Претрага
Close this search box.

Najpopularniji pas na svetu - Sve o rasi Labrador

labrador

Temperament: inteligentni, odani i veoma aktivni
Zemlja Porekla: Njufaundlenda, Kanada
Grupa Kojoj Pripada: Radni Psi
Visina: Mužjak: 56-58cm; Ženka: 54-56cm.
Dužina: Proporcionalna visini
Težina: Mužjak: 29-38kg; Ženka: 25-32kg.
Životni Vek: 10 i 12 godina

Rasa Labrador: karakter, temperament i značajne osobine

Labrador retriver je jedna od najpopularnijih pasmina na svetu, a njihova popularnost proizilazi iz izuzetno prijateljske, ljubazne i poslušne prirode. Ovi psi su poznati po svojoj druželjubivosti i vole da budu u blizini ljudi, što ih čini idealnim izborom za porodične ljubimce. Njihova energija je zarazna, vole da se igraju i vežbaju, a posebno uživaju u aktivnostima u vodi zahvaljujući svojoj ljubavi prema plivanju.

Sa svojom blagom i ljubaznom prirodom, labradori retko pokazuju agresivno ponašanje, što ih čini prikladnim za život u različitim okruženjima. Njihov visok nivo poslušnosti i spremnosti za učenje olakšava proces obuke, a mnogi se koriste kao radni psi u različitim oblastima, od pasa vodiča za slepe do pasa tragača.

Izuzetno su radni i vole imati zadatak koji će obavljati s radošću. To je posledica njihovog porekla, budući da su prvobitno uzgajani kao radni psi za ribolovce, posebno za donošenje ribarskih mreža iz vode. Njihov radni instinkt i danas je izražen, te uživaju kada imaju neki posao ili zadatak koji ih zadržava aktivnima i zauzetima.

Ukratko, labrador retriver je ne samo prelep pas, već i izuzetno prijateljski i poslušan saputnik koji unosi radost u svaki dom svojom prisnošću i energijom. U narednim delovima bloga, istražićemo kako pravilno negovati Labradora, pravilnu ishranu, metode treninga, istorijat rase, standarde rase, zanimljivosti vezane za ovu rasu, kao i odgovore na česta pitanja.

Nega

Labrador retriveri imaju kratku, gusta dlaku koja zahteva minimalno održavanje. Redovno četkanje jednom ili dva puta nedeljno pomaže u uklanjanju mrtvih dlaka i sprečavanju stvaranja čvorova. Takođe, redovno čišćenje ušiju i pregled zuba su važni kako bi se održala higijena i sprečili potencijalni problemi. Kupanje Labradora treba obavljati samo kada je zaista potrebno, kako se ne bi uklonile prirodne ulja koja čuvaju njihovu kožu.

Kao srednje velika pasmina, Labradorski retriveri zahtevaju uravnoteženu ishranu koja odgovara njihovim energetskim potrebama. Kvalitetna hrana za pse, bogata proteinima i esencijalnim hranljivim materijama, najbolji je izbor za ove pse. Važno je pratiti količinu hrane i prilagoditi je njihovom nivou aktivnosti kako bi se održala optimalna telesna težina.

Labradori imaju dvostruku dlaku koja ih štiti od vremenskih uslova i vode prilikom plivanja. Redovno četkanje i održavanje higijene dlake ključni su za održavanje zdrave kože i dlake. Tokom sezona linjanja, koje se obično dešava dva puta godišnje, može biti potrebno češće četkanje kako bi se smanjilo prosipanje dlake.

Labrador retriveri su inteligentni i poslušni psi koji vole da uče i rade sa svojim vlasnicima. Pozitivno pojačanje i doslednost ključni su prilikom obuke Labradora. Raznovrsni treninzi, uključujući poslušnost, socijalizaciju i fizičke vežbe, pomažu u održavanju mentalne stimulacije i fizičke kondicije Labradora.

Redovna nega, uravnotežena ishrana, održavanje higijene dlake i adekvatan trening su ključni za zdravlje i sreću Labradora. U narednim delovima bloga, istražićemo istorijat rase, standarde rase, zanimljivosti, česta pitanja i mnoge druge aspekte vezane za ovu izuzetnu rasu pasa.

Istorijat Rase

Labrador retriver potiče iz Njufaundlenda, Kanada, gde je uzgajan kao radni pas za ribolovce tokom 19. veka. Njegova istorija duboko je povezana sa radom na ribarskim brodovima, posebno u vodama Njufaundlenda.

Prvobitno su korišćeni kao pomoćnici ribara za donošenje ribarskih mreža iz vode, hvatanje ribe i povlačenje čamaca. Njihova snažna građa, izdržljivost i ljubav prema vodi brzo su ih učinili omiljenim radnim psima među ribarima.

