Претрага
Close this search box.

Ko je najmanji pas na svetu? Upoznaj 10 minijaturnih rasa pasa

najmanji pas na svetu

Dobrodošli u svet minijaturnih čuda – teacup pasa! Ovi mali psi su pravi divovi kada je u pitanju slatkoća i harizma. Svojom sitnom veličinom nose ogromnu količinu ljubavi i radosti u naše živote.

Ali šta su zapravo teacup psi? Oni su posebno minijaturna verzija već postojećih rasa pasa, često manji od standardnih ili čak igračaka. Koliko su mali? Pa, najmanji pas na svetu, Čivava po imenu Milly, meri svega 9,65 cm u visinu! Fascinantno, zar ne?

Njihova sitna veličina ne sputava njihovu ogromnu ličnost. Teacup psi su hrabri, inteligentni i odani kao i njihovi veći rođaci. Oni vole da budu u centru pažnje i ne libe se da nam pokažu svoju jedinstvenu ličnost i šarm.

Ali da li je potrebna posebna nega za ove male čarobnjake? Neki od njih zahtevaju dodatnu pažnju i negu, kao što je posebna ishrana prilagođena njihovoj veličini ili redovno održavanje dlake kako bi izgledali besprekorno. Ovaj članak će vas upoznati sa najmanjim psima na svetu i pružiti vam informacije o njihovoj neodoljivoj prirodi, kao i savete za njihovu pravilnu negu.

Top 10 najmanjih rasa pasa

Pomeranski špic

pomeranac

Pomeranski špic je neodoljiv mali pas poznat po svojoj veseloj i živahnoj prirodi. Ovi minijaturni psi su pravi mali vunderkindi, sa inteligencijom koja nadmašuje njihovu malu veličinu. Njihova dugačka i bujna dlaka dolazi u raznim bojama, dodajući im šarmantan izgled koji osvaja srca širom sveta.

Iako su najmanji psi na svetu, Pomeranski špic ne priznaje svoju malu veličinu i hrabro se suočava sa svetom, gotovo neustrašiv. Njihova privrženost i odanost prema vlasnicima čine ih izuzetnim kućnim ljubimcima, posebno za ljude koji žive u stanovima ili imaju malu decu.

Njihova održavanja zahteva nešto više pažnje, zbog obilja dlake koja zahteva redovno četkanje. Međutim, uloženi trud višestruko se isplati kada vidite ovog predivnog malog psa kako veselo trčkara oko vas.

Pomeranski špic je mali pas sa velikim srcem, koji će vas osvojiti svojom harizmom, inteligencijom i neodoljivim izgledom. Ako želite malog, ali hrabrog i odanog pratioca, Pomeranski špic je idealan izbor za vas.

Čivava

Čivava

Čivava, poznata kao najmanja pasmina na svetu, ima veliko srce i hrabrost uprkos svojoj sitnoj veličini. Sa svojim šarmantnim izgledom i živahnim karakterom, ovi minijaturni psi osvajaju srca mnogih ljubitelja pasa.

Ova pasmina ima različite varijante dlake i boja, a jedna od najupečatljivijih karakteristika je njen maleni okrugli oblik glave. Iako su fizički sitni, Čivave imaju veliki duh i hrabro se bore za svoju teritoriju, što ih čini odličnim čuvarima uprkos njihovoj neznatnoj veličini.

Čivave su prilagodljivi psi koji se lako uklapaju u različite životne uslove. Njihova nega je relativno jednostavna, a kratka dlaka zahteva samo osnovno četkanje. Zahvaljujući njihovoj maloj veličini, pogodni su za stanovanje u manjim prostorima i odlični su pratioci za ljude koji žive sami.

Ovi živahni psi vole pažnju i društvo, a njihova odanost prema vlasnicima je neizmerna. Ako tražite malog, slatkog i odvažnog pratioca, Čivava je pasmina koja će vas osvojiti svojom veličinom srca i ljubavlju.

