Претрага
Close this search box.

Pripremite kuću ili stan za novog ljubimca

pripremite kuću ili stan za novog ljubimca

Dobrodošli u novi svet sa vašim novim ljubimcem – štencem! Ovo je velika avantura za vas i vašu porodicu, ali pre nego što dovedete štene kući, važno je da se pripremite za njihov dolazak. Štene će brzo upiti svaku naviku i rutinu, pa je važno da pripremite vaš dom kako bi vaš novi ljubimac imao sigurno i udobno mesto za život. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako pripremiti kuću ili stan za štene.

Bezbednost je na prvom mestu

Kada u svoj dom dovedete novo štene, bezbednost bi trebalo da vam bude prioritet. Štene je radoznalo i avanturističko, a svet oko njega može da bude pun opasnosti, tako da je važno da preduzmete nekoliko koraka kako biste osigurali da vaš ljubimac bude bezbedan.

Očistite kuću ili stan od opasnih materijala

Štene ne razlikuje šta je opasno a šta nije, tako da je važno da pre nego što ga dovedete kući, očistite svoj dom od svih potencijalno opasnih materijala. To uključuje otrovne biljke, sredstva za čišćenje, lekove, hemikalije, oštre predmete i sve ostalo što bi štene moglo da proguta, povredi se ili otrova. Ako niste sigurni da li je neki predmet opasan po štene, najbolje bi bilo da ga sakrijete ili uklonite iz njihovog doma.

Osigurajte opasne predmete

Neke stvari u vašem domu možda ne možete ukloniti, ali ih možete osigurati. To uključuje kablovi, žice, stolice, ormare, vrata i sve ostalo što bi štene moglo da prevrne, stisne ili udari. Kablovi i žice bi trebalo da budu sakriveni izvan dosega šteneta, a ormani i police osigurani tako da se ne mogu prevrnuti. Vrata bi trebalo da budu zaključana ili osigurana kako štene ne bi moglo da ih otvori.

Obezbedite prostor za štene

Važno je da štene ima sopstveni prostor u kojem može da se igra i spava. To će mu pomoći da se oseća sigurnije i manje nervozno u novom okruženju. Štene bi trebalo da ima svoj krevet, igračke i posude za hranu i vodu. Krevet bi trebalo da bude dovoljno velik da štene može da se udobno smesti, a posude za hranu i vodu bi trebalo da budu postavljene na sigurnom mestu, izvan dosega drugih kućnih ljubimaca.

Postavite granice

Kada je u pitanju štene, granice su važne. Odmah odredite pravila i granice za štene, kao što su mesta na kojima sme da spava, igra se i jede. Takođe, odredite gde sme i ne sme da obavi nuždu. Konzistentnost je ključna, tako da se dogovorite sa članovima porodice o pravilima koja će važiti za štene i držite se toga.

Osim toga, uzmite u obzir i različite situacije u kojima bi vaše štene moglo da se nađe, poput oluje ili potresa. Ove situacije mogu biti stresne za vašeg ljubimca, pa je važno da imate plan kako da im pomognete da se osećaju sigurno i zaštićeno.
Kada je u pitanju bezbednost u kući ili stanu za štene, takođe je važno voditi računa o tome šta vaš ljubimac jede. Mnoge namirnice koje su bezbedne za ljude mogu biti toksične za pse, poput čokolade, luka, grožđa, avokada i druge hrane. Zato se preporučuje da se hranite vašeg psa ograniči na specijalnu pseću hranu i poslastice koje su specifično napravljene za pse.
Konačno, ako imate bilo kakvih pitanja ili briga u vezi sa bezbednošću vašeg šteneta u kući ili stanu, uvek možete potražiti savet od veterinara ili drugih stručnjaka za pseće ponašanje. Oni vam mogu pružiti korisne savete i preporuke kako da u potpunosti osigurate bezbednost i dobrobit vašeg novog ljubimca.

Ukratko, bezbednost vašeg šteneta u kući ili stanu je od vitalnog značaja. Proverite da li je vaš dom bezbedan i udoban za vašeg ljubimca, obezbedite neophodnu opremu i naučite ih osnovna pravila i granice. Praktikovanje ovih koraka pomoći će da vaš novi ljubimac bude srećan, zdrav i bezbedan u svom novom domu.

oprema za stence

Nabavite opremu

Kada donesete novo štene u vaš dom, bitno je da se pobrinete da mu obezbedite adekvatnu opremu kako bi se osećalo sigurno i udobno u svom novom okruženju. Ova oprema će pomoći u tome da štene bude srećno i zdravo, i da se brzo prilagodi novoj kući ili stanu.

