Претрага
Close this search box.

Da li pas moze da jede samo granule?

Da li pas moze da jede samo granule

Pitanje ishrane pasa predstavlja ključni aspekt brige o njihovom zdravlju i dobrobiti. Dok mnogi vlasnici pasa biraju hranjenje svojih četvoronožnih ljubimaca komercijalnim granulama, postavlja se pitanje da li je ova opcija dovoljna za zadovoljenje svih nutritivnih potreba pasa. U ovom članku ćemo istražiti prednosti i mane ishrane pasa samo granulama, razmotriti alternativne opcije ishrane, i pružiti smernice za odabir najbolje ishrane za vašeg psa.

Ukratko: Da li pas moze da jede samo granule?​ Pas može jesti samo granule, ali je važno razumeti da ovakav način ishrane može zahtevati posebne prilagodbe kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe pasa.

Prednosti i mane ishrane pasa samo granulama

Ishrana pasa samo granulama ima svoje specifične prednosti i mane koje vlasnici pasa treba da razmotre kako bi doneli informisane odluke o ishrani svojih ljubimaca. Evo detaljnijeg pregleda:

Prednosti ishrane pasa samo granulama:

 1. Praktičnost: Granule su praktične za vlasnike pasa jer se lako doziraju i skladište. Nema potrebe za pripremom obroka, kao što je to slučaj sa sirovom hranom ili kuvanom hranom.

 2. Precizna kontrola ishrane: Većina komercijalnih granula dizajnirana je da zadovolji specifične nutritivne potrebe pasa. To omogućava preciznu kontrolu unosa kalorija, proteina, masti i drugih hranljivih sastojaka.

 3. Čista hrana: Granule su čiste i praktične, ne stvaraju nered kao prirodna hrana ili priprema domaćih obroka.

 4. Dug rok trajanja: Većina granula ima dug rok trajanja, što ih čini praktičnim za skladištenje.

Mane ishrane pasa samo granulama:

 1. Nedostatak raznolikosti: Ishrana samo granulama može dovesti do nedostatka raznolikosti u ishrani psa. Nedostatak raznolikih sastojaka može dugoročno uzrokovati nutritivne deficite.

 2. Dosada i nedostatak stimulacije: Psima može brzo dosaditi jednolična ishrana samo granulama. Nedostatak raznovrsnosti može rezultirati manjkom mentalne i fizičke stimulacije kod pasa.

 3. Potencijalni alergeni: Neke komercijalne granule mogu sadržavati sastojke na koje psi mogu biti alergični, kao što su žitarice, veštački aditivi ili konzervansi. Ovo može izazvati alergijske reakcije kod određenih pasa.

 4. Ograničenost u prirodnom ponašanju: Pas je prirodni mesožder, i ishrana samo granulama može biti suprotna njegovim prirodnim instinktima i potrebama.

Alternativne opcije ishrane za pse

Postoje različite alternative ishrani pasa pored isključivog hranjenja granulama. Evo nekoliko glavnih alternativa:

 1. Ishrana sirovim mesom (BARF dijeta): Ova dijeta uključuje hranjenje pasa sirovim mesom, kostima, voćem i povrćem. Zagovornici ove dijete veruju da je to bliže prirodnoj ishrani vukova, praotaca domaćih pasa. Međutim, ova opcija zahteva pažljivo planiranje kako bi se obezbedila uravnotežena ishrana, a postoji i rizik od bakterijske kontaminacije.

 2. Prirodna ishrana za pse (homemade hrana): Vlasnici pasa mogu sami pripremati obroke za svoje pse koristeći prirodne sastojke kao što su meso, povrće, voće i žitarice. Ova opcija omogućava veću kontrolu nad sastojcima, ali zahteva pažljivo planiranje kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe psa.

 3. Kombinacija granula i drugih namirnica: Mnogi vlasnici pasa kombinuju ishranu granulama sa dodatkom sirovog mesa, konzervirane hrane, povrća ili drugih namirnica. Ovo može pružiti ravnotežu između praktičnosti i raznovrsnosti u ishrani.

 4. Konzervirana hrana: Ova opcija uključuje hranjenje pasa gotovim konzerviranim obrocima. Konzervirana hrana često sadrži više vlage od granula i može biti korisna za pse koji trebaju dodatnu hidrataciju.

 5. Dehidrirana hrana: Dehidrirana hrana je sušena hrana koja često zadržava više hranjivih sastojaka od konvencionalnih granula. Vlasnici pasa mogu dodati vodu da bi je hidrirali pre serviranja.

