Претрага
Close this search box.

Pas se trese: Otkrivanje drhtanja i koraci za olakšanje

Pas se trese

Psi često komuniciraju s nama svojim ponašanjem i telesnim jezikom. Jedan od načina na koji psi izražavaju svoje emocije i potrebe je putem drhtanja. Kada primetimo da se naš pas trese, to može biti znak različitih stanja, uključujući fizičku nelagodnost, emocionalnu anksioznost ili čak ozbiljnije zdravstvene probleme.

U ovom članku istražićemo razloge zbog kojih psi drhte, kako prepoznati drhtanje kod pasa, i šta možemo učiniti kako bismo im pomogli. Važno je razumeti da drhtanje kod pasa nije samo obično ponašanje koje treba ignorisati. To je znak da nešto može biti uznemirujuće ili da postoji potreba za pažnjom i negom.

Zašto psi drhte: Uzroci i faktori

Psi mogu drhtati iz različitih razloga, a ti uzroci i faktori mogu biti fizički, emocionalni ili zdravstveni. Razumevanje tih uzroka ključno je za pružanje odgovarajuće pomoći i podrške vašem psu. Evo nekoliko najčešćih uzroka i faktora koji dovode do drhtanja kod pasa:

 1. Hladnoća: Najčešći fizički uzrok drhtanja kod pasa je hladnoća. Kada su izloženi niskim temperaturama ili vlažnim uslovima, psi mogu početi drhtati kako bi održali svoju telesnu temperaturu. Ovo je prirodna reakcija koja pomaže psima da se zaštite od hipotermije.

 2. Strah i anksioznost: Emocionalni faktori, kao što su strah, anksioznost ili stres, često su povezani s drhtanjem kod pasa. Psi mogu drhtati kao odgovor na strašne situacije, poput grmljavine ili petardi, ili ako su izloženi nepoznatim ili stresnim okolinama.

 3. Bol i nelagodnost: Drhtanje može biti simptom fizičkog bola ili nelagodnosti. Oštećenje mišića, povrede zglobova ili problema s unutarnjim organima mogu uzrokovati drhtanje kod pasa. Ako primetite da vaš pas drhti i istovremeno pokazuje znakove nelagodnosti ili bolne reakcije, trebali biste posetiti veterinara.

 4. Niski nivo šećera u krvi: Hipoglikemija, ili nizak nivo šećera u krvi, može dovesti do drhtanja kod pasa. Ovo se često javlja kod štenaca ili pasa s dijabetesom. Pravilna ishrana i redovni obroci mogu pomoći u kontroli ovog stanja.

 5. Toksini i otrovi: Psi koji su izloženi toksinima ili otrovima, kao što su određene biljke ili hemikalije, mogu pokazati simptome kao što su drhtanje. Ovo je ozbiljan problem i zahteva hitnu veterinarsku pomoć.

 6. Nervni poremećaji: Neki neurološki poremećaji ili bolesti mogu uzrokovati drhtanje kod pasa. To uključuje stanja poput epilepsije ili tremora.

 7. Starost: Stariji psi često imaju slabije mišiće i zglobove, što može uzrokovati drhtanje. Ovo se može pogoršati s godinama i može biti deo procesa starenja.

Kako prepoznati drhtanje kod pasa

Prepoznavanje drhtanja kod pasa može biti ključno za brzu reakciju i pružanje odgovarajuće podrške vašem ljubimcu. Evo nekoliko znakova i načina kako prepoznati drhtanje kod pasa:

 1. Fizički znakovi:

  • Telo koje se trese: Očigledan znak drhtanja je vidljivo treperenje tela vašeg psa. To se obično odnosi na trzanje mišića ili treperenje kože.
  • Treperenje usana i brkova: Ako primetite da su usne ili brkovi vašeg psa u stalnom pokretu, to može ukazivati na drhtanje.
  • Zimogrozni pokazatelji: U slučaju da je hladno, drhtanje je prirodna reakcija psa na niske temperature. Međutim, trebali biste pažljivo pratiti kako se ponaša u takvim uslovima da biste utvrdili je li drhtanje normalna reakcija na hladnoću ili postoji nešto drugo.
 2. Ponašajni znakovi:

  • Nemir: Psi koji drhte često će biti nemirni i možda će neprestano menjati položaj ili hodati u krug.
  • Pokušaj skloništa: Pas može pokušati pronaći sklonište ili se sakriti kako bi se zaštitio od onoga što ga uznemirava, kao što su glasni zvukovi ili strah od nečega.
  • Traženje pažnje: Drhtanje može biti način na koji pas traži vašu pažnju ili podršku. Mogu doći do vas i tražiti milovanje ili utehu.
 3. Prateći okolnosti:

  • Okolnosti: Razmislite o okolnostima u kojima se pas nalazi kada počne drhtati. Da li je hladno? Da li su prisutni faktori koji bi mogli izazvati stres, poput buke ili nepoznatih ljudi ili životinja?
  • Vreme i trajanje: Pratite koliko dugo traje drhtanje i da li se ponavlja. Ako primetite da pas često drhti ili da drhtanje traje dugo, to može ukazivati na potrebu za veterinarskom pažnjom.