Pudla (Toj pudla)

U srcu ove male rase krije se veliki talenat i šarm. Pudla, poznata i kao Toj pudla, predstavlja savršen spoj lepote i inteligencije. Njihova bogata istorija kao lovačkih pasa i cirkuskih umetnika čini ih jednom od najintrigantnijih rasa.

Njihove krupne, izražajne oči i karakteristične uši dodatno naglašavaju njihov sofisticirani izgled. Pudle dolaze u različitim veličinama, od minijaturnih do standardnih, a svaka varijanta ima svoj šarm.

Ovi pametni psi brzo uče i vole da budu uključeni u sve što se dešava oko njih. Svojom veselom i živahnim prirodom, lako osvajaju srca svojih vlasnika i postaju nezamenljivi članovi porodice.

Pored toga što su prelepi i inteligentni, pudle imaju i neke praktične prednosti. Njihova gusta kovrdžava dlaka retko opada, što znači da su odličan izbor za ljude koji imaju problema sa alergijama.

Kako biste održali njihovu lepotu, redovno šišanje i održavanje dlake je neophodno. Međutim, njihova održavanja vredi, jer pudla će vam uzvratiti svojom vernosti i nežnošću, čineći svaki dan posebnim i radosnim.

Jokširski Terijer

Jorkširski terijer

Kada pomislimo na Jorkširske terijere, neizbežno nas osvoji slika hrabrog i neodoljivog malog psa sa luksuznom dlakom koja sjaji kao svila. Ova izuzetno popularna rasa ima svojstven šarm koji je osvojio srca mnogih širom sveta. Kroz ovaj opis, istražujemo svet ovih malih hrabrih ratnika i njihovu nežnu stranu koja će vas zasigurno osvojiti.

Jorkširski terijeri su poznati po svom živahnom temperamentu i jakoj ličnosti, iako se nalaze u telu teškom svega nekoliko kilograma. Iznenađujuće su hrabri i odani, bez obzira na svoju sitnu veličinu. Njihova neustrašiva narav može biti zapanjujuća, a istovremeno oduševljava sve oko sebe svojom veselom i zabavnom ličnošću.

Ovi maleni ratnici imaju dobro definisane crte lica, sa očima koje sijaju inteligencijom i znatiželjom. Njihova duga svilena dlaka dostiže pod, uvek sa kombinacijom plave i zlatne boje. Uprkos tome što je njihova dlaka vrlo atraktivna, zahteva redovno održavanje, ali rezultat je očaravajuća pojava koja privlači pažnju svakog prolaznika.

Ukoliko odlučite da postanete vlasnik ovog malog vunderkinda, bićete nagrađeni nežnošću i vernom posvećenošću. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na njihovu negu i higijenu, posebno u vezi sa dlakom. Redovno četkanje i održavanje čistoće dlake su ključni za očuvanje njenog sjaja i lepote.

Jorkširski terijer nije samo pas, već pravi mali junak spakovan u predivnoj, luksuznoj dlaci. Njihova hrabrost, odanost i nežna priroda čine ih odličnim izborom za sve one koji traže vernog prijatelja i veselog saputnika. Ova rasa pruža neizmernu radost i ljubav svojim vlasnicima i osvaja srca širom sveta.

Pekinezer

pekinezer

U svetu pasa, Pekinezer zauzima posebno mesto zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu i bogatoj istoriji koja seže duboko u prošlost. Ova rasa, koja nosi naziv po glavnom gradu Kine – Pekingu, može se opisati kao prava kombinacija lepote i dostojanstva, očaravajući svakog ko se susretne s ovim malim čuvarom.

Pekinezeri su poznati po svom kratkom, gustoj dlaci koja dolazi u raznim bojama, poput bele, crne i svih nijansi sive. Njihova glava je široka, slična lavljem grivnom, a nos je spljošten i crn. Kada se osvrnemo na njihovu istoriju, saznajemo da su nekada bili omiljeni pratilac kineskih cara, a da su zaštitnički čuvali zabranjeni grad Peking. Danas, njihova ljupkost i lepota osvajaju srca širom sveta.

