Претрага
Close this search box.

Kako naučiti psa na povodac: Trikovi za bezbrižne šetnje

Kako naučiti psa na povodac

Šetnja sa psom može biti izuzetno ugodno iskustvo, ali samo ako vaš pas zna kako da se ponaša na povodcu. Naučiti psa da hoda na povodcu može biti izazovno, ali uz pravilne tehnike i strpljenje, možete naučiti svog psa da hoda pored vas bez povlačenja ili skakanja. Ovaj članak će vam pružiti nekoliko korisnih saveta i trikova kako da naučite svog psa da hoda na povodcu, što će rezultirati ugodnijim i bezbrižnijim šetnjama za vas i vašeg ljubimca.

Priprema za šetnju: Osnovni koraci pre nego što krenete u šetnju s psom

Šetnja s psom može biti užitak za vas i vašeg ljubimca, ali pre nego što krenete, važno je da se pripremite kako biste osigurali sigurnost i udobnost tokom šetnje. Evo nekoliko osnovnih koraka koje treba preduzeti pre nego što krenete u šetnju s psom:

 1. Planiranje rute: Pre nego što krenete u šetnju, razmislite o ruti koju želite da prođete. Ako je moguće, izaberite mirnije staze ili parkove kako biste izbegli gužve i promet.

 2. Priprema opreme: Pre nego što krenete, proverite da li imate sve što vam je potrebno za šetnju. To uključuje povodac, ogrlicu ili kaiš za psa, posudu za vodu i poslasticu za nagradu.

 3. Obezbedite vodu: Ako planirate dužu šetnju, ponesite posudu za vodu i vodu kako biste osigurali da vaš pas ostane hidriran tokom šetnje.

 4. Obezbedite poslasticu za nagradu: Ako planirate da trenirate psa tokom šetnje, ponesite poslasticu za nagradu kako biste ga ohrabrili da sledi vaše komande.

 5. Obezbedite torbu za smeće: Ako planirate dužu šetnju, ponesite torbu za smeće kako biste mogli da pokupite za psom. Ovo je važno kako biste održali čistoću i higijenu u okolini.

Kako odabrati pravi povodac i ogrlicu za vašeg psa

Povodac i ogrlica su osnovni delovi opreme koji su neophodni za šetnju psa. Pravilno odabrani povodac i ogrlica mogu pružiti udobnost i sigurnost vašem psu tokom šetnje. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira povodca i ogrlice za vašeg psa:

 1. Veličina i težina psa: Povodac i ogrlica trebaju biti prilagođeni veličini i težini vašeg psa. Povodac koji je prevelik može biti neudoban za vašeg psa, dok povodac koji je premalen može ograničiti kretanje psa.

 2. Materijal: Povodac i ogrlica trebaju biti izrađeni od kvalitetnog materijala koji je izdržljiv i udoban za vašeg psa. Povodci i ogrlice od kože ili konoplje su popularni izbori jer su izdržljivi i udobni.

 3. Dizajn: Povodac i ogrlica trebaju imati jednostavan i funkcionalan dizajn koji će omogućiti lako i sigurno kretanje vašeg psa. 

 4. Sigurnost: Povodac i ogrlica trebaju biti sigurni i pouzdani kako bi se sprečilo da vaš pas pobegne ili se povredi tokom šetnje. Povodci sa kopčom koja se lako otvara i zatvara su dobar izbor jer omogućavaju brzo i sigurno oslobađanje psa u slučaju nezgode.

 5. Estetika: Povodac i ogrlica trebaju biti estetski privlačni i odgovarati vašem stilu. Postoji mnogo različitih boja, dezena i stilova povodaca i ogrlica, pa možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašem psu i vašem ukusu.

 6. Cena: Povodac i ogrlica trebaju biti pristupačni i odgovarati vašem budžetu. Postoji mnogo različitih brendova i proizvođača povodaca i ogrlica, pa možete pronaći kvalitetan proizvod po pristupačnoj ceni.

Ako tražite povodac i ogrlicu od 100% konoplje, to je odličan izbor za vašeg psa. Konoplja je prirodni materijal koji je izdržljiv, udoban i ekološki prihvatljiv. Povodac i ogrlica od 100% konoplje su takođe antialergijski i antibakterijski, što ih čini idealnim izborom za pse sa osetljivom kožom.