Važno je naglasiti da drhtanje može biti posledica različitih uzroka, pa je važno razumeti kontekst i pratiti druge znakove ili simptome koji ga prate. Ako ste zabrinuti zbog drhtanja vašeg psa ili ako se ono čini ozbiljnim ili neuobičajenim, uvek je najbolje posetiti veterinara kako biste dobili stručnu procenu i savet o tome kako pružiti potrebnu negu i olakšanje vašem ljubimcu.

zasto se pas trese

Kada je drhtanje znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema

Drhtanje kod pasa može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema u nekim slučajevima. Važno je biti pažljiv i obratiti posebnu pažnju na druge simptome i znakove koji prate drhtanje. Evo nekoliko situacija u kojima drhtanje može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem:

 1. Trajno drhtanje: Ako primetite da vaš pas neprestano drhti i da to traje duže vreme, to može ukazivati na hronični problem. Hronično drhtanje može biti povezano s neurološkim, metaboličkim ili sistemskim bolestima.
 2. Drhtanje praćeno drugim simptomima: Ako pas drhti i istovremeno pokazuje druge zabrinjavajuće simptome kao što su povraćanje, proliv, letargija, gubitak apetita, kašalj, poteškoće s disanjem ili bilo koji drugi neobičan simptom, to može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem.
 3. Promena u ponašanju: Ako primetite promene u ponašanju vašeg psa u vezi s drhtanjem, kao što su gubitak koordinacije, dezorijentacija, konfuzija ili agresivno ponašanje, to može biti znak neuroloških problema ili trovanja.
 4. Povećanje učestalosti drhtanja: Ako je drhtanje postalo sve učestalije ili se pojačava, to može ukazivati na progresiju bolesti ili pogoršanje stanja.
 5. Sistemski problemi: Drhtanje kod pasa može biti povezano s ozbiljnim sistemskim bolestima kao što su dijabetes, bolesti srca, bolesti bubrega ili endokrini poremećaji. Ovi problemi obično zahtevaju veterinarsku dijagnozu i tretman.

U svim ovim slučajevima, važno je da potražite veterinarsku pomoć što je pre moguće kako biste identifikovali osnovni uzrok drhtanja i pravilno se brinuli o zdravlju vašeg psa. Veterinar će moći da sprovede dijagnostičke testove i pruži odgovarajuće lečenje ili terapiju ako je potrebno. Ne zaboravite da je rana dijagnoza i tretman često ključ za poboljšanje prognoze i dobrobiti vašeg psa.

Kada je vreme da pozovete vašeg veterinara?

Ako vaš pas drhti, cvili i neprestano drhti, to su ozbiljni simptomi koji zahtevaju brzu veterinarsku pažnju. Ovi znaci ukazuju na to da je vaš pas u ozbiljnom stanju nelagodnosti ili boli i ne bi se smeli zanemariti. Evo nekoliko situacija u kojima biste odmah trebali pozvati svog veterinara:

 1. Intenzivna bol: Ako pas neprestano drhti i cvili od bolova, to je hitna situacija. Intenzivna bol može biti uzrokovana povredom, unutarnjim krvarenjem ili drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

 2. Nesvestica ili gubitak svesti: Ako pas prestane reagovati ili izgubi svest, odmah trebate potražiti veterinarsku pomoć. Ovo može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem, kao što je srčani udar ili druga akutna stanja.

 3. Teška anksioznost ili panika: Ako pas pokazuje ekstremnu anksioznost ili paniku, što je praćeno drhtanjem i cviljenjem, to može ukazivati na hitnu potrebu za smirivanjem i veterinarskom procenom.

 4. Teškoće s disanjem: Ako primetite da vaš pas ima teškoće s disanjem ili da njegovo drhtanje prate poteškoće s disanjem, to može ukazivati na problem sa srcem, plućima ili drugim vitalnim organima.

 5. Promena u boji desni ili jezika: Ako primetite da su desni ili jezik vašeg psa postali plavi, ljubičasti ili druge neobične boje, to može ukazivati na problem sa cirkulacijom ili disanjem, što zahteva hitnu veterinarsku intervenciju.

srodne teme