 6. Ishrana bez žitarica: Za pse sa alergijama ili intolerancijama na žitarice, postoje opcije bez žitarica koje koriste alternativne izvore ugljenih hidrata kao što su krompir, slatki krompir ili grašak.

 7. Dijetetske dijete: Neki psi imaju posebne dijetetske potrebe zbog zdravstvenih problema poput alergija, prekomerne težine ili gastrointestinalnih problema. Veterinar može preporučiti specijalizovanu dijetu koja se fokusira na rešavanje tih problema.

Kako odabrati odgovarajuće granule za psa

Odabir odgovarajućih granula za vašeg psa važan je korak kako biste osigurali da dobija uravnoteženu i kvalitetnu ishranu. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti prilikom biranja granula za svog psa:

 1. Konsultacija sa veterinarom: Pre nego što započnete potragu za granulama, važno je posavetovati se sa veterinarom. Veterinar može proceniti zdravstveno stanje vašeg psa, starost, aktivnost i posebne potrebe kako bi vam dao smernice o vrsti hrane koja bi bila najbolja za vašeg ljubimca.

 2. Procena starosti i veličine psa: Granule su često prilagođene starosti i veličini pasa. Štenci, odrasli psi i stariji psi imaju različite nutritivne potrebe. Takođe, veličina i rasa psa mogu uticati na izbor granula.

 3. Sastojci: Pažljivo pročitajte deklaraciju granula kako biste saznali koji su sastojci uključeni. Visok kvalitet granula će imati meso kao glavni izvor proteina (npr. piletina, govedina, riba), a žitarice bi trebalo da budu manje zastupljene. Izbegavajte granule sa nepotrebnim aditivima, bojama ili punilima.

 4. Nivo proteina i masti: Nivoi proteina i masti u granulama trebaju odgovarati potrebama vašeg psa. Aktivniji psi ili psi u fazi rasta možda će zahtevati veći unos proteina, dok stariji ili manje aktivni psi mogu imati koristi od manjih količina masti.

 5. Posebne potrebe i alergije: Ako vaš pas ima posebne dijetetske potrebe ili alergije, obratite posebnu pažnju na sastojke. Postoje granule dizajnirane za pse sa alergijama ili osetljivim stomacima.

 6. Prilagodljivost: Granule koje se prilagođavaju promenama u potrebama vašeg psa (npr. rastu, starenju, trudnoći) mogu biti korisne kako biste osigurali da ishrana ostane uravnotežena tokom različitih životnih faza.

 7. Recenzije i preporuke: Ispitajte recenzije proizvoda i pitajte druge vlasnike pasa za preporuke. Iskustva drugih vlasnika mogu pružiti dragocene informacije o tome kako granule utiču na ponašanje i zdravlje pasa.

 8. Cena i dostupnost: Važno je uzeti u obzir budžet za ishranu svog psa. Kvalitetne granule mogu biti skuplje, ali ulaganje u dobru ishranu može dugoročno uštedeti novac na veterinarskim računima.

 9. Postepena tranzicija: Ako prelazite na nove granule, postepeno uvođenje nove hrane i povremeno praćenje kako vaš pas reaguje na promene može biti korisno.

 10. Pratite zdravstvene promene: Nakon prelaska na nove granule, pažljivo pratite kako vaš pas reaguje. Ako primetite bilo kakve promene u ponašanju, težini, koži ili probavnom sistemu, posavetujte se sa veterinarom.

pas jede granule

Najčešća pitanja

Koliko granula je dovoljno za mog psa?

Količina granula potrebna za vašeg psa može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, a evo kako možete odabrati pravu količinu hrane za vašeg ljubimca.

Prvo, važno je uzeti u obzir telesnu težinu vašeg psa. Odraslim psima se obično preporučuje dnevna količina hrane koja varira između 1/2 do 2 šolje granula dnevno, ali ovo će značajno zavisiti od veličine i težine vašeg psa. Na primer, manji psi će jesti manje granula u odnosu na veće pse.

Drugo, starost i aktivnost psa igraju ključnu ulogu. Štenci i mladi psi u fazi rasta obično zahtevaju više hrane kako bi podržali njihov brzi razvoj. Aktivni psi koji se često igraju i vežbaju troše više kalorija i mogu zahtevati veće porcije hrane u odnosu na manje aktivne pse.

Takođe, kvalitet hrane je važan faktor. Ako koristite visokokvalitetne granule koje su bogate hranljivim sastojcima, vaš pas može zahtevati manje hrane u poređenju sa jeftinijim granulama koje imaju manje hranljivih sastojaka.