Uz svoj glamurozan izgled, Pekinezeri su poznati i po svojoj nezavisnoj prirodi i odanim karakterom. Iako su vrlo prilagodljivi i prijateljski raspoloženi, takođe mogu biti i izuzetno tvrdoglavi, što može iziskivati malo strpljenja i doslednosti prilikom obuke. Međutim, trud uložen u njihovu obuku se isplati, jer postaju verni članovi porodice koji pružaju nežnu i iskrenu naklonost.

Kada je reč o održavanju Pekinezerovog luksuznog kaputa, redovno četkanje i održavanje higijene su neophodni kako biste zadržali sjaj i mekoću njihove dlake. Takođe, treba obratiti pažnju na njihove oči i nos, jer imaju tendenciju da se zaprljaju i zahtevaju čišćenje.

Mops

mops

Kada pomislimo na psa koji osvaja svojim neodoljivim izgledom, simpatičnim naborima i jedinstvenim karakterom, Mops nam prvo pada na pamet. Iako ne spada u najmanje rase, njegova jedinstvenost i izražajan šarm neizostavno ga svrstavaju među omiljene kućne ljubimce širom sveta.

Mops je poznat po svom kratkom, glatkom kaputu koji može biti u raznim bojama, kao što su sivo-smeđa, crna i bež. Njihova zaobljena glava s velikim i tamnim očima, zajedno s naboranim licem koje stvara prepoznatljiv izraz, daje im gotovo neodoljivu privlačnost.

Iza simpatičnog izgleda krije se živahan i prijateljski raspoložen pas s neiscrpnim entuzijazmom za igru i zabavu. Mops je poznat po svojoj nezavisnosti i upornosti, što ponekad može značiti da će biti malo teže obučiti ih. Međutim, njihova ljubav prema svojim vlasnicima i želja da ih uvek usreće, čine ih izuzetno posvećenim saputnicima.

Oni su idealni pratioci za sve generacije i prilagođavaju se različitim stilovima života. Bilo da živite u malom stanu ili velikoj kući, Mops će vam biti zahvalan i veran saputnik.

Kako bismo očuvali zdravlje ovih dragocenih pasa, treba obratiti pažnju na njihovu ishranu i vežbanje, jer zbog njihove kratke njuškice mogu biti skloni problemima s disanjem i prekomernoj težini.

Ši-cu

si cu

Ši-cu, mala azijska lepotica, sa svojim dugim, svilenkastim krznom i prijateljskim očima, osvaja srca ljubitelja pasa širom sveta. Ova rasa potiče iz Tibeta, gde je bila cenjena kao simbol sreće i vernosti, a danas je jedan od najomiljenijih pratilaca.

Ši-cu je poznat po svom prepoznatljivom izgledu – njihov zaobljeni oblik tela, kratke noge i široka glava s dobro razvijenom njuškom daju im prefinjen izgled koji odiše dostojanstvom. Njihove duguljaste uši, s naglašenim dlačicama, doprinose njihovom neodoljivom izgledu.

Njihova prijateljska i nežna priroda čini ih savršenim saputnikom za sve uzraste. Iako imaju tendenciju da budu rezervisani prema strancima, vrlo brzo se vezuju za svoju porodicu i pokazuju duboku naklonost prema njima. Ši-cu voli da bude u centru pažnje i uživa u igri i maženju s vlasnicima.

Zahtevi za održavanje Ši-cu-a su umereni, ali njihova duga, svilenkasta dlaka zahteva redovno četkanje kako bi ostala meka i bez čvorova. Takođe, obratite pažnju na higijenu njihovih očiju i ušiju kako biste sprečili moguće infekcije.

Naša preporuka za vaše male pse

Obezbedite svom malom ljubimcu sve što mu je potrebno. Ovde možete videti kratak pregled proizvoda koje preporučujemo za vaše male pse.

Kineski ćubasti pas

Kineski ćubasti pas​

Kineski ćubasti pas,  očarava svojim jedinstvenim izgledom i istorijom koja seže hiljadama godina unazad. Ova rasa potiče iz Kine, gde je nekada bila ljubimac kraljevske porodice i simbol sreće i dugovečnosti.

