Претрага
Close this search box.

Šta psi ne smeju da jedu? Izbegnite ove namirnice!

Šta psi ne smeju da jedu

U savremenom društvu, psi su često više od kućnih ljubimaca – postaju deo porodice i dobijaju posebnu pažnju i brigu. Pravilna ishrana je ključna za održavanje njihovog zdravlja. Međutim, nije svaka hrana koju konzumiramo pogodna i bezbedna za naše četvoronožne prijatelje. Postoji niz namirnica koje psi ne smeju da jedu, jer mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Ovaj tekst istražuje različite vrste hrane koje su potencijalno štetne za pse, razloge zašto su opasne i kako vlasnici mogu osigurati da njihovi ljubimci dobijaju pravilnu i bezbednu ishranu. Saznajte više o tome kako zaštititi zdravlje svog psa kroz pažljiv izbor hrane i eliminisanje potencijalno opasnih opcija.

Šta psi ne smeju da jedu?

Čokolada 🍫

Čokolada, iako omiljena poslastica za ljude, predstavlja ozbiljnu pretnju za pse. Razlog za to leži u prisustvu teobromina, stimulansa koji se nalazi u kakao zrnima i čini se bezopasnim za nas, ali je toksičan za pse. Teobromin utiče na nervni sistem i srce pasa, uzrokujući simptome kao što su povraćanje, dijareja, ubrzan rad srca, drhtanje mišića i nervoza. U težim slučajevima, konzumiranje čokolade može dovesti do epileptičnih napada, srčanog udara i čak smrti.

Važno je napomenuti da različite vrste čokolade sadrže različite količine teobromina. Tamna čokolada ima najveću koncentraciju te supstance, dok je mlečna čokolada manje opasna. Međutim, bezbednost vašeg psa treba da bude prioritet, pa je najbolje da se čokolada potpuno izbegava kada je u pitanju ishrana vašeg ljubimca.

Kafa ☕

Kafa je još jedna namirnica koja nije preporučljiva za ishranu pasa. Kofein, aktivna supstanca prisutna u kafi, čajevima i drugim napicima, može imati ozbiljne negativne efekte na pseći organizam. Slično kao i teobromin u čokoladi, kofein utiče na nervni sistem i srce pasa, izazivajući simptome kao što su ubrzan puls, nemir, povraćanje, dijareja, drhtanje mišića i u ekstremnim slučajevima, čak i epileptički napadi.

Iako se velika količina kofeina može naći u čaši kafe, čak i male količine mogu biti problematične za pse, posebno za one manje veličine. Kako biste osigurali dobro zdravlje svog ljubimca, najbolje je držati kafu i druge napitke koji sadrže kofein van domašaja pasa.

Alkohol 🍷

Alkohol je izuzetno opasna i toksična supstanca za pse, te njihov organizam ne može da je razgradi na isti način kao kod ljudi. Čak i male količine alkohola mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije kod pasa. Alkohol utiče na centralni nervni sistem i može izazvati simptome kao što su povraćanje, drhtanje mišića, letargija, gubitak koordinacije, poteškoće sa disanjem i u ekstremnim slučajevima, koma ili smrt.

Osim toga, alkohol može izazvati oštećenje jetre i bubrega kod pasa. Neki znakovi trovanja alkoholom kod pasa uključuju promene u ponašanju, kao što su povećana agresivnost ili neobična pasivnost, teškoće sa ravnotežom i motoričkim funkcijama, te promene u disanju.

Najvažnije je da se alkohol i bilo koji alkoholni napitci strogo drže podalje od pasa. Nikada ne bi trebalo nameravati da psu pružite alkohol čak ni u malim količinama, čak ni kao šalu.

Grožđe 🍇

Grožđe i grozdasti plodovi su namirnice koje se smatraju toksičnim za pse, iako tačan razlog zašto su štetni još uvek nije potpuno razjašnjen. Bez obzira na nedostatak jasnih saznanja o tačnom mehanizmu, važno je znati da konzumiranje grožđa može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

S obzirom na potencijalno ozbiljne posledice, najbolje je potpuno izbegavati davanje grožđa i grozdastih plodova svojim psima. Takođe, važno je da se drži podalje hrana koja sadrži grožđe kao sastojak, kao što su suvo grožđe ili proizvodi od grožđa.

Luk 🧅

Luk, bilo da je sirov, kuvan ili u prahu, sadrži supstance koje mogu biti toksične za pse i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Glavni krivac je hemijski spoj zvani tiosulfat, koji se nalazi u luku i može izazvati oštećenje crvenih krvnih zrnaca pasa. Konzumiranje luka može dovesti do anemije kod pasa, što se manifestuje smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca i smanjenom sposobnošću krvi da prenosi kiseonik.