Krevet za štene

Krevet za štene je jedna od prvih stvari koje će vam biti potrebne. Krevet bi trebao biti dovoljno velik da štene može leći na boku i rastezati se, a opet dovoljno mali da se oseća sigurno i zaštićeno. Možete birati između nekoliko različitih vrsta kreveta, poput klasičnih jastuka za pse, korpi ili čak kreveta s baldahinom.
Posude za hranu i vodu: Uzimajući u obzir veličinu i vrstu vašeg šteneta, potrebno vam je dve posude – jedna za vodu i druga za hranu. Posude trebaju biti dovoljno duboke i široke da se vaše štene može nesmetano hraniti i piti.

Igračke

Igračke su vrlo važne za vaše štene. One ne samo da pružaju zabavu, već pomažu u razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti vašeg psa. Izaberite igračke koje su bezbedne za vašeg psa i koje su prilagođene njegovoj veličini i raspoloženju.

Transportni kavez

Transportna kavez nije samo koristan za transport vašeg šteneta, već i za njegovu bezbednost. Kavez može služiti kao sigurno i udobno mesto za vaše štene tokom vremena kada niste kod kuće ili kada želite da ga držite na sigurnom mestu dok vi obavljate druge aktivnosti.

Povodac za šetnju i ogrlica

Šetnja je veoma važna za zdravlje vašeg psa, pa je stoga potrebno da imate odgovarajuću opremu za šetnju. Pojas za šetnju trebao bi biti udoban i prilagođen veličini vašeg psa, dok bi ogrlica trebala biti odgovarajuće veličine i materijala za njegovu vrstu dlake i kože.

Ovde možete otkriti naše jedinstvene proizvode – ogrlice i povodce, oba izrađena sa posebnom pažnjom od 100% konoplje.

Četka i šampon za kupanje

Redovno održavanje higijene vašeg psa je od vitalnog značaja za njegovo zdravlje. Četka i šampon za kupanje pomoći će vam u održavanju dlake vašeg psa čistom, zdravom i sjajnom.

Higijenski ulošci i pelene

Kao i kod beba, pseći mladunci mogu imati nesreće u kući. Zato je dobra ideja da nabavite higijenske uloške i pelene kako biste lakše očistili nerede i održavali higijenu u kući.

Sigurnosne ograde

Ako živite u kući s vrtom, sigurnosne ograde su bitne kako biste sprečili vašeg psa da pobjegne i lutaju po okolini. Ograda također može pomoći u tome da vaš pas bude siguran i zaštićen dok se igra vani.

Ukratko, adekvatna oprema za vaše štene u kući ili stanu uključuje krevet, posude za hranu i vodu, igračke, transportnu kavez, pojas za šetnju i ogrlicu, četku i šampon za kupanje, higijenske uloške i pelene, te sigurnosne ograde ako živite u kući s vrtom. Ova oprema će pomoći vašem štenetu da se brzo prilagodi svom novom domu i da bude srećno i zdravo.

priprema za trening

Pripremite prostor za treniranje

Kada donesete novo štene u vaš dom, jedan od najvažnijih koraka u brizi za njega je priprema prostora za treniranje. Ulaganje malo vremena i truda u pripremu prostora može značajno olakšati proces treniranja i pomoći vašem štenetu da se brzo prilagodi novom okruženju.

Odredite mesto za prostor za treniranje

Prvo što treba da uradite je da odredite mesto u vašem domu koje će služiti kao prostor za treniranje. To bi trebalo da bude mirno mesto, bez distrakcija i buke, na kojem će vašem štenetu biti lako da se fokusira na obuku. Ova soba može biti i vaša dnevna soba ili spavaća soba, samo treba da budete sigurni da neće biti pretrpana nameštajem ili drugim stvarima.

