Претрага
Close this search box.

Zlatni retriver: karakteristike, temperament i saveti za odabir idealnog ljubimca

zlatni retriver

Zlatni retriver je inteligentna, privržena i društvena rasa psa, koja je poznata po svojim izuzetnim sposobnostima u lovu na ptice. Ova rasa je izuzetno popularna širom sveta zbog svog ljubaznog i maznog karaktera i izuzetne sposobnosti da se prilagodi različitim situacijama.

Zlatni retriver dolazi iz Škotske, gde je razvijen u 19. veku kao radni pas za lov na ptice. Danas se koristi kao vodic za slepe, pas za pratnju, terapeutski pas i čak i kao pas za spasavanje. Ova rasa je sposobna da se nosi sa različitim zadacima zahvaljujući svom inteligentnom, radnom i upornom karakteru.

zlatni retriver

Visina zlatnog retrivera je od 56 do 61 cm za mužjake i od 51 do 56 cm za ženke, a težina varira od 25 do 34 kg. Duzina tela zlatnog retrivera je od 61 do 69 cm, što čini ovu rasu srednje velikom. Dlaka ovog psa je duga, meka i blistava, a boje su obično zlatne, žute ili krem boje.

Zlatni retriver je poznat po svom mirnom i neagresivnom temperamentu, što ga čini idealnim kućnim ljubimcem za porodice sa decom. Ova rasa je izuzetno privržena svom vlasniku i zahteva dosta pažnje i interakcije sa članovima porodice. Takođe, zlatni retriver je vrlo društven i voli da bude u blizini drugih pasa i ljudi.
Njegov životni vek je u proseku od 10 do 12 godina, što je relativno dug vek za ovu veličinu psa.

Zlatni retriver je izuzetno ljubazan i privržen pas, koji će biti vredan član porodice za sve one koji su spremni da posvete vreme i pažnju negi ovog psa. Sa svojim izuzetnim karakterom i sposobnošću da se prilagodi različitim situacijama, pas ove rase će vam sigurno osigurati mnoge srećne trenutke u godinama koje dolaze.

  • Temperament: Zlatni retriveri su inteligentni, pažljivi, privrženi, nežni i zabavni. Oni su vrlo druželjubivi prema ljudima i drugim životinjama, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima.
  • Zemlja porekla: Zlatni retriveri potiču iz Škotske.
  • Grupi kojoj pripada: Zlatni retriver spada u grupu radnih pasa.
  • Visina: Mužjaci zlatnog retrivera su visoki između 51 i 61 cm, a ženke između 46 i 56 cm.
  • Duzina: Mužjaci zlatnog retrivera su dugi između 56 i 66 cm, a ženke između 51 i 61 cm.
  • Tezina: Mužjaci zlatnog retrivera teže između 29 i 34 kg, a ženke između 25 i 32 kg.
  • Zivotni vek: Prosječan životni vijek zlatnog retrivera je od 10 do 12 godina.
  • Cena: Cena zlatnog retrivera se kreće između 300 i 1500 dolara. Zavisno od kvaliteta legla

Zlatni retriver je pasmina koja potiče iz Škotske i razvijena je u 19. veku. Prvobitno su korišćeni kao lovci na divljač, gde su koristili svoje vještine i inteligenciju da pronalaze i donose plijen natrag kući. Kasnije su se razvile njihove vještine spašavanja i služenja kao pratioci i terapijski psi.

Poreklo zlatnog retrivera seže do sredine 19. veka, kada su lovci željeli pasminu koja bi bila sposobna da love u vodi, a da pritom ima meko vilicu kako bi neškodljivo nosila plijen. Kombinacijom pasa sposobnih za lov, kao što su Newfoundlands i različite vodene retrievere, zlatni retriver je formiran.

Ubrzo su zlatni retriveri postali popularni u mnogim zemljama širom svijeta, posebno u Sjedinjenim Državama, gdje su se počeli koristiti kao pratioci i terapijski psi. Danas su zlatni retriveri jedna od najpopularnijih pasmina, poznati po svojoj inteligenciji, prijateljskom karakteru i izvanrednom sposobnosti spašavanja.

Ukratko, istorija rase zlatni retriver uključuje korišćenje kao lovaca, razvoj u pratiće i terapijske pse, te popularnost širom svijeta. Njihove prijateljske osobine, inteligencija i sposobnost spašavanja su i dalje ono što ih čini posebnim i željenim kućnim ljubimcima.