Simptomi trovanja lukom mogu uključivati slabost, gubitak apetita, povraćanje, dijareju i u težim slučajevima, potencijalno oštećenje bubrega. Važno je napomenuti da čak i mala količina luka može izazvati negativne efekte kod pasa.

Avokado 🥑

Avokado je jedna od namirnica koja, iako nije toksična za pse kao neke druge, ipak može predstavljati određene rizike i treba je pažljivo dozirati.

Glavna briga vezana za avokado su spojevi poznati kao persin, koji se nalaze u različitim delovima avokada, uključujući kožu, meso i košticu. U nekim slučajevima, persin može izazvati gastrointestinalne smetnje kod pasa, kao što su povraćanje i dijareja. Kod nekih pasa, posebno onih sa osetljivim stomakom, konzumiranje avokada može rezultirati nelagodnostima.

Osim toga, koštice i krupna vlakna avokada mogu predstavljati rizik od gušenja ili opstrukcije creva kod pasa. Stoga je važno da se uklone koštice i da avokado bude serviran u malim količinama i dobro se odstrane svi delovi koji mogu predstavljati opasnost.

Pečurke 🍄

Pečurke su još jedna namirnica koja može biti opasna za pse. Iako neke vrste pečuraka su jestive i neškodljive, mnoge divlje pečurke sadrže toksine koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa. Čak i male količine nekih toksičnih pečuraka mogu izazvati ozbiljne simptome trovanja.

Simptomi trovanja pečurkama kod pasa mogu varirati, ali uključuju povraćanje, dijareju, letargiju, gubitak apetita, drhtanje mišića, teškoće sa disanjem, a u težim slučajevima, mogu se javiti oštećenja jetre, bubrega ili drugih organa.

Zbog velike raznolikosti pečuraka i činjenice da čak i iskusni ljudski berači mogu praviti greške u identifikaciji, najbolje je da se potpuno izbegava davanje pečuraka psima. Nipošto ne dozvolite psu da jede pečurke iz prirode ili iz vaše bašte, jer je teško razlikovati toksične od bezopasnih vrsta.

Brokoli 🥦

Pre nego što odlučite da uključite brokoli u ishranu svog psa, postoje neki koraci koje treba preduzeti kako biste osigurali sigurnu konzumaciju. Prvo, brokoli treba pažljivo skuvati ili blanširati kako bi se omekšao i olakšalo varenje. Treba ukloniti sve tvrde i nejestive delove, uključujući stabljike i listove, kako bi se minimizirao rizik od gušenja ili opstrukcije creva. Servirajte ga kao mali dodatak obroku, a ne kao glavno jelo, kako bi se izbegle preterane količine.

Neki psi mogu imati osetljiv želudac i probavni sistem, pa veće količine brokolija mogu izazvati gastrointestinalne smetnje kao što su nadimanje, gasovi ili blaga dijareja. Pored toga, postoji potencijalni rizik da se male delove brokolija, kao što su stabljike ili cvetovi, mogu zaglaviti u grlu ili crevima psa i izazvati gušenje ili opstrukciju.

Mlečni proizvodi 🥛

Mlečni proizvodi, kao što su mleko, sir, jogurt i ostali mlečni derivati, mogu biti komplikovani za varenje kod mnogih pasa, posebno kada su odrasli. Većina pasa je nepotpuno laktozno-intolerantna, što znači da im nedostaje enzim laktaza potreban za efikasno varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima.

Zbog toga, konzumiranje mlečnih proizvoda može izazvati gastrointestinalne smetnje kod pasa, uključujući povraćanje, dijareju, gasove i nadimanje. Međutim, neki psi mogu biti manje osetljivi na laktozu i mogu podneti male količine mlečnih proizvoda bez problema.

Ako želite ponuditi mlečne proizvode svom psu, najbolje je da to radite umereno i pažljivo pratite reakciju vašeg ljubimca. Možete probati sa malim količinama jogurta ili sira koji sadrže niže nivoe laktoze. Takođe, postoje i specijalizovani mlečni proizvodi za pse koji su obično laktozno prilagođeni i mogu biti bolja opcija ako želite da psu pružite nešto mlečno.

covek hrani psa

Još nekoliko stvari koje treba izbegavati

  • Slatkiši i žvake za žvakanje sa ksilitolom mogu izazvati ozbiljne probleme sa jetrom
  • Ljuske od voća i povrća mogu uzrokovati probavne smetnje i opstrukcije creva 
  • Slatka hrana i grickalice mogu dovesti do gojaznosti i problema sa dijabetesom 
  • Sirovo meso i sirova jaja mogu sadržavati bakterije koje izazivaju gastrointestinalne infekcije 
  • Kosti od ptica mogu se lako lomiti i uzrokovati povrede ili opstrukcije creva 
  • Prekomerna unos slane hrane može izazvati probleme sa bubrezima i povišen krvni pritisak
  • Orasi i lešnici su teško svarljivi i mogu izazvati ozbiljne reakcije

Srodne Teme