Kasnije, tokom 19. veka, Labradorski retriveri su doneti u Englesku, gde su postali popularni kao lovački psi. Njihova sposobnost rada na kopnu i u vodi, kao i njihov blag temperament i poslušnost, privukli su pažnju lovaca širom sveta.

Danas, Labrador retriveri su jedna od najomiljenijih pasmina širom sveta, ne samo zbog svoje izuzetne inteligencije i radne etike, već i zbog svoje privrženosti, prijateljskog temperamenta i sposobnosti da budu izuzetni porodični ljubimci.

Kroz istoriju, Labradoreski retriveri su pokazali svoju vrednost kao svestrani radni psi i ljubimci, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu pasa. U sledećem delu bloga, detaljnije ćemo istražiti standarde rase, kako bi bolje razumeli fizičke karakteristike i osobine Labradora.

Labrador retrievers

Standardi rase Labrador

Labrador retriver je pas srednje veličine, s jakom i kompaktnom građom. Evo pregleda standarda rase koji opisuju fizičke karakteristike Labradora:

Telo

Labrador retriver ima snažno telo sa širokim i dubokim grudnim košem. Leđa su ravna i jaka, dok su bokovi široki i mišićavi. Rep je srednje dužine, debeo pri korenu i postepeno se sužava ka vrhu.

Glava

Glava Labradora je srednje veličine, s jakom lobanjom i blagom stopom. Nosna pečurka je široka, a nos je širok i dobro razvijen. Vilice su jake i dobro razvijene, s očnjacima koji se sastaju u makazastom zagrižaju.

Oči

Oči Labradora su srednje veličine, ovalnog oblika i smeđe ili lešnik boje. Izražavaju dobroćudan i inteligentan izraz. Oči su postavljene široko i blago su nagnute prema gore.

Uši

Uši Labradora su srednje veličine, visoko postavljene i blago padajuće uz glavu. Uši su pokrivene kratkom, gustom dlakom koja je meka na dodir.

Noge i Šape

Prednje noge Labradora su ravne i paralelne, s dobrim kostima i mišićima. Zadnje noge su snažne i dobro mišićave. Šape su okrugle, s dobrim lukovima i jastučićima.

Dlaka i Rep

Labrador retriver ima kratku, gustu dlaku koja je vodootporna. Poddlaka je gusta i mekana, dok je gornji sloj dlake kratak i čvrst. Rep je srednje dužine, debeo pri korenu i postepeno se sužava ka vrhu.

Boja

Labradori mogu biti crni, žuti ili čokoladni. Svi ovi obojeni Labradorski retriveri su jednobojni, bez oznaka ili šara na dlaci.

Ovo su opšti standardi rase Labrador retriver koji opisuju poželjne fizičke karakteristike ove predivne pasmine. U narednom delu bloga, istražićemo nekoliko zanimljivosti vezanih za Labradore, kao i odgovore na neka česta pitanja koja se tiču ove popularne rase pasa.

Da li ste znali?

Labradorski retriveri su često prisutni u medijima i popularnoj kulturi. Na primer, u filmu „Marley & Me“ iz 2008. godine, glavni likovi imaju Labradora po imenu Marley, koji je postao simbol vernosti i ljubavi prema psima.

Labrador po imenu Endal postao je poznat po svojoj izuzetnoj hrabrosti i sposobnosti da pomogne svom vlasniku. Endal je bio službeni psi terapeut u Velikoj Britaniji i bio je uključen u mnoge humanitarne akcije, uključujući pomoć osobama s invaliditetom i spašavanje ljudi u nevolji.

Takođe, labradori su često angažovani kao psi tragači i spasilački psi u situacijama katastrofe. Na primer, nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, mnogi labradori su bili deo timova za spasavanje koji su pomagali u pronalaženju preživelih i žrtava pod ruševinama.

Česta pitanja

Idealno je da Labradora kupate samo kada je zaista potrebno, otprilike jednom svakih 2 do 3 meseca. Prečesto kupanje može ukloniti prirodna ulja koja štite njihovu kožu i dlaku.

Da, Labradorski retriveri obično su veoma dobri sa decom. Oni su poznati po svojoj blagoj prirodi i strpljenju, čineći ih odličnim izborom za porodične ljubimce.

Labradorski retriveri su veoma aktivni psi i trebalo bi im pružiti barem 30 do 60 minuta vežbe svakog dana. To može uključivati šetnje, trčanje, plivanje ili igru.

Prosečan životni vek Labradora je između 10 i 12 godina, mada mnogi žive i duže uz pravilnu negu i zdrav način života.

Da, Labradorski retriveri imaju sezonsku promenu dlake, koja se obično dešava dva puta godišnje. Tokom ove faze, moguće je primetiti pojačano prosipanje dlake, pa je redovno četkanje tada važno.

Srodne Teme