Претрага
Close this search box.

Jogurt za pse: Sve što trebate znati (+ukusni recepti)

jogurt za pse

U današnjem svetu, briga o kućnim ljubimcima postala je neodvojivi deo naših života. Vlasnici pasa sve više teže da svojim četvoronožnim prijateljima obezbede najbolje moguće uslove ishrane i nege. Pitanje koje se nameće jeste: da li je jogurt za pse zaista dobar dodatak ishrani ili je samo marketinški trik? Kroz analizu nutritivnih vrednosti, potencijalnih koristi i rizika, te naučnih saznanja o uticaju jogurta na zdravlje pasa, možemo dublje sagledati ovu temu i proceniti da li je jogurt za pse zaista koristan ili ne.

Ukratko: Da, psi generalno smeju da jedu jogurt, ali postoje određeni aspekti koje treba uzeti u obzir pre nego što uvedete jogurt u ishranu svog psa.

Jogurt sadrži probiotike, odnosno korisne bakterije koje mogu imati povoljan uticaj na varenje i opšte zdravlje pasa, slično kao i kod ljudi. Međutim, postoje neka važna upozorenja:

 1. Laktoza: Većina pasa je laktozno netolerantna, što znači da ne mogu efikasno variti laktozu, šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima kao što je jogurt. To može izazvati gastrointestinalne smetnje kao što su dijareja, nadimanje ili gasovi. Srećom, postoji jogurt bez laktoze koji može biti bezbedniji za pse.

 2. Bakterije: Iako probiotici u jogurtu mogu biti korisni, ne svi jogurti sadrže isti spektar bakterija, a neki čak mogu sadržati i šećere i aditive koji nisu pogodni za pse. Bolje je birati prirodni jogurt bez dodataka.

 3. Količina: Jogurt treba davati psu umereno kao poslasticu ili dodatak ishrani, a ne kao osnovni izvor hrane. Preterana konzumacija može dovesti do neželjenih posledica.

Koji je najbolji jogurt za pse?

Najbolji jogurt za pse će zavisiti od individualnih potreba vašeg psa, ali postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru:

Bez dodataka šećera i veštačkih sastojaka: Idealno je odabrati jogurt koji nema dodate šećere, veštačke boje, arome ili druge nepotrebne sastojke. Ovo je posebno važno kako biste izbegli negativne efekte ovih sastojaka na zdravlje vašeg psa.

Prilagođen probavnom sistemu pasa: Jogurt treba da bude prilagođen njihovim probavnim potrebama. To može uključivati prisustvo probiotika koji podržavaju zdravu crevnu mikrofloru i pomažu probavu.

Niski ili bez laktoze: Ako primetite da vaš pas ima intoleranciju na laktozu, razmotrite jogurt bez laktoze ili sa niskim sadržajem laktoze.

Prirodni ili organski jogurt: Biranje jogurta napravljenog od prirodnih ili organskih sastojaka može pomoći u izbegavanju dodataka koji bi mogli biti nepoželjni za psa.

jogurt

Hranjive vrednosti jogurta

Hranjive vrednosti jogurta mogu varirati zavisno od vrste jogurta i sastojaka koje sadrži. Uobičajeno, evo nekoliko osnovnih hranjivih vrednosti koje se mogu naći u običnom jogurtu:

 • Kalorije: Obično 100 grama jogurta sadrži oko 61-70 kalorija, u zavisnosti od sadržaja masti.

 • Proteini: Jogurt je dobar izvor proteina. U proseku, 100 grama jogurta sadrži oko 3-4 grama proteina.

 • Masti: Sadržaj masti varira u zavisnosti od tipa jogurta. Punomasni jogurt sadrži više masti, dok se niskomasni ili bezmasni jogurti koriste za smanjenje unosa masti. U proseku, 100 grama jogurta sadrži oko 1-3 grama masti.

 • Ugljeni hidrati: Jogurt sadrži ugljene hidrate, uglavnom u obliku laktoze (mlečni šećer). Količina ugljenih hidrata varira, ali obično je oko 4-6 grama na 100 grama jogurta.

 • Kalcijum: Jogurt je dobar izvor kalcijuma, koji je važan za zdravlje kostiju i zuba. Količina kalcijuma u 100 grama jogurta može biti oko 110-150 mg.

 • Vitamini i minerali: Jogurt takođe može sadržavati druge vitamine i minerale kao što su vitamin D, vitamin B12, fosfor, kalijum i druge, u zavisnosti od obogaćivanja ili prirodnih sadržaja.

Prednosti jogurta za pse

Jogurt može imati različite prednosti za njihovo zdravlje i dobrobit, pod uslovom da se koristi odgovarajući tip jogurta i pravilno dozira. Evo nekoliko potencijalnih prednosti:

Probiotici za zdravu probavu: Većina jogurta za pse sadrži probiotike, korisne mikroorganizme koji podržavaju ravnotežu crevne mikroflore. Ovo može pomoći u održavanju zdrave probave, smanjenju gasova, dijareje i drugih gastrointestinalnih problema.

Jačanje imunološkog sistema: Probiotici prisutni u jogurtu mogu podržati imunološki sistem vašeg psa, pomažući mu da se bolje izbori sa infekcijama i bolestima.

Dobri za kožu i dlaku: Određeni tipovi jogurta za pse mogu sadržavati sastojke koji podržavaju zdravlje kože i dlake. Ovo je posebno važno za pse sa osetljivom kožom ili problemima sa dlakom.