Ograničite prostor

Nakon što ste odabrali sobu za trening, ograničite prostor u kojem će vaše štene provoditi vreme dok uči nove trikove i navike. Ovo može uključivati postavljanje kapije ili ograde kako bi ograničili prostor u kojem se štene kreće. Ograničavanje prostora može pomoći vašem štenetu da se koncentriše na ono što se radi i sprečiti da se ometa drugim aktivnostima u kući.
Opremite prostor: Kada ste ograničili prostor, opremite ga svim potrebnim alatkama za trening vašeg šteneta. To uključuje jastučiće za pod, posude za vodu i hranu, igračke, ležaljke i transportne kaveze. Važno je da sve ovo bude udobno i bezbedno za vaše štene. Na primer, jastučići za pod bi trebalo da budu dovoljno meki za vaše štene, a transportni kavez bi trebalo da bude dovoljno velik da vaše štene može da se udobno smesti u njega.

Učinite prostor zabavnim

Da bi vaše štene uživalo u treniranju, važno je da napravite prostor što je moguće zabavnijim. Možete dodati razne igračke i rekvizite koji će vašem štenetu pomoći da se zabavi dok uči nove trikove. Takođe, važno je da obezbedite pozitivno okruženje za vaše štene, sa puno ljubavi, pažnje i nagrada.

Budite dosledni

Kada imate prostor za treniranje, važno je da budete dosledni u treniranju vašeg šteneta. Držite se istog rasporeda treninga svaki dan i koristite iste naredbe kako biste vašem štenetu pomogli da shvati šta se od njega očekuje. Takođe, budite dosledni u nagradama i kažnjavanju. Vašem štenetu treba jasan signal kada je učinilo nešto dobro ili loše, kako bi znalo kako da se ponaša u budućnosti.

Čišćenje prostora

Kada pripremate prostor za treniranje, važno je da se pobrinete za higijenu. Redovno čistite prostor kako biste sprečili pojavu neprijatnih mirisa i bakterija. Očistite posude za hranu i vodu svaki dan i osigurajte da se jastučići i ležaljke peru redovno.

Ukratko, priprema prostora za treniranje vašeg šteneta može biti ključni faktor u procesu obuke i prilagođavanju vašeg šteneta na novo okruženje. Odredite miran prostor, ograničite prostor, opremite ga svim potrebnim stvarima, učinite ga zabavnim, budite dosledni u treningu i redovno održavajte higijenu. Tako će vaše štene brzo naučiti nove trikove i navike, a vi ćete uživati u zajedničkom vremenu provedenom u treningu.

stene jede iz cinije

Dobrodošlica

Štene dolazi u novi dom i sasvim je normalno da su nervozni i uplašeni. Neka vaš dom bude dobrodošlica za njih. Štene će se osećati sigurnije ako imaju sopstveno mesto na koje mogu da se povuku ako se uplaše. Neka bude mirno i tiho mesto, kao što je krevet ili kutak u sobi, gde će se osećati bezbedno.

Kako bi se štene osećalo prijatnije, možete staviti neke igračke, jastuke i čaršave u njihov krevet. Ovo će im dati osećaj udobnosti i sigurnosti. Takođe, možete im dati neki mirisni predmet koji će podsećati na njihovu prethodnu okolinu, kako bi se lakše prilagodili novom domu.

Uz ove savete, vaš dom će biti pripremljen za dolazak vašeg novog ljubimca. Bezbednost i udobnost su ključni faktori, a dobrodošlica će im pomoći da se brzo prilagode novoj okolini. Budite strpljivi i pažljivi sa vašim štenetom i uživajte u zajedničkom vremenu. Vaš novi ljubimac će vam uzvratiti ljubavlju i vernosti!

Ne zaboravite da se brinete o štenetu na odgovarajući način i da im pružite ljubav i pažnju koju zaslužuju. Uz pravilnu negu i obuku, vaš novi ljubimac će vam biti najbolji prijatelj i pratilac u životu.

Kada se pripremite za dolazak šteneta, to će vam pomoći da se osećate sigurno i spremno da dočekate novog člana porodice. Nemojte se plašiti da postavljate pitanja veterinarima, prodavcima hrane za ljubimce i drugim stručnjacima za pomoć u brizi o vašem ljubimcu.

Uz malo strpljenja i truda, možete stvoriti sjajno okruženje za vašeg novog ljubimca i uživati u svakom trenutku provedenom sa njim. Budite spremni za izazove koje donosi briga o ljubimcu, ali i za sve radosti koje dolaze uz to. Vaš novi štene će vam doneti puno ljubavi i sreće, a vi mu pružite odgovarajuću negu i pažnju koju zaslužuje.

Srodne Teme