Najpopularniji pas na svetu - Sve o rasi Labrador

Labrador retrievers

Labrador Retriever je jedna od najpopularnijih rasa pasa u svetu. To su inteligentni i veseli psi koji su vrlo privrženi svojim vlasnicima. Oni su poznati po svom prilagodljivom karakteru i sposobnosti da se lako uklope u različite porodice i okruženja.

Labradori su rođeni lovci i rado nose i donose predmete u ustima. To su dobri psi za obuku i rado uče nove komande i trikove. Oni su takođe odlični za različite vrste rada, kao što su vodeni rad, traženje i spašavanje, i rad sa hendikepiranim osobama.

Labradori su vrlo aktivni i potrebni su im redovni fizički i mentalni izazovi kako bi bili srećni i zdravi. Oni su vrlo radoživi i lako se druže sa drugim psima i ljudima.

U pogledu izgleda, Labradori su robustni psi sa ravnom krznom i snažnim mišićima. Njihova dlaka je glatka ili valovita, a boja može biti crna, žuta ili čokoladna. Njihove oči su obično tamno smeđe boje, a uši su velike i padaju preko lica. Njihova rep je snažan i visoko postavljen.

labrador

Labradori su generalno zdravi psi, ali kao i kod svih rasa, postoji nekoliko genetskih bolesti kojima su skloniji. To uključuje displaziju kuka i lakat, hipotiroidizam i bolesti očiju. Ako se odlučite za Labradora, važno je da ga kupite od ovlašćenog uzgajivača koji vodi računa o zdravlju roditelja.

Oni su idealni kao kućni ljubimci, naročito za porodice sa decom. Labradori su vrlo privrženi svojim vlasnicima i rado ih prate u svim aktivnostima. Oni su lojalni, inteligentni i vrlo privrženi svojim vlasnicima, te su poznati kao izuzetno dobri kućni ljubimci.

 • Temperament: inteligentan, vesel, privržen, radoznao, prilagodljiv, strpljiv.
 • Zemlja porekla: Kanada, provincija Newfoundland.
 • Grupi kojoj pripada: Pasmina radnih pasa.
 • Visina: od 56 do 57 cm.
 • Duzina: od 57 do 62 cm.
 • Tezina: od 29 do 36 kg.
 • Zivotni vek: od 10 do 12 godina.
 • Cena: cena Labradora varira, u zavisnosti od kvaliteta, uzgajivača i lokacije. Ovirno od 200 do 1000e

Labrador Retriever je rasa koja potiče iz Kanade, tačnije iz provincije Newfoundland. Ova rasa je nastala u 19. veku kada su ribari i lovci koristili pse za pomoć u lovu i radu na brodovima. Psi koji su se koristili za ovu namenu su bili mešanci različitih rasa, uključujući i ovčare i vodene pse, koji su se kasnije uzgajali da stvore rasu koja je savršeno prilagođena za rad u vodi i lov.

Labrador Retriever kao rasa se počeo razvijati u Engleskoj, gde su ih uzgajivači počeli selektivno uzgajati kako bi dobili psa sa željenim karakteristikama. Prvi standardi za ovu rasu su usvojeni 1887. godine u Engleskoj, a od tada su Labradori postali izuzetno popularni širom sveta, ne samo kao radni psi, već i kao kućni ljubimci.

Iako su Labradori poznati kao radni psi, njihovo poreklo nije isključivo radno, jer su oni bili prilagođeni za rad u vodi i lov, što je dalo njihove izvrsne sposobnosti u plivanju i pronalaženju stvari. Danas se koriste za različite namene kao što su rad sa hendikepiranim osobama, detektiranje droge i eksploziva, spašavanje, i naravno kao kućni ljubimci.

Najbolja hrana za Labradore je ona koja je bogata proteinima i sadrži sve neophodne hranljive sastojke za njihovu dobrobit. Kao radna rasa, Labradori trebaju visokokvalitetne proteine ​​da bi održali mišićnu masu i snagu. Preporučljivo je da se hrani sa kvalitetnom hranom za pse koja sadrži meso kao prvi sastojak.