Dobro za pse sa alergijama: Jogurt bez laktoze ili sa dodatnim hranjivim sastojcima može biti dobar izbor za pse sa alergijama ili intolerancijom na određene sastojke.

Pomoć kod antibiotske terapije: Ako vaš pas uzima antibiotike, jogurt sa probioticima može pomoći u očuvanju zdrave ravnoteže crevne flore koja često može biti poremećena tokom terapije antibioticima.

Dopuna ishrani: Jogurt može biti ukusna dopuna ishrani vašeg psa, dodajući malo raznovrsnosti u njegovu svakodnevnu hranu.

pas jede jogurt

Doziranje i uključivanje u ishranu

Doziranje jogurta varira u zavisnosti od veličine psa, tipa jogurta i individualnih potreba. Evo nekoliko smernica za uključivanje jogurta u ishranu vašeg psa:

 • Veličina psa: Veće rase pasa možda mogu podneti veće količine jogurta u odnosu na manje rase. Prilagodite dozu veličini i potrebama vašeg psa.

 • Tip jogurta: Ako koristite običan jogurt, počnite sa manjom količinom. Ako se vaš pas dobro nosi s tim, postepeno možete povećavati količinu. 

 • Dnevna doza: Uobičajeno, nekoliko kašičica jogurta dnevno obično je dovoljno za manje pse, dok veći psi mogu konzumirati više. Počnite sa manjom količinom i pažljivo pratite reakciju vašeg psa.

 • Uključivanje postepeno: Kada prvi put uvodite jogurt u ishranu vašeg psa, učinite to postepeno. Dodajte malu količinu jogurta u njegovu hranu i pratite kako reaguje. Ako ne primećujete nikakve gastrointestinalne smetnje, postepeno povećavajte količinu.

 • Reakcija psa: Pažljivo pratite kako vaš pas reaguje na uvođenje jogurta u ishranu. Ako primetite bilo kakve promene u probavi, kao što su dijareja, povraćanje ili nadimanje, prestanite sa davanjem jogurta i posavetujte se sa veterinarom.

 • Konsultacija sa veterinarom: Pre nego što uključite jogurt ili bilo koji novi dodatak u ishranu svog psa, preporučuje se da se konsultujete sa veterinarom. Oni će vam moći pružiti personalizovane smernice i savete koji će odgovarati vašem psu.

Rizici i kontraindikacije

Iako jogurt može imati brojne prednosti, postoji nekoliko rizika i kontraindikacija koje treba uzeti u obzir pre nego što ga uključite u ishranu svog psa:

Intolerancija na laktozu: Većina pasa ima problem sa varenjem laktoze, mlečnog šećera koji se nalazi u jogurtu. Intolerancija na laktozu može izazvati gastrointestinalne probleme kao što su gasovi, dijareja ili povraćanje. Ako primetite da vaš pas ima ove simptome nakon konzumiranja jogurta, možda bi trebalo da izbegavate davanje jogurta ili da koristite jogurt bez laktoze.

Alergije na mlečne proizvode: Neke pse mogu imati alergijske reakcije na mlečne proizvode, uključujući jogurt. Alergije mogu izazvati svrab, iritaciju kože, crvenilo ili druge simptome. Ako sumnjate da vaš pas ima alergijsku reakciju na jogurt, posavetujte se sa veterinarom.

Dodaci i aditivi: Neki jogurti za pse mogu sadržavati dodatke kao što su veštačke boje, arome ili šećeri, koji nisu dobri za pse. Obratite pažnju na sastojke i izbegavajte jogurte sa nepotrebnim dodacima.

Povećanje telesne mase: Jogurt, iako nutritivan, može biti kaloričan. Preterana upotreba jogurta može dovesti do prekomerne telesne mase kod pasa, posebno ako ne prilagodite njegovu ukupnu ishranu.

Povećan unos kalcijuma: Iako je kalcijum važan za zdravlje kostiju, preteran unos može dovesti do problema kao što su formiranje kamena ili poremećaji u ravnoteži minerala.

Pogoršanje gastrointestinalnih problema: Iako jogurt sa probioticima može pomoći kod probavnih problema, kod nekih pasa može izazvati pogoršanje simptoma, posebno ako imaju ozbiljne gastrointestinalne bolesti.

Recepti za kućnu pripremu jogurta za pse

Priprema jogurta za pse kod kuće može biti zabavna i korisna aktivnost. Evo nekoliko jednostavnih recepata za pripremu jogurta za pse.

Jogurt i voće poslastica:

Sastojci:

 • 1 šolja običnog jogurta za pse (bez šećera i veštačkih sastojaka)
 • Naseckane voćke po izboru (kao što su jagode, banana, borovnice)

Uputstvo:

 1. Pomešajte jogurt sa naseckanim voćem.
 2. Smesu sipajte u kalupe za led i stavite u zamrzivač dok se ne stvrdne.
 3. Kada se poslastica stvrdne, možete je ponuditi svom psu kao hladan i ukusan zalogaj.

Jogurt i povrće mešavina:

Sastojci:

 • 1 šolja običnog jogurta za pse
 • Kuvano i iseckano povrće (kao što su šargarepa, brokoli, tikvice)

Uputstvo:

 1. Pomešajte jogurt sa kuvanim i iseckanim povrćem.
 2. Ovu mešavinu možete dodati kao „dresing“ preko obroka svog psa kako biste ga obogatili i učinili ukusnijim.

Srodne Teme