Tehnike učenja: Kako koristiti pozitivno pojačanje za učenje psa da hoda na povodcu

Korak 1: Počnite polako: Počnite sa kratkim šetnjama kako biste omogućili psu da se navikne na povodac i ogrlicu. Neka vaš pas istražuje okolinu i prilagodi se novom iskustvu.

Korak 2: Nagrađujte željeno ponašanje: Kada vaš pas hoda mirno pored vas bez povlačenja, nagradite ga poslasticom ili verbalnom pohvalom. Ovo će ga motivisati da ponavlja to ponašanje.

Korak 3: Budite dosledni: Budite dosledni u nagrađivanju željenog ponašanja i ignorisanju nepoželjnog ponašanja. Na taj način ćete psu jasno pokazati šta očekujete od njega.

Korak 4: Budite strpljivi: Neka vaš pas napreduje u svom tempu. Ne očekujte da će odmah naučiti da hoda na povodcu bez povlačenja. Budite strpljivi i dajte mu vremena da se prilagodi.

Korak 5: Koristite različite nagrade: Koristite različite vrste nagrada kako biste održali motivaciju vašeg psa. To može uključivati poslastice, igračke ili verbalne pohvale.

Korak 6: Koristite pozitivno pojačanje: Koristite pozitivno pojačanje kako biste ohrabrili željeno ponašanje. To može uključivati poslastice, verbalne pohvale ili igračke.

pas na povodcu

Pravilno držanje povodca: Kako držati povodac da biste kontrolisali psa

Pravilno držanje povodca je ključno za kontrolu psa tokom šetnje. Evo nekoliko saveta kako pravilno držati povodac i kontrolisati psa:

Držite povodac u obe ruke: Držite povodac u obe ruke kako biste imali bolju kontrolu nad psom. Jedna ruka treba da bude bliže psu, dok druga ruka treba da bude bliže vama.

Držite povodac blizu tela: Držite povodac blizu tela kako biste imali bolju kontrolu nad psom. Ako držite povodac previše daleko od tela, to može dovesti do gubitka kontrole nad psom.

Koristite kratke povodce: Koristite kratke povodce kako biste imali bolju kontrolu nad psom. Dugački povodci mogu dovesti do gubitka kontrole nad psom i mogu biti opasni za vas i vašeg psa.

Koristite povodac sa kopčom: Koristite povodac sa kopčom kako biste imali bolju kontrolu nad psom. Kopča vam omogućava da brzo i lako oslobodite psa u slučaju nezgode.

Budite dosledni u držanju povodca kako biste imali bolju kontrolu nad psom. Budite strpljivi i dajte psu vremena da se prilagodi novom načinu držanja povodca. Ne očekujte da će odmah naučiti kako da se ponaša na povodcu.

ogrlica za pse

Kako reagovati na povlačenje: Šta raditi kada pas povlači povodac

Kada pas povlači povodac, to može biti frustrirajuće i opasno. Ovo ponašanje može biti posledica različitih faktora, uključujući nedostatak obuke, prekomernu energiju, ili želju da istražuje okolinu. Bez obzira na uzrok, važno je pravilno reagovati kako biste kontrolisali psa i osigurali bezbednost tokom šetnje.

Prva reakcija kada pas povlači povodac treba biti zaustavljanje. Stojte mirno i čvrsto držite povodac, ne dozvoljavajući psu da vas vuče dalje. Ovo će pokazati psu da nećete ići dalje dok se ne smiri.

Nakon što se pas smiri, povucite povodac prema sebi kako biste skrenuli pažnju psa i naterali ga da se okrene prema vama. Koristite verbalne komande poput „Sedi“ ili „Pazi“ kako biste smirili psa i naterali ga da se fokusira na vas.

Kada pas prestane da povlači povodac, nagradite ga poslasticom ili verbalnom pohvalom kako biste ga ohrabrili da sledi vaše komande. Budite dosledni u reakciji na povlačenje kako biste psu jasno pokazali šta očekujete od njega.

Povlačenje povodca može biti frustrirajuće, ali sa strpljenjem i doslednošću, možete naučiti svog psa da hoda na povodcu bez povlačenja.

Srodne Teme