Претрага
Close this search box.

Zatvor kod pasa: simptomi, uzroci i lečenje

Zatvor kod pasa

Zatvor kod pasa, poznat i kao konstipacija, je problem s varenjem koji može uticati na zdravlje i dobrobit naših četvoronožnih prijatelja. Ova tema je važna jer zatvor može uzrokovati nelagodnost, bol i ozbiljne zdravstvene probleme kod vašeg ljubimca. U ovom delu članka, istražićemo definiciju zatvora kod pasa i istaći značaj prepoznavanja i adekvatnog lečenja ovog stanja.

Zatvor se odnosi na poteškoće ili nedostatak pražnjenja creva, što rezultira retkim ili otežanim stolicama. Kod pasa, simptomi zatvora mogu varirati, ali uključuju odsustvo pražnjenja creva, tvrdu i suvu stolicu, naprezanje pri pokušaju pražnjenja i opštu nelagodnost.

Važno je naglasiti da zatvor kod pasa može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema, stoga je bitno blagovremeno prepoznati simptome i pružiti odgovarajuću negu i lečenje.

U narednim delovima članka, istaći ćemo simptome, uzroke i metode lečenja zatvora kod pasa. Takođe ćemo ponuditi savete za prevenciju ovog problema i brzi oporavak pasa koji se suočavaju sa zatvorom.

Budite spremni da saznate više o ovoj važnoj temi i kako se nositi sa zatvorom kod pasa. Vaše razumevanje i briga mogu pomoći u očuvanju zdravlja i sreće vašeg ljubimca.

Simptomi zatvora kod pasa

Zatvor kod pasa može se manifestovati kroz različite simptome koji ukazuju na probleme s pražnjenjem creva. Prepoznavanje ovih simptoma je ključno za pravovremenu intervenciju i lečenje. Evo nekoliko uobičajenih simptoma zatvora kod pasa:

 • Otežano ili izostalo pražnjenje creva: Pas može imati teškoće pri pražnjenju ili uopšte ne može izbaciti stolicu. Može se javiti i smanjen broj pražnjenja creva.
 • Tvrd i suv izmet: Zatvor obično rezultira stolicom koja je tvrda, suva i teško prolazi kroz creva. Izmet može biti manje voluminozan i delovati kompaktno.
 • Naprezanje pri pokušaju pražnjenja: Pas može pokazivati napor, naprezanje i nelagodnost dok pokušava izbaciti stolicu. Ovo može biti praćeno bolnim izražajem na licu ili zvukovima jaukanja.
 • Gubitak apetita: Zatvor može dovesti do gubitka apetita kod pasa. Pas može pokazivati smanjen interes za hranom ili odbijati da jede.
 • Opšta nelagodnost i promene ponašanja: Pored problema s pražnjenjem creva, pas može pokazivati znakove opšte nelagodnosti, kao što su nemir, letargija, promene u ponašanju ili izrazi bola.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu ukazivati i na druge zdravstvene probleme kod pasa, stoga je važno posetiti veterinara radi precizne dijagnoze i plana lečenja.

Uzroci zatvora kod pasa

Zatvor kod pasa može biti uzrokovan različitim faktorima i stanjima. Razumevanje ovih uzroka može pomoći u identifikaciji problema i pravilnom lečenju. Evo nekih uobičajenih uzroka zatvora kod pasa:

 • Nedovoljan unos vlakana: Ishrana siromašna vlaknima može dovesti do problema s varenjem i pražnjenjem creva kod pasa. Nedostatak vlakana može rezultirati tvrdim i suvim izmetom, otežanim prolaskom kroz creva i zatvorom.
 • Nedovoljan unos tečnosti: Nedovoljan unos tečnosti može uzrokovati dehidraciju i sušenje crevnog sadržaja, što otežava normalno pražnjenje creva kod pasa. To se često dešava ako pas ne pije dovoljno vode ili ima povećane potrebe za tečnošću usled bolesti ili fizičke aktivnosti.
 • Neadekvatna fizička aktivnost: Nedostatak fizičke aktivnosti može uticati na pokretljivost creva i usporiti peristaltiku, što može dovesti do zatvora kod pasa. Redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju zdravog varenja i pražnjenja creva.
 • Promene u ishrani: Nagla promena ishrane ili prelazak na hranu koja nije prilagođena potrebama psa može izazvati disbalans u varenju i dovesti do zatvora. Važno je postepeno uvoditi nove namirnice i osigurati da ishrana bude pravilno uravnotežena.
 • Medicinski problemi: Određeni medicinski problemi mogu uticati na normalno funkcionisanje creva i dovesti do zatvora kod pasa. To mogu uključivati anatomske abnormalnosti, intestinalne blokade, hormonalne poremećaje, upalne bolesti creva ili upotrebu određenih lekova.
konstipacija kod pasa

Prevencija zatvora kod pasa

Prevencija zatvora kod pasa je ključna za održavanje zdravog sistema varenja i redovnog pražnjenja creva. Evo nekoliko korisnih saveta koji mogu pomoći u sprečavanju zatvora kod pasa:

Ishrana bogata vlaknima: Osigurajte da ishrana vašeg psa sadrži dovoljnu količinu vlakana. Vlakna pomažu u regulaciji varenja i održavanju normalne konzistencije stolice. Možete uključiti vlaknate namirnice poput povrća, voća ili posebne hrane koja je formulisana za podršku zdravog varenja.

Redovna fizička aktivnost: Aktivnost i vežba su važne za stimulaciju pokretljivosti creva kod pasa. Redovne šetnje, trčanje ili igra sa psom mogu pomoći u održavanju normalne funkcije creva i prevenciji zatvora.

Dovoljan unos tečnosti: Osigurajte da vaš pas ima uvek svežu i dostupnu vodu. Dovoljan unos tečnosti održava hidrataciju organizma i pomaže u održavanju normalne konzistencije stolice.

Postepena promena ishrane: Ako je potrebno promeniti ishranu vašeg psa, učinite to postepeno. Nagla promena hrane može izazvati gastrointestinalne probleme, uključujući zatvor. Postepeno uvodite nove namirnice tokom nekoliko dana kako bi se psu omogućilo prilagođavanje.

Redovne veterinarske kontrole: Redovne posete veterinaru važne su za praćenje zdravlja vašeg psa. Veterinar može identifikovati potencijalne probleme ili rizike za zatvor i pružiti odgovarajuće savete za prevenciju.

Održavanje higijene i redovno čišćenje: Čistoća okoline i održavanje higijene psa takođe su važni za prevenciju zatvora. Redovno čišćenje prostora gde pas boravi smanjuje rizik od unosa prljavštine ili drugih materijala koji mogu ometati normalno varenje.

Saveti za brzi oporavak i sprečavanje ponovnog zatvora

Nakon lečenja zatvora kod pasa, važno je preduzeti određene korake kako biste osigurali brzi oporavak i smanjili rizik od ponovnog javljanja problema. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tom procesu:

Pratite ishranu 

Obratite pažnju na ishranu vašeg psa i osigurajte da se hrani kvalitetnom hranom bogatom vlaknima. Ishrana treba biti uravnotežena i prilagođena individualnim potrebama psa. Ako je veterinar preporučio posebnu dijetu za regulaciju crevnog sistema, važno je strogo se pridržavati tog plana ishrane.

Dostupnost sveže vode

Obezbedite psu uvek svežu i dostupnu vodu. Dovoljan unos tečnosti pomaže u održavanju hidratacije organizma i normalnog funkcionisanja creva.

Redovna fizička aktivnost

Nastavite sa redovnom fizičkom aktivnošću i vežbanjem svog psa. Aktivnost stimuliše pokretljivost creva i pomaže u održavanju redovnog pražnjenja.