Odabir hrane za Labradora zavisi od njegovih individualnih potreba, kao što su njegova veličina, nivo aktivnosti, i bilo kakva specifična zdravstvena stanja. Uključujući i suplemente kao što su omega-3 masne kiseline, vitamini i minerale, takođe je važno za njihovo zdravlje.

Hrana sa visokim proteinima, kao što su meso, riba, jaja i sir, treba biti prvi sastojak u hrani za Labradore. Kvalitetna hrana za pse sa ovim sastojcima biće dobra za njih. Ukoliko želite da hranite svojog Labradora sa prirodnom hranom, meso, povrće i voće su odlični izbori.

Preporučljivo je da se konsultuje sa veterinarkom kada birate hranu za vašeg Labradora, kako bi se utvrdilo koja hrana najbolje odgovara njegovim potrebama i zdravlju.

Održavanje negu i higijene Labradora je važno za njegovo zdravlje i dobrobit. Ovaj je pas vrlo aktivan i radoznao, pa mu je potrebno redovno čišćenje i kupanje kako bi se održala njegova dlaka i koža u dobrom stanju.

Evo nekoliko preporuka za negu i higijenu Labradora:

 1. Kupanje: Labradori se trebaju kupati jednom mesečno ili kada se zaprljaju. Kupanje ih održava čistima i mirisnima.

 2. Češljanje: Labradori treba češljati najmanje jednom nedeljno kako bi se uklonili mrtvi dlačici i održala njihova dlaka glatka i sjajna.

 3. Čišćenje zuba: Labradori treba čistiti zube svakodnevno kako bi se sprečilo nastajanje zubnog kamenca i zapaljenje desni.

 4. Čišćenje ušiju: Labradori treba čistiti uši jednom nedeljno kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine i izbeglo infekcije.

 5. Održavanje kandži: Labradori treba redovno skraćivati kandže kako bi se sprečilo prelomljivanje i oštećivanje zuba i desni.

 6. Fizička aktivnost: Labradori su vrlo aktivni psi i potrebni su im redovni fizički izazovi kako bi bili srećni i zdravi.

 7. Veterinarske preglede: Labradori treba redovno dolaziti na veterinarske preglede kako bi se izbegla bilo kakva zdravstvena pitanja.

Sve u svemu, nega i higijena Labradora je važna za njegovo zdravlje i dobrobit. Ukoliko se pridržavate ovih preporuka, vaš Labrador će biti zdrav i srećan pas.

Labrador Retriever je inteligentna i radozna rasa koja se lako obučava. Oni su odlični u različitim vrstama rada, kao što su vodeni rad, traženje i spašavanje, i rad sa hendikepiranim osobama. Međutim, oni su također odlični kao kućni ljubimci i dobro se ponašaju kada se pravilno obuče.

Oni su skloni radu i rado se bave različitim zadacima.

 • Obuka komandi: Labradori se lako obučavaju osnovnim komandama kao što su "sedi", "lezi", "daj mi", "hoda" i "ostani". Ova osnovna obuka je važna za održavanje reda i discipline u kući.

 • Obuka poslušnosti: Labradori su inteligentni i radoznali psi koji su skloni pokušavati da preuzmu kontrolu nad situacijom. Zato je važno da se obuče osnovama poslušnosti kako bi se naučili da slušaju i poštuju vlasnika.

 • Obuka radnih zadataka: Labradori su radna rasa i rado se bave različitim vrstama rada. Oni se mogu obučiti za različite radne zadatke poput spašavanja, traženja i rada sa hendikepiranim osobama.

 • Obuka trikova: Labradori su vrlo inteligentni i rado se bave različitim trikovima i zabavnim zadacima. Ova vrsta obuke će ih zabaviti i pomoći da se održi njihova mentalna stimulacija.

