, ponovo dezinfikujte mesto ujeda i pincetu.

Pratite simptome: Posmatrajte svog psa u narednim danima nakon vađenja krpelja. Ako primetite bilo kakve neobične simptome, kao što su otok, crvenilo ili infekcija na mestu ujeda, odmah se obratite veterinaru.

Važno je napomenuti da se ne preporučuje korišćenje starih metoda kao što su zapaljivanje krpelja ili nanošenje hemikalija poput ulja ili alkohola na njih, jer ovi postupci mogu uzrokovati dodatne probleme.

Uvek se konsultujte sa veterinarom ako niste sigurni kako da pravilno uklonite krpelja ili ako sumnjate da je došlo do infekcije. Preventiva je ključna, pa razmotrite upotrebu preventivnih sredstava protiv krpelja kako biste zaštitili svog psa od ujeda ovih parazita.

sigurno vadjenje krpelja

Zaštita od krpelja za pse

Zaštita od krpelja je od suštinskog značaja kako biste sačuvali zdravlje svog psa. Evo nekoliko ključnih mera koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od ujeda krpelja i prenošenja bolesti na vašeg ljubimca:

Upotreba preventivnih sredstava: Postoji mnogo proizvoda dostupnih na tržištu, poput ogrlica, sprejeva, kapi i tableta, koji pružaju zaštitu od krpelja. Konsultujte se sa veterinarom kako biste odabrali najbolju opciju za svog psa.

Redovna inspekcija: Redovno pregledajte kožu svog psa, posebno nakon šetnji u prirodi. Ako primetite krpelja, odmah ih uklonite.

Ograničavanje boravka u šumama i travi: Ako živite u području sa visokim rizikom od krpelja, ograničite boravak psa u visokoj travi i šumama, gde je verovatnoća susreta sa krpeljima veća.

Čišćenje okoline: Redovno kosite travnjake i održavajte dvorište kako biste smanjili prisustvo krpelja u okolini.

Pranje i održavanje dlake: Redovno perite i četkajte dlaku psa. To će vam pomoći da brže primetite krpelje i da ih uklonite pre nego što se uspnu na kožu.

Vakcinacija: Razgovarajte sa veterinarom o dostupnim vakcinama protiv bolesti koje krpelji mogu preneti.

Posetite veterinara: Ako primetite bilo kakve promene u ponašanju ili zdravlju svog psa nakon ujeda krpelja, odmah se obratite veterinaru.

Pametno je kombinovati više od ovih mera kako biste obezbedili sveobuhvatnu zaštitu od krpelja. S pravilnom brigom i preventivnim merama, možete pomoći svom psu da ostane srećan i zdrav, bez obzira na prisustvo ovih parazita.

Krpelji su ozbiljni paraziti koji predstavljaju pretnju zdravlju naših pasa. Njihovo prisustvo može dovesti do različitih bolesti, nekih od kojih su potencijalno smrtonosne. Međutim, uz odgovarajuće znanje i preventivne mere, možemo zaštititi naše četvoronožne prijatelje od ovih opasnih insekata.

Redovno pregledanje, upotreba preventivnih sredstava i briga o okolini su ključni faktori u očuvanju zdravlja pasa. Takođe, edukacija o simptomima bolesti koje prenose krpelji i brza reakcija u slučaju ujeda su od suštinskog značaja.

Ne zaboravimo da je prevencija uvek bolja opcija od lečenja. Investiranje u zaštitu od krpelja ne samo da čuva zdravlje vašeg psa, već i doprinosi njegovom dugom, srećnom i bezbrižnom životu.

Česta pitanja

Možete zaštititi svog psa od krpelja upotrebom preventivnih sredstava kao što su specijalne ogrlice, kapi, tablete ili sprejevi. Redovno pregledanje psa nakon šetnji u prirodi takođe pomaže u ranoj detekciji i uklanjanju krpelja.

Krpelji su mali paraziti slični paukovima. Njihov izgled varira u zavisnosti od vrste, ali obično imaju tvrdo oklopno telo i kliješta za pričvršćivanje na kožu domaćina.

Krpelji mogu preneti različite bolesti, uključujući lajmsku bolest, babesiozu, erlihiozu, anaplazmozu i druge. Ove bolesti mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pasa.

Trebali biste posetiti veterinara ako primetite bilo kakve neobične simptome kod svog psa nakon ujeda krpelja, uključujući otok, crvenilo, povraćanje ili promene u ponašanju. Rano lečenje je ključno za sprečavanje komplikacija.

Srodne Teme