Preporučena hrana za zlatne retrievere može se sastojati od visokokvalitetne hrane za pse, kao što su suva hrana ili konzervirana hrana. Kada birate hranu za svog ljubimca, treba obratiti pažnju na kvalitet sastojaka i na to da li hrani pruža dovoljno proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala za potrebe psa.

Neki od najvažnijih sastojaka u hrani za zlatne retrievere su proteini životinjskog porekla, poput piletine, govedine ili ribe, kao i dobre kvalitete ugljene hidrate, kao što su žitarice, krumpir ili riža. Masti su takođe važne za zdravlje psa, a posebno su korisne masne kiseline Omega-3 i Omega-6. Takođe, hrani treba da sadrži dovoljne količine vitamina i minerala, poput cinka, gvožđa, kalcijuma i vitamina A, D i E.

Ukoliko želite da kombinujete suvu i konzerviranu hranu, to možete učiniti u omeru 50:50 ili pak staviti malu količinu konzervirane hrane na suvu kako bi pomogli u hidrataciji psa. Ukoliko ste neodlučni šta bi bilo najbolje za vašeg zlatnog retrivera, razgovarajte sa veterinarskim stručnjakom koji će vam preporučiti najbolju opciju.

Ako želite vašem psu možete pružite dodatnu prehranu, možete mu dati povrće i voće, poput mrkve, jabuke ili banane. Međutim, treba paziti da ne dajete hranu koja sadrži otrovne sastojke za pse, kao što su čokolada, crni ili beli luk.

Ukupno, zlatni retrievere zahtevaju visokokvalitetnu hranu koja će im pružiti sve potrebne sastojke za zdrav život i aktivan trening. Obavezno konsultujte se sa stručnjakom kako biste bili sigurni da vašem psu pružate najbolju prehranu.

Zlatni retriveri su veoma inteligentne i ljubazne rase, koje su uglavnom prijateljske prema svima, uključujući i druge životinje. Nega zlatnog retrivera podrazumeva odgovarajuću negu i održavanje njihovog zdravlja, kako bi se zadržao njihov sjajni kaput i zdrav duh. Nega uključuje redovno četkanje i čišćenje zuba, kupanje, ređe strijanje, redovne preglede kod veterinara i održavanje optimalne telesne mase.

Četkanje zlatnog retrivera mora biti redovno, kako bi se sprečio nakupljanje čestica i masnoće na njihovoj dlaci. Održavajte ih čistim tako što ćete ih kupati povremeno sa odgovarajućim šamponom za pse. Ošišajte ih kada je potrebno, kako bi se održao njihova dlaka u dobrom stanju. Uklonite sve čvorove i grudve, kako ne bi uzrokovali neprijatnosti za psa.

Zlatni retriveri su rasa koja zahteva dosta nege, ne samo zbog njihove veličine, već i zbog njihove sklonosti ka zapetljavanju dlake. Nega njihove dlake uključuje češljanje jednom nedeljno, kako bi se sprečilo zapetljavanje i formiranje čvorova. Takođe je preporučljivo da se šišanje ili trimovanje dlake uradi svakih šest meseci, kako bi se sprečilo da se dlaka kod korena zapetli.

Redovno čišćenje zuba zlatnog retrivera igra ključnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja. Korišćenjem kosti za čišćenje zuba, kao i redovnim četkanjem, možete sprečiti razvoj zubnog kamenca i druge probleme sa zubima.

Redovne posete veterinaru su od ključne važnosti za negu zlatnog retrivera. Oni bi trebalo da budu pregledani jednom godišnje za održavanje optimalnog zdravstvenog stanja, kao i za otkrivanje bilo kakvih zdravstvenih problema u ranoj fazi. Uključite ih u redovne vakcinacije, kao i u preglede za zaštitu od parazita.

Pored svih ovih stvari, neophodno je i održavati optimalnu telesnu masu zlatnog retrivera, kroz odgovarajuću ishranu i fizičku aktivnost. Uključite ih u dnevne šetnje i igre, kako bi se održalo njihovo zdravlje i dobrobit.

Ukupno, nega zlatnog retrivera uključuje kombinaciju redovnog četkanja,

Zlatni retriveri su rasa koja zahteva dosta nege, ne samo zbog njihove veličine, već i zbog njihove sklonosti ka zagađenju i zapetljavanju dlake. Nega njihove dlake uključuje češljanje jednom nedeljno, kako bi se sprečilo zapetljavanje i formiranje čvorova. Takođe je preporučljivo da se šišanje ili trimovanje dlake uradi svakih šest meseci, kako bi se sprečilo da se dlaka kod korena zapetli.