Njihova prepoznatljiva karakteristika je obilje duge, svilenkaste dlake koja ih okružuje i daje im izgled malog lavlje grive. Njihov okrugao oblik tela i kratke noge daju im poseban šarm i eleganciju. Imaju tamne i izražajne oči koje ističu njihovu očaravajuću ličnost.

Ovi psi su po prirodi hrabri i ponosni, ali takođe su i odani i privrženi svojoj porodici. Iako mogu biti rezervisani prema strancima, brzo razvijaju jaku vezu sa svojim vlasnicima i pokazuju im duboku naklonost. Imaju nezavisnu prirodu i ponekad mogu biti tvrdoglavi, ali uz pravilno obrazovanje i blag pristup, postaju divni saputnici.

Za održavanje kineskog ćubastog psa potrebno je posvetiti pažnju njihovoj prelepoj dlaci. Redovno četkanje i kupanje pomoći će u održavanju njenog sjaja i mekoće. Takođe, posebnu pažnju treba obratiti na čišćenje nabora na njihovom licu kako bi se izbegle iritacije kože.

Ruski Toj Terijer

ruski toj pas

Ruski Toj Terijer, je izuzetno zanimljiva i šarmantna rasa pasa koja potiče iz Rusije. Iako je mala, ova rasa obiluje snagom, energijom i ljubavlju prema svom vlasniku.

Njihov izgled podseća na minijaturnog terijera, sa krhkim telom i dugom, svilenkastom dlakom koja može biti kratka ili dugodlaka. Najčešće dolaze u raznim bojama, što doprinosi njihovom šarmu. Njihove vežbice su živahne i inteligentne oči, koje se sjaje od vernosti i nežnosti prema ljudima koje vole.

Iako su male veličine, Ruski Toj Terijeri su vrlo hrabri i samouvereni psi. Vole aktivnost i igru, ali takođe vole da se mazite i uživate u pažnji svog vlasnika. Ova rasa je vrlo posvećena i privržena porodici, pa su odličan izbor za ljude koji žive u stanovima ili kućama sa malo prostora.

Održavanje dlake ovog psa je relativno jednostavno, posebno ako se odlučite za kratkodlaku varijantu. Redovno četkanje će osigurati da dlaka bude mekana i sjajna, a takođe će vam omogućiti da ostanete blisko povezani sa svojim ljubimcem.

Ruski Toj Terijeri vole da učestvuju u svim aktivnostima svoje porodice i uživaju u druženju sa drugim psima. Njihova druželjubivost čini ih odličnim saputnicima za igru i šetnje u parku.

Bolonjski Pas

Bolonjski Pas​

Bolonjski pas, poznat i kao Bolognese, je rasa koja ima dugu i plemenitu istoriju. Ova predivna mala rasa potiče iz Italije i spada u grupu „igranih pasa“. Njihova svilenkasta bela dlaka i elegantan izgled čine ih pravim draguljem među psima.

Ovi psi su poznati po svojoj odanosti i vernosti prema svojim vlasnicima. Vole da budu u centru pažnje i uživaju u mazilu i pažnji koju im pružaju njihovi članovi porodice. Njihova prijateljska priroda čini ih sjajnim saputnicima za sve uzraste, uključujući i decu.

Bolonjski pas je vrlo inteligentan i brzo uči, što olakšava obuku i socijalizaciju. Ova rasa je poznata po svom veselom i ljubaznom karakteru, što je čini omiljenom među mnogim ljubiteljima pasa.

Njihova dlaka zahteva određenu negu, ali zahvaljujući svom svilenkastom sjaju i beloj boji, vredno se truditi. Redovno četkanje i održavanje čistoće dlake će održati njihov elegantan izgled i omogućiti im da se osećaju ugodno u svakoj prilici.

Bolonjski psi vole društvo drugih pasa i životinja, što ih čini odličnim saputnicima za igru i druženje u parku. Njihova radost i vedrina unose pozitivnu energiju u svaki dom i čine ih omiljenima među svima koji ih upoznaju.

Srodne Teme