Dodaci ishrani

Veterinar može preporučiti određene dodatke ishrani koji podržavaju zdravlje creva i olakšavaju varenje. To mogu biti probiotici ili specijalni preparati koji pomažu u obnavljanju crevne flore i održavanju zdrave digestivne funkcije.

Redovne veterinarske kontrole

Nastavite sa redovnim veterinarskim pregledima kako biste pratili zdravlje svog psa i otkrili eventualne probleme u ranoj fazi. Veterinar može pružiti dodatne savete i preporuke za održavanje crevnog zdravlja.

Održavanje higijene

Održavanje čistoće prostora u kojem pas boravi, kao i redovno čišćenje, smanjuju rizik od unosa prljavštine ili drugih materijala koji mogu izazvati zatvor.

Praćenje promena

Budite pažljivi i pratite promene u ponašanju i apetitu svog psa. Ako primetite bilo kakve simptome ili promene u varenju, odmah se posavetujte sa veterinarom.

Uvek se posavetujte sa veterinarom ako primetite simptome zatvora kod svog psa ili imate bilo kakve nedoumice. Veterinar je najbolji izvor informacija i može vam pružiti individualizovane savete i preporuke za lečenje i prevenciju zatvora kod pasa.

Zdravlje i dobrobit naših pasa su od najveće važnosti, stoga budimo pažljivi prema njihovom digestivnom sistemu i pružimo im odgovarajuću negu i podršku kako bismo im omogućili srećan i zdrav život.

Česta pitanja

Ako pas nije imao stolicu u nekoliko dana, to može biti znak zatvora ili problema s probavom. Važno je pratiti stanje psa i obratiti pažnju na druge simptome kao što su gubitak apetita, povraćanje ili promene u ponašanju. U nekim slučajevima, kratki period bez stolice može biti normalan, ali ako se problem nastavi ili ako primetite bilo kakve druge znakove nelagode kod psa, preporučljivo je posetiti veterinara radi pregleda i dijagnoze.

Moguće komplikacije zatvora kod pasa mogu uključivati:

 1. Dehidracija: Nedostatak adekvatne hidracije može se javiti kao rezultat smanjenog unos stolice i tekućine u organizmu pasa.

 2. Intestinalna blokada: Ako zatvor ostane nelečen ili se pogorša, može doći do formiranja kompaktnog bloka stolice koji može uzrokovati opstrukciju creva.

 3. Ruptura creva: Produženi zatvor može povećati pritisak u crevima, što može dovesti do rupture creva, što je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu veterinarsku pomoć.

 4. Infekcija: Zadržavanje stolice može stvoriti povoljne uslove za razvoj bakterijskih infekcija u crevima.

 5. Bol i nelagodnost: Zatvor može uzrokovati nelagodnost i bol u stomaku pasa, što može uticati na njegovo opšte blagostanje i kvalitet života.

Postoji nekoliko vrsta hrane koje mogu pomoći u prevenciji zatvora kod pasa:

 1. Visokovlaknasta hrana: Hrana bogata vlaknima može pomoći u održavanju redovne probave kod pasa. To uključuje vlakna poput celuloze, pšeničnih mekinja, bundevinog mesa ili repine pulpe.

 2. Vlažna hrana: Dodavanje vlažne hrane poput konzervirane hrane ili prirodnih obroka s više vode može olakšati prolazak stolice kroz creva pasa.

 3. Dodaci prehrani: Dodaci prehrani poput probiotika i prebiotika mogu pomoći u održavanju zdrave crevne flore i poboljšanju probave.

 4. Dodatak ulja: Dodavanje malih količina ulja poput lanenog ulja ili maslinovog ulja u obrok psa može pomoći omekšati stolicu i olakšati njen prolazak.

 5. Redovni obroci: Redovni obroci s uravnoteženom prehranom i pravilnim rasporedom mogu održavati zdravu probavu kod pasa.

Srodne Teme