Uključivanje u aktivnosti kao što su trčanje, plivanje i šetnje po šumi, pomaže zlatnim retriverima da se održe fizički i mentalno zdravi. Oni su veoma inteligentni i zahtevaju dosta mentalne stimulacije.

Njihov talenat za rad i ljubav prema vlasniku čine ih idealnim za razne sportovenpa čak i za rad sa hendikepiranim licima. Trening za zlatne retrievere mora biti pozitivan i zabavan, koristeći nagrade za dobre ponašanje i rad, što će ih motivirati da uče i rade sa veseljem.

Osnovne poslušnosti, kao što su sedenje, ležanje, hodanje na povodcu i čuvanje, treba da budu učene u ranom uzrastu psa. Ova rasa takođe može biti podučena različitim trikovima i specijalnim zadacima, poput pronalaženja stvari ili pomoći pri kretanju.

Pored obuke, zlatni retriveri takođe trebaju redovno fizičko vežbanje kako bi zadovoljili svoje potrebe za kretanjem. To može uključivati duge šetnje, igre u parku ili bavljenje vodenim sportovima.

Jedna važna stvar u vezi sa treningom zlatnog retrivera jeste da se izbegavaju nasilne ili grube metode treninga, jer ova rasa može brzo reagovati negativno na takav pristup. Umesto toga, trening treba da bude pozitivan, koristeći nagrade i pohvale za dobro ponašanje.

Zlatni retriver je izrazito zdrava i robusna rasa, sa prosečnim životnim vekom od 10-12 godina. Ipak, kao i kod svake druge rase, postoje neke zdravstvene probleme koje su povezani sa zlatnim retriverom i koje potencijalni vlasnici treba da znaju.

Dislokacija šapa je čest zdravstveni problem kod zlatnih retrivera. Ova pogreška u pogledu uzorka kostiju može dovesti do bolova i otežanog kretanja. Hip dysplasia, ili pogrešna formacija kuka, takođe može biti problem kod ove rase.

Probleme sa očima su takođe česti kod zlatnih retrivera. To uključuje stvari poput katarakte i degenerativne bolesti mrežnice. Vlasnici bi trebalo da budu svesni ovih potencijalnih problema i da redovno posjećuju veterinara za preglede očiju.

Čest problem kod zlatnih retrivera je takođe debljanje. Ova rasa je sklona hranjenju i potreba je za aktivnošću u kombinaciji sa umjerenom ishranom da se spriječi debljanje.

Neki zlatni retriveri takođe mogu razviti problem sa srcima kao što su dilatirana kardiomiopatija ili atrijska fibrilacija. Ove bolesti su teško dijagnostifikovati, ali redovne preglede kod veterinara mogu pomoći u otkrivanju ovih problema na vrijeme.

U svakom slučaju, ključno je da vlasnici zlatnog retrivera budu svjesni potencijalnih zdravstvenih problema koji su povezani sa ovom rasom. Redovni pregledi kod veterinara i pravilna nege su važni za održavanje zdravlja i dugog životnog veka ovih pasa.

Česta pitanja

Zlatni retriver je inteligentna, društvena i poslušna rasa. To su verni i ljubazni kućni ljubimci koji su spremni da uče i igraju se sa svojim vlasnicima.

Zlatni retriveri su aktivni i energirani, tako da im je potreban redovan trening i fizička aktivnost. Potreban im je i redovni šetnje i igračke za stimulaciju umne i fizičke aktivnosti. Nega uključuje redovno četkanje i pranje, kao i veterinarsku kontrolu.

Zlatni retriveri su skloni pretilosti, pa bi vlasnici trebalo da koriste visokokvalitetnu, uravnoteženu hranu namijenjenu za njihovu veličinu i aktivnost. Hranite ih u umjerenim porcijama kako bi se spriječila pretilost.

Zlatni retriveri u prosjeku žive od 10 do 12 godina.

Cena šteneta zlatnog retrivera može varirati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara, zavisno o lokaciji, uzgajivaču i kvalitetu legla.

Bokser

Bokser

Bokser Temperament: Energičan, odan, inteligentanZemlja Porekla: NemačkaGrupa Kojoj Pripada: Radni PsiVisina: Mužjaci: 57-63 cm; Ženke: 53-59 cmDužina: Proporcionalno građeni, kvadratnog telaTežina: Mužjaci: 27-32 kg; Ženke:

Saznaj Više