Kako prepoznati kvalitetne granule za pse?

Prepoznavanje kvalitetnih granula za pse može biti ključno za obezbeđivanje uravnotežene i hranjive ishrane vašeg ljubimca. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir kako biste odabrali visokokvalitetne granule:

 1. Lista sastojaka: Pažljivo pročitajte listu sastojaka na deklaraciji granula. Kvalitetne granule će imati visok udeo mesa kao glavnog izvora proteina, kao što su piletina, govedina ili riba. Žitarice i punila treba da budu manje zastupljeni. Izbegavajte granule sa nepotrebnim aditivima, bojama i konzervansima.

 2. Proteini: Pogledajte nivo proteina u granulama. Visok kvalitet hrane obično ima veći sadržaj proteina koji dolazi iz visokokvalitetnih izvora mesa. Proverite i da li je izvor proteina naveden (npr. „piletina“ umesto „meso“).

 3. Masti: Obratite pažnju na sadržaj masti. Masti su važan izvor energije za pse. Visokokvalitetne granule sadrže zdrave izvore masti, kao što su lososovo ulje ili piletina.

 4. Odsustvo štetnih sastojaka: Izbegavajte granule koje sadrže štetne sastojke kao što su veštački ukusi, boje i konzervansi. Takođe, proverite da li granule ne sadrže toksične sastojke poput BHA, BHT ili etoksikvin.

 5. Prisutnost voća i povrća: Kvalitetne granule često sadrže voće i povrće kao dodatne izvore vitamina i minerala. Ovi sastojci mogu doprineti uravnoteženoj ishrani.

 6. Hranljive vrednosti: Obratite pažnju na sadržaj hranjivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Uravnotežene granule trebaju da zadovolje nutritivne potrebe pasa.

 7. Prilagođeno starosti i veličini: Kvalitetne granule često su prilagođene starosti i veličini pasa, što znači da će štencima, odraslim psima i starijim psima pružiti odgovarajuću ishranu.

 8. Ishranu pratećih testova i standarda: Proverite da li hrana zadovoljava standarde za ishranu pasa. Mnoge renomirane marke sprovode testiranja kako bi osigurale kvalitet hrane.

Da li psi trebaju dodatke ishrani ako jedu samo granule?

Ako vaš pas jede kvalitetne i uravnotežene granule koje ispunjavaju njegove nutritivne potrebe, dodaci ishrani obično nisu potrebni. Većina komercijalnih granula je formulirana kako bi pružila sve potrebne hranjive sastojke koje pas treba za održavanje zdravlja.

Međutim, postoje situacije kada vlasnici pasa mogu razmotriti dodatke ishrani, čak i ako je osnova ishrane pasa granulama:

 1. Veterinarske preporuke: Ako vaš veterinar preporučuje dodatke ishrani zbog specifičnih zdravstvenih problema ili dijetetskih potreba vašeg psa, tada je važno slediti te preporuke.

 2. Dodaci za zdravlje zglobova: Stariji psi ili psi sa predispozicijom za probleme sa zglobovima mogu imati koristi od dodataka kao što su glukozamin i hondroitin, koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja zglobova.

 3. Suplementi za kožu i dlaku: Ako vaš pas ima problema sa kožom ili dlakom, veterinar može preporučiti dodatke koji sadrže omega-3 masne kiseline ili biotin kako bi poboljšali zdravlje kože i dlake.

 4. Dijetetski suplementi: U nekim slučajevima, psi koji su na posebnim dijetama (na primer, alergični na određene sastojke) mogu zahtevati dodatke kako bi nadoknadili nutritivne sastojke koje im nedostaju.

 5. Stariji psi: Stariji psi mogu imati smanjen apetit ili apsorpciju hranjivih materija. U tim situacijama, dodaci mogu pomoći u osiguravanju da pas dobija sve što mu je potrebno.

Važno je napomenuti da dodaci ishrani treba da se koriste pod veterinarskim nadzorom i prema veterinarskim preporukama. Nepotrebno dodavanje suplemenata bez saveta veterinara može dovesti do neravnoteže u ishrani vašeg psa ili čak uzrokovati štetu njegovom zdravlju.

U zaključku, većina pasa koji jedu kvalitetne i uravnotežene granule neće zahtevati dodatke ishrani. Međutim, ako imate bilo kakvih briga ili specifičnih potreba za vašeg psa, najbolje je konzultovati se sa veterinarom kako biste dobili stručne savete o tome da li su dodaci ishrani potrebni i koje bi bili najbolji za vašeg ljubimca.

Srodne Teme