Trening Labradora treba da počne što ranije, kada su još štenci. Obuka štenaca je važna za stvaranje dobrih navika i izgradnju povezanosti između psa i vlasnika. Potrebno je da se koriste pozitivne metode treninga, kao što su nagrađivanje i pohvala, umesto korišćenja sile ili kazne.

Labradori su radoznali i vole da trče i igraju se, tako da je važno da im se omogući dnevna fizička aktivnost. Mogu se trenirati da trče i plivaju, kao i da izvode različite trikove i komande.

Osim fizičkog treninga, Labradori treba i mentalni trening, koji podrazumeva različite vrste zadataka.

U svakom slučaju, trening Labradora zahteva strpljenje, konzistenciju i pozitivne metode. Labradori su radoznali psi koji vole raditi i imaju potrebu da uče nove stvari, tako da je obuka sa njima uvek zabavna i izazovna.

Labrador Retriever je uglavnom zdrava rasa, ali kao i kod svih rasa, postoji nekoliko genetskih bolesti kojima su skloniji. To uključuje:

 • Displazija kuka i lakat: ova je bolest povezana sa abnormalnim razvijanjem zglobova i može dovesti do bolova i otežanog kretanja.

 • Hipotiroidizam: ova je hormonska bolest povezana sa nedovoljnom proizvodnjom tiroksina i može dovesti do problema sa metabolizmom.

 • Bolesti očiju: kao što su progresivna retinalna atrofija i glaukom, mogu dovesti do gubitka vida.

 • Dislokacija patella: kod nekih labradora se javlja problem sa dislokacijom patella, što dovodi do bolova u skočnom zglobu.

 • Alergije: kao što su atopijski dermatitis i inhalatorni alergijski rinitis, koji se javljaju kod nekih labradora.

Preporuka je da se labradori kupuju od ovlašćenih uzgajivača koji vode ra

čuna o genetičkim bolestima kod svojih štenaca. Ovlašćeni uzgajivači će obično imati svoje štence pregledane od strane veterinara kako bi se potvrdilo da nisu skloni genetskoj bolesti.

Preporučljivo je da se labradori redovno pregledaju kod veterinara, kako bi se uočile bilo kakve zdravstvene probleme što pre. Potrebno je da se pridržavaju preporuka vezanih za vakcinaciju, deworming i preventivni pregledi.

S obzirom na to da su labradori aktivna rasa, potrebno je da se pridržavaju odgovarajuće ishrane i fizičke aktivnosti kako bi se održalo njihovo zdravlje. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost pomoći će da se spreči prekomerna težina, što može dovesti do problema sa zglobovima i srcem.

U svakom slučaju, važno je da se labradoru pruži odgovarajuća nega i zdravstvena skrb kako bi se održalo njegovo zdravlje i dobrobit. Ukoliko se pridržavate preporuka vezanih za njegovu negu, trening i zdravstvenu skrb, vaš Labrador će biti zdrav i srećan pas.

Česta pitanja

Prosečna veličina Labradora je između 56 i 57 cm za mužjake i između 54 i 56 cm za ženke.

Prosečni životni vek Labradora je od 10 do 12 godina.

Labradori su izuzetno aktivni psi koji su potrebni redovne fizičke aktivnosti i mentalnog treninga.

Labradori su uglavnom zdrava rasa, ali kao i kod svih rasa postoji određeni rizik od genetskih bolesti, kao što su displazija kuka i lakat, hipotiroidizam i bolesti očiju.

Labradori su inteligentni i radoznali psi koji su skloni radu, međutim ako se pravilno obuče i socijalizuju, oni se mogu dobro ponašati i biti dobri kućni ljubimci.

Bokser

Bokser

Bokser Temperament: Energičan, odan, inteligentan Zemlja Porekla: Nemačka Grupa Kojoj Pripada: Radni Psi Visina: Mužjaci: 57-63 cm; Ženke: 53-59 cm Dužina: Proporcionalno građeni, kvadratnog tela

Saznaj Više